Skip to main content

Nedelje trudnoće:

21. nedelja trudnoće - Vaša beba razvija ritam spavanja

Veličina bebe u 21. nedelji trudnoće

U 21. nedelji trudnoće, Vaša beba je sada duga oko 27 centimetara. To je otprilike veličina veće šargarepe ili dužina špargle.

Sa težinom od oko 350 grama, bebi će trebati još malo vremena da dosegne težinu od oko pola kilograma. Trenutna težina približno je jednaka težini patlidžana.

Razvoj bebe

Glavni razvojni korak deteta u 21. nedelji trudnoće je formiranje „brazde“ na glavici-tzv. fontanele. Fontanela se ne zatvara u potpunosti čak niti nekoliko meseci nakon rođenja.

Vaša beba se nastavlja razvijati i usavršavati svoj ritam spavanja i buđenja, što je važna faza u njenom razvoju.

Na ultrazvuku sada možete videti kako beba zauzima omiljeni položaj za spavanje. Može se primetiti da nerođene bebe u maternici puste glavu da se nasloni na rame ili, na primer, stave ručice pod bradu da podupiru glavu. Druga varijanta položaja spavanja je povlačenje brade prema prsima, što zauzvrat pruža potporu glavi.

Kao i kod deteta nakon rođenja, na spavanje utiču buka i svetlost. Drugi aspekt je mamina ishrana. Zbog rada creva nakon majčinog obroka, beba se hrani, budi i spremna je za aktivnosti.

U 21. nedelji trudnoće Vaša beba sve više usavršava izgled lica. Osim izraženih obrva, sada se mogu prepoznati i trepavice.

Koža se zateže i počinje oblikovati dva važna gornja sloja, epidermu i dermu.

Kao što ste već primetili, Vaša je beba vrlo aktivna u 21. nedelji trudnoće i već može udariti zaista snažno. Često se okreće i poseže za pupčanom vrpcom kako bi je povukla. Takođe naizmenično sise palčiće i guta plodovu vodu.

Sada beba može preraditi amnionsku tečnost koju konzumira jer probavni sistem odvaja vodu od ostalih stvari koje sadrži. Možete videti kako se beba kreće dok aktivno trenira svoj probavni sistem. Budući da su creva nakon rođenja još uvek nezrela, mogu s vremena na vreme mučiti Vašu bebu bolovima u stomaku i plinovima. Tek sa, otprilike godinu dana, creva će sazreti i moći će da vari svu hranu.

Nervi ukusa Vaše bebe sada su se razvili do te mere da mogu okusiti ono što jedete, dok ukusi hrane ulaze u amnionsku tečnost koju unose. Kasnije će prepoznati te ukuse kada vidi hranu na tanjuru, pa što je raznovrsnija ishrana, to bolje!

Kako se buduća mama oseća u 21. nedelji trudnoće

Od 21. nedelje trudnoće Vaša se beba sve više kreće. Kako se rast nastavlja, kretanje će se pojačavati svake nedelje Vaše trudnoće. Trenutno se kretnje ne mogu videti spolja. Samo Vi možda već osećate detetove vežbe. Gotovo ćete automatski iznova i iznova uspostavljati kontakt sa svojim detetom u tim prilikama u kojima ono jako uživa.

Uobičajeni znaci i simptomi

Kako raste Vaša beba, Vaš je stomačić sve zaobljeniji. Zbog toga se povećava i pritisak na Vaše unutrašnje organe koje maternica polako pomiče. Taj rast, nedostatak prostora za Vaše druge organe i uticaj Vaših hormona može s vremena na vreme uzrokovati brojne simptome.

Grčevi u mišićima u nogama

Potreba za magnezijumom polako se povećava u 21. nedelji trudnoće. Primetićete sve češće grčeve u nogama, koji se mogu pojaviti iznenada. Pogotovo noću, kada se Vaši mišići smire i opuste, mogu se bolno grčiti.

Kao prvu pomoć, možete masirati zahvaćeno područje, što će opet opustiti mišiće. Sada biste trebali da jedete više hrane s visokim udelom magnezijuma.

Konstipacija (zatvor) i gasovi

Povećani pritisak maternice na creva može uzrokovati nepravilnosti u radu creva. Najčešće je to konstipacija ili zatvor. Nadimanje takođe nije retkost u 21. nedelji, a može biti i bolno.

Čajevi pomažu protiv nadimanja tokom trudnoće. Na primer, isprobajte HiPP čaj od komorača i pijte ga svaki dan za smirivanje creva ako imate simptome.

Kao prevencija zatvora i nadimanja, preporučuje se povećan unos tečnosti i izbegavanje namirnica kao što su kupus, pasulj, beli i crni luk.

Saznajte više saveta o tome što možete učiniti protiv ovih simptoma trudnoće i da uspešno sprečite zatvor i nadimanje.

Urinarne infekcije

Kako će trudnoća napredovati, karlica će se širiti i otvarati, mišići i zglobovi će se opustiti, a sluznice u telu postat će osetljivije. To olakšava ulazak bakterija i patogena u mokraćnu cev, što može rezultirati infekcijom mehura.

Kako će trudnoća napredovati, karlica će se širiti i otvarati, mišići i zglobovi će se opustiti, a sluznice u telu postat će osetljivije. To olakšava ulazak bakterija i patogena u mokraćnu cev, što može rezultirati infekcijom mehura.

Savet patronažne sestre

"Ako je moguće, nosite pamučni donji veš. Čak i ako u nekim slučajevima nije baš šik poput drugog donjeg veša. Pamuk je propustan za vazduh. Na taj način sprečavate bakterijske infekcije i gljivične bolesti." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni saveti

  • Izbjegavajte teške obroke naveče- mali, lagani obroci lakše se vare. Svakako unosite dovoljno magnezijuma svaki dan.
  • Uzimanje puno vlakana, vežbanje i pijenje dovoljne količine tečnosti pomoći će u sprečavanju zatvora.
  • Puno tečnosti pomoći će sprečavanju infekcije.
  • Smenjujte vežbanje i odmaranje, pazeći da ne preterate ni u jednom ni u drugom.

Pitanja koja želite da postavitie svom lekaru

Nedostatak magnezijuma

Budući da se potreba za magnezijumom naglo povećava sredinom trudnoće, trebali biste unositi više ovog minerala u tragovima. Ako postoji manjak, grčevi u mišićima javljaju se iznova i iznova. Magnezijum je takođe važan za "imobilizaciju" maternice. To znači da sprečava prekomerno stezanje maternice, izbegavajući tako prevremeni porođaj. Ako je prehrambeni unos magnezijuma nedovoljan, zamolite svog lekara da Vam prepiše dodatak.

Što je sa nivoom gvožđa?

Ako se često osećate umorno i bezvoljno, u početku trudnoće, to može biti sasvim normalna pojava. Ali može biti i da je nivo gvožđa prenizak. Budući da je gvožđe izuzetno važno za transport kiseonika u krvi - a time i za snabdevanje Vaše bebe – nivo gvožđa u krvi treba održavati konstantnom.

Lekar će utvrditi nivo gvožđa u krvi na temelju takozvanog nivoa Hb, malim testom krvi na licu mesta. Sadržaj hemoglobina u krvi (Hb) obično se meri na početnom pregledu, a zatim redovno od šestog meseca nadalje. Ako je Vaša vrednost trajno preniska, biće Vam propisana odgovarajuća terapija.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.