Skip to main content

Nedelje trudnoće:

39. nedelja trudnoće: Porođaj možete očekivati svakog trenutka

U 39. nedelji trudnoće sve se vrti oko odmora i čekanja. Većina se beba rodi tokom 39. nedelja trudnoće. Sad ste u trećoj nedelji 10. meseca. Vrlo ste blizu kraja trudnoće.

Veličina bebe u 39. nedelji trudnoće

U 39. nedelji trudnoće Vaša beba je dugačka oko 50 centimetara - otprilike veličine lubenice. Težina je približno 3250 grama, a novorođenčad je u proseku teška 3200 do 3500 grama i duga je 50 do 52 centimetra. Hoće li Vaša beba biti manja ili veća - lakša ili teža? Genetika deteta i trenutak u kojem se dete rodi ovde igraju presudnu ulogu.

Razvoj bebe

Sa svojom težinom, Vaša beba izgleda prilično bucmasto jer je pohranila masti kao rezervu za vreme nakon porođaja. Leži u embrionalnom položaju sklupčana u maternici poput lopte i spremna je za veliko putovanje u svet.

Deca koja ostaju u maternici malo duže i dalje će se debljati i malo dobijati na dužini. Ali ne tako jako kao poslednjih nekoliko nedelja.

Njihovi su unutrašnji organi potpuno razvijeni, a svaki pojedini organ i sistem u fazi su u kojoj se Vaša beba može snabdeti svime što joj je potrebno za preživljavanje nakon što se rodi. To uključuje sve metaboličke procese koji razgrađuju hranu koju jede kako bi je telo moglo koristiti.

Na veliko pitanje kako izgleda Vaša beba ne može se odgovoriti dok se ne rodi, ali jedno je zajedničko svoj novorođenčadi- jako liče na svog oca. Ova sličnost prirodan je proces koji će Vašem partneru pomoći da stvori emocionalnu vezu sa svojim detetom i podstakne ga da što više brine o mališanu. Proći će nekoliko nedelja i meseci dok Vaša beba ne razvije svoj lični izgled, koji će kombinovati aspekte izgleda oba roditelja. Tako će u ovo rano doba svog deteta Vaše dete ponekad više ličiti na mamu, a ponekad više na tatu.

Konačna boja oči pojavljuje se tek nakon 12 do 18 meseci. To je zato što se pigmenti još uvek stvaraju, pa će im oči često u ovoj ranoj fazi izgledati nedefinisano: ponekad mogu biti zelene, drugi put malo plavlje ili sive.

Nepravilne kontrakcije koje ćete primetiti pomicaće Vašu bebu sve više prema Vašoj manjoj karlici.

Količina plodove vode smanjuje se pred kraj trudnoće, te ostatak plodove vode zajedno s detetom izađe za vreme porođaja.

Kako se buduća mama oseća u 39. nedelji trudnoće

U 39. nedelji trudnoća postaje teret za mnoge buduće majke i sve za čim teže je da porođaj konačno započne. To je dobro, jer na taj način sve više gubite strah koji ste možda imali od porođaja.

Tokom poslednje nedelje trudnoće, Vaša beba može biti vrlo aktivna ili vrlo mirna, iskustva su različita. Bebe mogu biti vrlo aktivne čak i tokom rođenja; dok su neke bebe toliko mirne pa se čini kao da neprestano spavaju. Međutim, trebali biste osećati pomeranje deteta u nepravilnim intervalima.

Uobičajeni znaci i simptomi

Pojavljuju se simptomi prehlade

Dok Vaše telo usmerava svu svoju energiju na pripremu za porođaj, Vaš imunološki sistem nije baš toliko otporan kao obično i mogli biste primetiti manje simptome prehlade. Međutim, ne brinite zbog toga - neće Vam smetati prilikom porođaja i neće naštetiti Vašem detetu jer njihov imunološki sistem već radi.

Prepoznajete li znake početka porođaja?

Sve vreme ćete slušati svoje telo i verovatno ćete sve što se dogodi protumačiti kao znak da je porođaj krenuo, poput osećaja povlačenja u stomaku, glavobolje, iscedka ili mučnine. To su obično preliminarne kontrakcije (lažne kontrakcije) i premda Vas mogu navesti da mislite da je došlo vreme, nemojte se zavaravati. Samo su određeni simptomi, poput mučnine, dijareje ili ozbiljnih bolova u stomaku, znaci da će se Vaše dete roditi.

Trnci u nogama

Povremeno možete osetiti trnce u nogama, kao da mravi hodaju po njima. To je zato što težina deteta i maternice vrši pritisak na nerve u maloj karlici. To remeti rad nervnih ćelija koje šalju lažne podatke u mozak. U ovoj poodmakloj fazi trudnoće ovaj je simptom potpuno normalan i ne zahteva lečenje: čim rodite, nestaće i više nećete osećati trnce, jer Vam nervi ponovno počinju normalno raditi.

Važni saveti

  • Ako osetite trnce u nogama, podignite ih i mažite mastima koje sadrže ekstrakt divljeg kestena.
  • Ako osetite vrlo intenzivnu preliminarnu kontrakciju (tj. onu koja se ne događa redovno), važno je da pravilno dišete tokom kontrakcije.
  • Zašto ne biste uzeli gips za otisak trudničkog stomaka? Gipsani otisak Vašeg stomaka uvek je lep način da se setite trudnoće - možete ga kasnije zajedno s detetom oslikati, ako želite.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Podsticanje trudova

Neposredno pre porođaja često ćete posećivati svoga lekara. Na svakom pregledu lekar će proveriti šta se događa s bebom i koliko Vam je vremena ostalo do porođaja.

Ako često imate nepravilne kontrakcije, ali one nisu prave kontrakcije, može Vam dati savet o tome kako podstaknuti da krenu prave kontrakcije.

Polni odnos s partnerom jedan je od načina za potdsticanje trudova: sperma muškarca sadrži prostaglandin, koji omekšava vrat maternice i može pomoći da se proširi, u mnogim slučajevima čini prava čuda (naravno ako Vi to želite).

Stimulacija bradavica, jednako je efikasna. Budući da ovo potiče telo da oslobađa hormon oksitocin, koji može pomoći u pokretanju porođaja u ovoj fazi.

Međutim, nemojte misliti da to morate učiniti - učinite to samo ako želite! Vaše će se dete roditi kad bude spremno.

Savet patronažne sestre

Začini poput đumbira, cimeta, klinčića i kardamoma mogu podstaći porođaj, pa pokušajte jesti lagano začinjenu indijsku ili drugu azijsku hranu ili pijte Yogi čaj.

Međutim, Vaše će telo reagovati na ove začine tek kad je spremno za porođaj." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.