Skip to main content

Nedelje trudnoće:

24. nedelja trudnoće: Vaša beba je sada dugačka kao Vaša podlaktica

Veličina bebe u 24. nedelji trudnoće

U 24. nedelji Vaša je beba dugačka je oko 30-31 cm, otprilike kao krastavac. Teška je između 600 i 700 grama, te se bliži težini od punog kilograma.

Uprkos tome, Vaša beba još uvek ima dovoljno prostora za kretanje do mile volje. Moći ćete danonoćno osećati njena kretanja po Vašem stomaku.

Sve ove aktivnosti igraju ključnu ulogu u učenju tipičnih ljudskih pokreta i razvoju mišića. Takođe beba će razvijati sve više masnog tkiva kako bi pre rođenja dobila na težini.

Razvoj bebe

Bebi je vrlo udobno u stomaku. Do 24. nedelje njihovi su čulni sistemi "spremni za primanje" i sve će više reagovati na zvuke koje čuju u maternici. Zapravo, sada postoje određeni zvuci kojima su opsednuti i na koje reagiraju posebno snažno: Vaš je glas, na primer, ključni podsticaj i biće im referentna tačka u ranim godinama. Pre nekoliko godina naučnici su otkrili da su prvi vrisci novorođenčeta vrlo slični glasu njihove majke, što jasno pokazuje koliko je intenzivan osećaj kontakta između deteta i prve osobe koju ikad znaju.

Ovo je jedan od načina na koji stvaraju vezu s majkom, osobom koja će im pružiti hranu i ljubav, što im je potrebno od prvog dana izvan maternice.

Međutim, ne razvija se samo sluh tako brzo: njihov osećaj ukusa, koji već može razlikovati kisele, gorke i slane tvari u plodovoj vodi, sada može prepoznati i slatke tvari. Ovo je početak naklonosti slatkoj hrani koja će biti vrlo uočljiva u ranim godinama Vaše bebe. Znači da smo svi rođeni sa sklonošću prema slatkoj hrani, nečemu što je bila prednost od praistorije - slatko znači neotrovno i visokoenergetsko, a samim tim i važno za ljudski opstanak. Nadalje, prva hrana Vaše bebe, Vaše majčino mleko, takođe je slatkastog ukusa. Novorođenčad treba šećer u mleku (laktozu) da reguliše telesnu temperaturu pomoću insulina koji stvara njihov pankreas.

Kako se buduća mama oseća u 24. nedelji trudnoće

Moći ćete da osetite da Vaša beba brzo raste. Zahtevaće Vašu pažnju u Vašem rastućem stomaku. Takođe je dobra ideja uključiti svog partnera dok se pripremate za proširenje svoje porodice, a postoji puno načina na koje možete u potpunosti uživati u ovom posebnom zajedničkom druženju.

Uobičajeni znaci i simptomi

U ovoj fazi trudnoće, simptomi koji se mogu pojaviti (koji su privremeni i utiču na probavni trakt) rezultat su rasta maternice.

Mučnina i žgaravica

Najčešći simptomi u 24. nedelji su žgaravica i mučnina. Verojatno ćete osećati mučninu ako jedete previše teške hrane odjednom, jer je Vaš želudac sada manji i može u potpunosti provariti samo manje količine hrane. Zato je dobro prilagoditi obroke tako da jedete manje mesa i više povrća.

Žgaravicu (uzrokovanu refluksom kiseline iz želuca u grlo) možete sprečiti tako da uspravno sedite dok jedete i pijete čašu vode uz svaki zalogaj kako bi želučana kiselina bila manje agresivna.

Savet patronažne sestre

"Sok od šargarepe i kapsule gline mogu ublažiti simptome." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni saveti

  • Kad Vam se jede meso, pokušajte jesti ribu. Riba se lakše vari i snabdeva Vas važnim omega 3 masnim kiselinama, koje su važne za razvoj detetovog mozga.
  • Nosite udobne cipele koje se lako oblače i skidaju.
  • Uključite svog partnera, npr. tako što ćete ga zamoliti da Vam izmasira stopala ili leđa.
  • Uključite svog partnera, npr. tako što ćete ga zamoliti da Vam izmasira stopala ili leđa.
  • Obavezno se sobom u šetnju ili izlazak nosite bočicu vode.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Regulacija probave

Ako patite od zatvora , a uobičajeni saveti (poput pijenja puno tečnosti i vežbanja) ne deluju, pitajte svog lekara za prikladne načine za pomoć Vašem probavnom sistemu. Tokom trudnoće izuzetno je važno dobiti pouzdane, stručne savete o metodama ili proizvodima koji su prikladni i one koje treba izbegavati.

Priprema za porođaj pomoću TCM (tradicionalna kineska medicina)

Danas postoje stručnjaci s iskustvom u holističkim tretmanima trudnica i žena koje su nedavno rodile, a u mnogim su slučajevima i obučeni za akupunkturu. Akupunktura, grana tradicionalne kineske medicine (TCM), ime je preuzela od latinskih riječi "acus", što znači igla, i "pungere", što znači bockanje.

Kroz naša tela prolaze kanali poznati kao meridijani, koji imaju lokacijske tačke. To su akupunkturne tačke, a mogu se stimulirati umetanjem tankih akupunkturnih igala na različite dubine u različitim tačkama. Cilj akupunkture je vratiti protok energije Vašeg tela kako bi ublažio simptome ili imao preventivni ili jačajući učinak.

Međutim, akupunktura je više od pukog lečenja trajnih bolesti ili simptoma tokom trudnoće, poput zadržavanja vode: koristi se otprilike od 37. nedelje trudnoće kako bi se budućoj mami pomoglo u pripremi za porođaj. Deluje okrepljujuće i, između ostalog, čini vrat maternice mekšim, što mu pomaže da se proširi. To olakšava porođaj, a zauzvrat ubrzava proces rađanja.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.