Skip to main content

Nedelje trudnoće:

33. nedelja trudnoće: Mozak Vaše bebe sada je veći

U 33. ste nedelji trudnoće, u devetom mesecu trudnoće - poslednja uzbudljiva faza u razvoju Vašeg deteta započinje pre nego što se rodi. Niko ne može tačno predvideti kada će se Vaše dete roditi. Ovde bebe imaju svoj plan. Većina dece rodi se između 37. i 41. nedelje trudnoće. Porođaj može započeti bilo kada, kroz nekoliko nedelja, zbog toga biste trebali biti spremni na veliki trenutak.

Veličina bebe u 33. nedelji trudnoće

Dužina Vaše bebe iznosi između 43,5 i 43,8 cm u 33. nedelji trudnoće. Što se tiče veličine, odgovara veličini papaje, koja je s jedne strane izdužena, s druge strane ima veći opseg.

S težinom od 1980 grama, Vaše je dete gotovo doseglo granicu od 2 kilograma. To je ekvivalent dva paketa brašna. Vaša će se beba i dalje debljati sve dok se ne rodi. Ne nedostaje puno do porođajne težine, koja je vrlo individualna. Ona se takođe razvija na individualan način.

Razvoj bebe

Vaša je beba sada potpuno razvijena. Svi su organi na svom mestu i počinju raditi svoj posao, a čulna percepcija lepo napreduje: može čuti, okusiti, videti i osetiti čulnim ćelijama u svojoj koži. Još uvek nedostaje samo njuh - 5. čulo Vaše bebe. Tek nakon rođenja počinje primećivati i obrađivati mirise, jer sada nema vazduha da joj prenosi mirise u maternici.

Zanimljiva činjenica: Ako se dete rodi u 33. nedelji trudnoće kao nedonošče, tada bi šanse za dalji zdrav razvoj bile velike. Održavanje vlastite telesne temperature i dalje je problem u 33. nedelji, zbog čega se o nedonoščadi brine u posebno grejanom krevetu, inkubatoru.

U 33. nedelji trudnoće mozak se vrlo brzo razvija. Opseg glave ove nedelje povećava za oko 1,3 cm zbog povećanja volumena mozga. Međutim, u ovom trenutku još nije dosegnut opseg glave koji dete ima kad se rodi. Na detetovoj lobanji razvijaju se dve fontanele, mesta na kojima lobanja nije zatvorena koštanim materijalom. Te su fontanele važne jer omogućavaju da se koštane ploče lobanje savijaju tokom rođenja (što štiti mozak Vaše bebe i pomaže glavici da prođe kroz porođajni kanal), a mozgu daju dovoljno prostora za rast nakon rođenja. Mala fontanela na potiljku će se zatvarati tokom prva tri meseca nakon rođenja, druga, veća fontanela nalazi se u sredini lobanje i obično će se postepeno zatvarati do navršene prve godine života.

Koštani sistem je sada takođe zreo. Iako, detetove kosti moraju još malo otvrdnuti kako bi mogle izdržati pritiske rađanja i porođaja. Međutim, rođenjem kosti još nisu potpuno otvrdnule. Razvoj Vaše bebe nastavlja se tokom prvih nekoliko nedelja i meseci života. Vaš će pedijatar pratiti taj razvoj. Pritom se naglasak stavlja na čulni sistem i reflekse, kao i na razvoj pokreta, creva i rast dužine i kilaže.

Dete se sve više okreće u svoj predviđeni položaj za rođenje, cefalični položaj. To će proveravati lekar na svakom pregledu. Lekar može pomoću ultrazvuka utvrditi trenutni tačan položaj deteta.

Kako se buduća mama oseća u 33. nedelji trudnoće

Nivo fundusa Vaše maternice, tj. gornji nivo, sada je široka oko tri poprečna prsta ispod rebrenog luka. To stvara ogroman pritisak na pluća i, u donjem delu, na mehur. Kao rezultat, otežano disanje se povećava i žgaravica se može ponovno pojačati. Čak i češći nagon za mokrenjem normalan je u 33. nedelji trudnoće.

Uobičajeni znaci i simptomi

Natečene noge i stopala

Višak tečnosti u nogama i stopalima često dovodi do još bolnijih oteklina nego što ste već doživeli. Dosta odmora i postavljanje nogu u podignut položaj može Vam pomoći da ublažite ove simptome..

