Skip to main content

Nedelje trudnoće:

32. nedelja trudnoće: Vaše dete još uvek raste

U 32. nedelji trudnoće ste u poslednjoj nedelji osmog meseca trudnoće. To znači da će Vaša trudnoća uskoro doći do kraja i uskoro ćete držati bebu u naručju. Ali u ovom preostalom vremenu, Vaša beba mora još puno toga učiniti.

Veličina bebe u 32. nedelji trudnoće

U 32. nedelji trudnoće Vaša beba već ima 42,7 cm, što je otprilike veličina ananasa sa zelenim lišćem. Težina fetusa neprestano raste i sada iznosi oko 1775 grama. Do rođenja, postat će duži i dobitće puno više na težini zbog nakupljanja dečje masti.

Razvoj bebe

Ako očekujete blizance, Vašem će lekaru biti sve teže i teže proceniti njihov razvoj na ultrazvuku. Oni će uglavnom biti u istoj fazi razvoja, iako će jedan verojatno biti duži i teži od drugog.

Inače, verovatnoća razvoja blizanačke trudnoće iznosi 1:250, što nije tako retko. Mogućnost formiranja blizanaca nešto je veća kod majki koje su podvrgnute veštačkoj oplodnji. Razvoj deteta gotovo je završen u 32. nedelji trudnoće. Organi su se potpuno razvili i samo se trebaju fino prilagoditi. To uključuje njihova pluća, gde alveole deluju efikasnije zahvaljujući zaštitnom surfaktantu. Ovaj protein zaustavlja njihovo međusobno prianjanje i u bliskoj će budućnosti biti potreban u većim količinama.

Zbog nedostatka prostora u maternici, Vaše dete se pomiče sve dublje u položaj fetusa. Kasnije i deca vole zauzeti ovaj položaj dok spavaju. Takozvani „fetus-spavači“ takođe se mogu naći među odraslima - spavaju sklupčani poput fetusa koji leži na boku.

U stomaku je Vaše dete jako čvrsto privuklo noge uz telo i sada ponekad sisa nožni palac jer nastavlja da vežba refleks sisanja. Dete je prekrstilo ruke ispred stomaka. Između leži pupčana vrpca koju Vaša beba povremeno hrabro vuče. Takođe možete reći da vežbaju disanje jer njihovo štucanje postaje intenzivnije.

U principu, Vaša je beba gotovo zrela i već izgleda kao malo novorođenče. Ipak, još uvek treba stvoriti potkožnu masnoću, što će je učiniti malo krupnijom, pomoći da izgubi preostalih nekoliko bora s kože i služiti kao vitalne rezerve prvih nekoliko dana izvan maternice dok ne počnete proizvoditi zrelo majčino mleko.

Takođe, beba nastavlja da trenira i razvija svoja čila, što će joj omogućiti da percipira i reaguje na svet oko sebe nakon što se rodi. Još jedna veština koju će naučiti, je regulisanje telesne temperature: nakon rođenja može je održavati.

Kako se buduća mama oseća u 32. nedelji trudnoće

Trudnoća polako počinje biti sve teža u 32. nedelji trudnoće – zavisno od veličine stomaka i Vaše kondicije. Sada je dobra ideja prestati raditi stvari koje Vam se čine teškim, a Vaš partner, prijatelji i porodica trebaju Vam pomoći radeći stvari koje je potrebno učiniti, npr. sastavljanje dečjeg namještaja.

Do sada ste već trebali reći svom poslodavcu kada želite započeti porodiljsko odsustvo i rešiti zahtev za porodiljsku nadoknadu. Takođe možda imate pravo na dečji dodatak, pa biste trebali početi da istražujete i to i prijavite se ako ispunjavate uslove.

Uobičajeni znaci i simptomi

Osećate prevremene trudove

Iako vam često nedostaje daha, ovaj simptom zapravo malo popusti kad započnu prevremeni trudovi. Otprilike tri do četiri nedelje pre porođaja osetićete kako Vam se stomak stišće ili steže značajnim intenzitetom, što može uzrokovati bolove u stomaku i laganu mučninu.

Te kontrakcije su poznate i kao lažni trudovi, a Vaša se beba malo pomiče prema dole. Znači da maternica više ne pritišće pluća i opet ćete lakše disati. S druge strane, moraćete ići na toalet još češće kako se pritisak na mehur povećava, a Vaš želudac može sada preraditi samo male porcije.

Pokreti Vaše bebe postaju intenzivniji

Sada možete osetiti detetove pokrete po celom stomaku. Dete je sada veće i pokušava se kretati u Vašoj maternici kako bi došlo u pravi položaj za porođaj.

Simptomi iz prethodnih nedelja se nastavljaju

Noge i stopala još uvek mogu biti bolne i natečene. Veća je verovatnoća za ovu pojavu ako ste trudni tokom vrućih letnih meseci - ređe je i manje intenzivno zimi. Česti odlazak na toalet i dalje je normalan, a znaci lagane inkontinencije još uvek neće nestati.

Savet patronažne sestre

“Molim Vas, nemojte se bojati ako i dalje imate laganu inkontinenciju nakon porođaja. Telu treba određeno vreme za regeneraciju. Vaša patronažna sestra ili ginekolog rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja.” Dorothee Kutz, patronažna sestra

Mnoge se žene osećaju bolje odmah nakon porođaja, a to Vas može učiniti još nestrpljivijima. Razmišljaćete: bebo, požuri se malo!

Intimnost

Pokušajte kvalitetno provesti vreme sa svojim partnerom. I dalje možete biti senzualni i romantični. To je dobro i za Vas i za Vašu bebu, jer se na taj način oslobađa vezujući hormon oksitocin. Oksitocin se stvara kontaktom tela i dodirom. Taj osećaj emocionalne povezanosti ono je što naše odnose s ljudima koje volimo zaista čini posebnima.

Važni saveti

  • Ako imate natečene ili bolne noge, kupite čarape bez elastične trake kako Vam se ne bi urezale u noge. Takođe iskoristite svaku priliku da podignete noge.
  • Kada je rieč o kupovini detetove prve odeće, preporučuju se dugi ili kratki bodiji za decu, u zavisnosti od doba godine.
  • Na džemperićima ili majicama za bebe, uvek obratite pažnju na dugmiće na ramenu, to olakšava oblačenje. Bebe često odbijaju da im se obuče bilo što preko glave.
  • Proverite jeste li rešili zahtev za porodiljsko odsustvo, porodiljsku nadoknadu, dečji dodatak itd. jer obrada može potrajati.
  • Gazice za brisanje ili tetra pelene će Vam trebati iznova i iznova nakon porođaja za bljuckanje ili kao jastučići ispod detetove glave, a mogu poslužiti i za prekrivanje tokom dojenja. Postoje praktične gaze i tetra pelene za bebe od mekanog organskog pamuka.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Preporuke i završni dogovori sa lekarom

Ako u bilo što niste sigurni ili ste ranije primljeni u bolnicu, lekar će Vam pružiti uputstva koji su sledeći koraci.

Pitajte svoju patronažnu sestru o tome koliko često može posetiti Vas i Vašu bebu kod kuće kako bi proverila kako Vam ide, što će uključivati proveru kako se Vaše telo vraća u normalu i vaganje Vaše bebe.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.