Skip to main content

Nedelje trudnoće:

6. nedelja trudnoće: Vaša beba je sad vidljiva na ultrazvučnom pregledu

Veličina bebe u 6. nedelji trudnoće

U 6. nedelji ćete bebu na ultrazvučnom pregledu moći jasno da vidite kao malu kvržicu u amnionskoj kesici, koja će se prikazati kao jasno definirana crna šupljina. Ova kvržica će rasti iz nedelje u nedelju, ali za sada je velika oko 3-4 milimetra (otprilike poput zrna sočiva).

Razvoj bebe

Sićušno srce ubrzano kuca i ako dobro gledate, moći ćete da razaznate zadnji deo (koji će se vremenom oblikovati u leđa) i “traku” koja će se oblikovati u kičmu.

Taj deo se spušta od vrata i razdvaja u dve odvojene “grane” koje će kasnije oblikovati detetove noge. Sada završava kao mali repić koji će kasnije nestati.

U ovoj će fazi lekar ultrazvukom moći da otkrije nosite li blizance. U tom slučaju čuli bi se otkucaji 2 mala srca u maternici.

U prvih nekoliko nedelja trudnoće glava Vaše bebe je relativno velika u poređenju sa ostatkom tela, jer se glava mora razvijati kako bi u njoj mogao da stane mozak, koji će kontrolisati dalji rast svega ostalog.

Nacrt ove male osobe, uključujući svaku fazu njihovog razvoja, detaljno je utvrđen tokom oplodnje.

Tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, Vaša je beba posebno osetljiva na poremećaje jer se tada razvijaju njene ključne i temeljne strukture. Štetni spoljašnji uticaji mogu dugoročno oštetiti Vaše dete u ovoj ranoj fazi, tako da rizik od pobačaja nažalost još nije gotov.

Kako bi se osiguralo da plod dobija sve što mu je potrebno tokom trudnoće, sad se formira posteljica i pupčana vrpca. Pupčana vrpca je dovodna linija od posteljice do Vaše bebe, pruža joj sve što je potrebno, a spaja se s njenim telom na mestu gde će nastati pupak, kad se nakon porođaja prereže pupčana vrpca. To znači da je pupak mali ožiljak, trajni znak kako je nekada bila povezana sa Vama, nakon rođenja ne igra nikakvu određenu ulogu.

Kako se buduća mama oseća u 6. nedelji trudnoće

I dalje ćete se osećati kao da nosite vreću emocija na leđima – vrlo je teško shvatiti što se sve događa u Vašem telu. U 6. nedelji kroz glavu će Vam prolaziti svakakve misli o Vašem detetu i Vašoj trudnoći koja tek počinje. U ovoj fazi ne znate što Vas čeka, ali Vaš će instinkt učiniti sve što je potrebno kako biste osigurali da Vaše dete zdravo raste.

Uobičajeni znaci i simptomi

Hormonalne promene

Hormonalne promene uzrokuju brojne simptome koji će trajati tokom celog prvog tromesečja, tj. do kraja trećeg meseca Vaše trudnoće. Česti simptomi uključuju jutarnje mučnine, srčane probleme i bol u dojkama, kao i osećaj umora i bezvoljnosti. Nakon tri meseca Vaše će se telo malo navići na promene koje se događaju, a simptomi koje imate u prvom tromesečju trebali bi nestati.

Neke žene imaju ozbiljne simptome, dok druge imaju samo blage simptome ili čak nikakve. Takođe je moguće da tokom prva tri meseca nećete osetiti mučninu. Simptomi i njihova težina mogu se jako razlikovati i oni u velikoj meri zavise od Vašeg psihološkog stanja, iako prilagodljivost Vašeg tela takođe igra važnu ulogu.

Bolovi u stomaku

Ostali simptomi trudnoće tokom prvih nekoliko nedelja mogu uključivati osećaj zatezanja u stomaku, oštre ili tupe bolove.

To je zato što se ligamenti koji drže maternicu na mestu istežu, što je potrebno kako bi se tokom trudnoće prilagodili rastućoj maternici. Zgušnjavanje zaštitnih sekreta na cerviksu može ponekad rezultirati povećanim iscedkom iz vagine, što je normalno pod uslovom da nema neugodan miris i da je bistre ili mlečno bele boje.

Važni saveti

  • Ako ne nosite grudnjak redovno, trebali biste ga uvek nositi jer će to pomoći da se smanji bol u dojkama.
  • Obavezno jedite puno svežeg voća i povrća. Vitamini B6 i B12, folna kiselina, gvožđe, cink i magnezijum trenutno su izuzetno važni.
  • Aromaterapija Vam može biti od velike pomoći ako se osećate umorno i mučno Vam je - saznajte koji će Vam mirisi najviše pomoći.
  • Dovoljno se krećite i budite fizički aktivni, jer ćete na taj način podstaći telo i izbeći umor.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Znaci potencijalnog pobačaja

Bol u stomaku, zatezanje u stomaku i drugi bolovi u stomaku su znaci trudnoće, ali mogu se razlikovati u smislu jačine. Ako osetite pojačane ili ritmične bolove ili ako krvarite to bi mogao biti znak spontanog pobačaja. Kao i uvek tokom trudnoće, odmah se obratite lekaru ako dođe do ovakvih simptoma ili su simptomi nejasni.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.