Savet patronažne sestre

"Kuvani krompir, krastavci, pirinač i ananas neka budu deo Vaše ishrane - to su jednostavni načini kako zaustaviti da Vaše telo zadržava puno vode. Dani u kojima ne jedete ništa drugo osim pirinča više se ne preporučuju." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Pokreti Vaše bebe postaju snažniji

Kad se dete kreće i okreće u Vašoj maternici, ponekad Vam zastane dah i morate stati. Kada očekujete blizance, taj se osećaj pojačava kao da u Vama besni tornado. Ne brinite, to je sasvim normalno, važno je da Vaše dete može doći u položaj za rođenje.

Misli Vam se vrte oko deteta

Neprestano ćete razmišljati o tome kakav će biti život kad Vaše dete dođe. Trenutno možda ne znate kako ćete se nositi s tim, a ako ste razgovarali s drugim mamama, to bi Vam moglo samo povećati brigu. Iako je porođaj vrlo bolan, a prvih nekoliko nedelja s bebom je stresno vreme, to Vam neće ostati u sećanju: mame su uglavnom u stanju da to izbace iz svojih misli, prirodni "instinkt".

Sada je vreme da spakujete torbu za porođaj. Do sada ste verojatno kupili puno odeće za dete, a Vi i/ili Vaš partner sastavili ste njegov krevetić. Prilikom uređenja i opremanja sobe u kojoj će biti, imajte na umu da je sigurnost na prvom mestu: uklonite sve nepotrebne ukrasne predmete poput jastuka ili umiljatih igračaka i nemojte previše izolovati krevet da ne bi bilo pretoplo.

Boce s toplom vodom, grejani jastuci i krzno takođe nisu dobra ideja, jer mogu dovesti do toga da se Vaša beba previše zagreje i povećavaju rizik od gušenja.

Vežbanje kontrakcija priprema za porod

U 33. nedelji često ćete osetiti kako Vam se stomak nakratko stisne dok Vaše telo trenira za skoro rođenje deteta. Ove vežbe kontrakcija postajaće sve intenzivnije dok ne dobijete ono što se naziva lažnim trudovima, kontrakcije koje rezultiraju pomicanjem maternice prema Vašoj maloj karlici (donji deo karlice). Sa smanjenim pritiskom na Vaše unutrašnje organe (posebno pluća), moći ćete lakše da dišete, malo se više opustiti i veseliti se trenutku kada ćete bebu po prvi put držati u naručju.

Važni saveti

  • Usresredite se na pakovanje torbe koja će Vam trebati za porođaj – pogledajte šta će Vam trebati. Osnovna je odeća za bebu (za izlazak iz porodilišta), Vaša odeća i higijenske potrepštine.
  • Još uvek morate paziti da se hranite zdravo. Kalcijum je izuzetno važan, jer je potreban Vašoj bebi za izgradnju kostiju.
  • Mirisna, opuštajuća kupka daće Vam vremena da saberete svoje misli, pomoći će Vam da ublažite bolove u stomaku uzrokovane pritiskom na Vaše okrugle ligamente i vratiti Vam snagu za poslednjih nekoliko nedelja trudnoće.
  • Pritisak u leđima možete ublažiti tako da ležite rukama i gornjim delom tela na lopti za vežbanje i polako se kotrljate unazad i napred, uvijajući leđa poput mačke.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Tvrd stomak: lažni ili pravi trudovi?

Budući da se Vaše telo, posebno trbušni mišići, sada intenzivno pripremaju za rad, možda ćete se osećati nesigurno. Iznova i iznova ćete se pitati u kakvim ste kontrakcijama trenutno. Da biste bili sigurni, pitajte svog lekara o kriterijima prema kojima možete proceniti i razlikovati kontrakcije.

Ako sumnjate da bi to mogli biti pravi trudovi, Vaš će lekar brzo otkriti radi li se o lažnim trudovima ili je stvarni porođaj već započeo. U ovoj je situaciji bolje postavljati previše pitanja nego zanemariti svoje brige: prevremeni porođaj ipak treba sprečiti u 33. nedelji kako bi Vaše dete imalo još nekoliko nedelja da raste u Vašoj maternici i pripremi se za rođenje i život u velikom svetu.

Ako osetite simptome poput mučnine i/ ili dijareje, bolova koji Vas podsećaju na bolove u menstruaciji, uopšte bolove u stomaku ili bolove u leđima, odmah posetite svog lekara.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.