Skip to main content

Nedelje trudnoće:

29. nedelja – Šta se događa u 29. nedelji trudnoće?

U 29. nedelji ste u osmom mesecu trudnoće i trećem, poslednjem tromesečju. Tokom ovog meseca Vaša će beba najviše rasti. Vreme je i da unapred planirate kako bi Vaš dom postao siguran prostor za Vašu bebu.

Veličina bebe u 29. nedelji trudnoće

Vaša je beba velika 38,7 cm, otprilike veličine kokosa. Teži oko 1240 grama, što znači da se prilično „udebljala" u odnosu na prošlu nedelju. Što više beba teži, to će biti lakše ako se rodi prerano.

Razvoj bebe

Vaša beba izgleda vrlo slično onome kako će izgledati kad se rodi: proporcije i karakteristike brzo su se razvile poslednjih nedelja i neće se previše menjati od sada do porođaja. Sada je fokus na njihovim organima koji postaju sve složeniji, na razvoju njihovih funkcija i dobijanju na težini kako se približavaju težini novorođenčeta u punom terminu..

Dobijanje na težini

U 29. nedelji Vaša beba sada ima na raspolaganju ono što joj je potrebno za debljanje, jer su se masne ćelije stvorile i mogu pohraniti rezerve masti. To znači da je sada vreme za intenzivno dobijanje na težini. Odmah nakon porođaja, Vaša će beba malo izgubiti na težini - tek treći dan života izvan maternice, Vaše mleko će postati kaloričnije i puno masnije pa će i beba ponovo početi da dobija na težini.

Ako očekujete blizance, to ne znači nužno dvostruku težinu: Vaše dve bebe imaće različitu težinu pri rođenju i neće biti iste veličine. Bez obzira jesu li blizanci jedno ili dvojajčani, mozak beba brzo se razvija u 29. nedelji i oni postepeno postaju sposobni da regulišu telesnu temperaturu i srčani ritam, tako da mogu preživeti "samostalno" izvan maternice.

Razvoj imunološkog sistema

Ključni razvoj ovog meseca je razvoj imunološkog sistema. Sve više i više antitela prenose se iz Vašeg tela u njihovo putem posteljice, što izgrađuje njihov imunološki sistem i osposobljava ga za obavljanje svog posla. Vaša će beba trebati svoj imunološki sistem da bi preživela izvan zaštitnog okruženja Vaše maternice, jer će doći u kontakt sa svim vrstama bakterija. Dakle, dok ne napune oko godinu dana, presudno je da su zaštićeni od ozbiljnih bolesti: na primer, ako je baka imala bronhitis ili grip, najbolje je odgoditi posetu do njenog potpunog oporavka.

Lanugo (fina kosica) Vaše bebe zadebljala je i sada pokriva gotovo celo telo, iako u ovoj fazi možda ima već i pravu kosu. To se razlikuje od deteta do deteta - neki će imati puno kose kad se rode, dok će drugi imati vrlo malo. To je pitanje genetike i na njega ne utiču nikakvi drugi faktori.

Kako se buduća mama oseća u 29. nedelji trudnoće

Kako Vaša beba raste, tako raste i Vaš stomak. Beba nastavlja da vežba svoje pokrete koji su sve uočljiviji kako Vaša beba svakim danom postaje sve veća i jača i ima sve manje prostora u maternici. Sve dok se još može okretati i kretati se, to će i raditi – ona je već aktivna mala osoba.

Poznati simptomi bolova u leđima, problemi uzrokovani silovitim pokretima Vaše bebe i natečene, bolne noge takođe se mogu pojaviti u 29. nedelji. Simptomi koje ste iskusili u prvim nedeljama trudnoće zamenjeni su simptomima koji utiču na Vaš mišićno-koštani sistem, iako možda još uvek osećate laganu mučninu ili imate žgaravicu. To je zato što Vam maternica pritišće rebreni luk i steže neke druge Vaše organe.

Uobičajeni znaci i simptomi

Sve jači bolovi u leđima

Mnoge trudnice pate od bolova u leđima. To je sasvim normalno, jer se Vaš hod promenio, a leđa nose veći teret. Težina Vaše bebe takođe može uticati na Vaš nervni sistem, što može dovesti do drugih problema: česti su nagli grčevi mišića u nogama, stražnjici, bokovima i gornjem delu stomaka. To ćete posebno primetiti ako su Vaši nivoi stresa visoki, jer je stres vrsta "gutača magnezijuma" - pa ako stvari postaju stresne za Vas, pobrinite se da unosite dovoljno magnezijuma iz hrane koju jedete.

Saznajte više o magnezijumu i zašto je on tako važan.

Priprema za život s detetom

Verojatno će biti teško razmišljati o mnogo čemu drugom, osim o Vašoj bebi, a sada je vreme da unapred planirate gde će spavati i po potrebi oslikati/preurediti/obnoviti sobu ili prostor za bebu. Vaša beba u početku može spavati u Vašoj spavaćoj sobi, a dobro je nabaviti dečji krevetić uz krevet (to će Vam pomoći i kada je u pitanju dojenje noću).

Važni saveti

  • Da biste prošli dug, zahtevan dan, pokušajte jesti nekoliko manjih obroka. To će Vam održati nivo energije visokim i uglavnom doslednim, umesto da doživljavate uspone i padove.
  • Da biste osigurali dovoljno magnezijuma, jedite hranu poput orašastih plodova, integralnih proizvoda od pšenice, mahunarki, spanaća i kupusa.
  • Obavezno unesite dovoljno tečnosti: pokušajte piti jednu čašu vode na sat!
  • Slobodno vreme iskoristite za šetnje na svežem vazduhu, što će ublažiti napetost i bolove u leđima.
  • Nakon što ste suzili izbor mesta na kojem želite da se porodite, iskoristite priliku da posetite porodilišta ako možete.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Pomoć kod problema s leđima

Ako patite od stalnih problema s leđima, postoje alternativne mogućnosti koje mogu doneti trenutne rezultate uz uobičajene terapije vežbanja.

Akupresura je jedan od vrlo efikasnih načina smanjenja ili uklanjanja boli. To je slično akupunkturi i uključuje pritisak na određene tačke u Vašem telu radi ublažavanja bola kroz meridijane, energetske kanale našeg tela.

Druga korisna opcija je elastična, samolepljiva sportska traka zvana Meditape, koju možete naneti na bolna područja kako biste kontinuirano masirali mišiće. Dolazi u raznim bojama, a može stimulisati ili opustiti mišiće.

Zamolite svog lekara da Vam preporuči sportskog terapeuta koji često koristi ove tehnike za ublažavanje bola u svojoj praksi.

Međutim, ne postoji zamena za redovno vežbanje, zato iskoristite kurseve namenjene trudnicama u Vašoj teretani ili obližnjem Domu zdravlja. Takve vežbe će Vam pomoći sa fleksibilnošću i postupno će smanjivati simptome koje trenutno imate, a istovremeno sprečavati druge da se pojave.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.