Skip to main content

Nedelje trudnoće:

40. nedelja trudnoće - Vaša beba je dostigla svoju porođajnu težinu - ali bi ipak htela još malo da poraste

Na kraju 40. nedelje napokon ste stigli do termina kojeg je izračunao lekar na temelju Vaše poslednje menstruacije i ultrazvučnih merenja. Vaša je beba možda već rođena ili će možda pričekati još nekoliko dana. Većina beba spremna je za rođenje u 38. nedelji nakon začeća i opremljene su svime što im je potrebno za samostalno preživljavanje izvan maternice. Kao majka ste razvili sve osećaje i instinkte koji su neophodni za brigu o novorođenčetu i odgoju deteta sve dok ne odraste.

Veličina bebe u 40. nedelji trudnoće

U 40. nedelji trudnoće Vaša je beba duga oko 50 do 52 cm, te je dostigla porođajnu veličinu. Ako sada zamišljate kako držite svoje dete u naručju, možete ga uporediti s velikom bundevom jer upravo ona odgovara veličini deteta. S telesnom težinom od približno 3440 grama, beba ima prosečnu porođajnu težinu.

Razvoj bebe

U proteklih nekoliko nedelja beba je pohranila toliko masnih rezervi da one sada čine oko 15 posto telesne težine. U 40. nedelji trudnoće detetova jetra takođe sve više skladišti škrob iz majčinog krvotoka. Ovaj skrob detetov organizam nakon rođenja pretvara u glukozu. Novorođenče koristi ovaj šećer koji se zatim usmerava u kardiovaskularni sistem sve dok majka ne stvori zrelo majčino mleko, otprilike tri do četiri dana nakon porođaja. Tako glukoza služi detetu kao prvi izvor ishrane dok se ne počne proizvoditi zrelo mleko.

Prvo majčino mleko, takozvani kolostrum, novorođenčetu daje važna antitela koja pogoduju razvoju njegovog imunološkog sustava. To omogućava bebi da se zaštiti od klica s kojima se suočava izvan maternice. Ovde treba posebno spomenuti prehladu s kojom novorođenče najpre dolazi u kontakt.

Neposredno pre rođenja dete nema više prostora u maternici. Leži sklupčano u položaju za rođenje s glavom već duboko u majčinoj maloj karlici - i čeka. Primetićete da će Vaša beba zadržati ovaj pogrbljeni položaj prve dve do tri nedelje nakon što se rodi.

Šta sve dete prolazi tokom porođaja

Rođenje deteta je uzbudljiv i iscrpljujući proces za Vas i za dete. Započeo je s kontrakcijama u poslednjih nekoliko nedelja. Za dete postaje vrlo neugodno kad se maternica steže u početku u dužim, a zatim u kraćim intervalima. Ovde se nerođeno dete pravilno masira mišićima maternice i gura dalje na dole.

Pre nego što glava, kao najveći deo tela deteta, može proći kroz vaginu, beba mora proći kroz zavoj pod pravim uglom. Ovo je obično vrlo bolan deo porođaja za majku.

Nakon što je prošla ovaj put, bebina glava će se pojaviti na vaginalnom ulazu. Ovde fontanela dolazi u kontakt sa vazduhom i prima podsticaj za prvi udah novorođenčeta u spoljnom svetu. To je obično popraćeno detetovim prvim plačem i uplašenim izrazom lica, ali znači da je kritični deo porođaja završio. Sada trebaju izaći bebina ramena, za što sada treba nekoliko snažnih kontrakcija od majke. Nakon što ramena izađu Vaša beba će polako cela izaći napolje. Ono što je Vašem detetu sada najpotrebnije ste Vi!

Kako se buduća mama oseća u 40. nedelji trudnoće

Na kraju 40. nedelje trudnoće, Vašem dugom čekanju i čežnji je došao kraj, jer ste stigli do izračunatog datuma rođenja Vašeg deteta i trudnoća se bliži kraju.

Kraj trudnoće znači i kraj stalnog debljanja: nakon što rodite, brzo ćete istopiti višak kilograma kao rezultat napora na porođaju i početka dojenja. To je prirodno i normalno - jer kao nova mama treba Vam puno energije!

Pokreti beba u maternici u ovoj se fazi znatno razlikuju. Ili je dete vrlo aktivno s onim delovima tela koji nisu tako čvrsto stegnuti ili se odmara i čeka da maternica počne da se steže i da porođaj počne.

Trudnice takođe mogu doživeti širok raspon različitih kontrakcija. Ponekad ćete možda osećati da napokon porođaj počinje, da bi zatim prestali dobijati kontrakcije i da bi se stvari opet smirile. Shvatite to kao zatišje pred oluju.

Uobičajeni znaci i simptomi

Novi izazov za Vaše telo

Simptomi u poslednjoj nedelji trudnoće mogu biti vrlo različiti jer je Vaše telo sada u izvanrednom stanju i pred njim je ogroman napor. Kontrolisano koktelom hormona, telo se podstiče da se još jednom očisti. To se može manifestovati mučninom, povraćanjem i/ili dijarejom. Glavna funkcija dijareje je da kontrakcije creva podstiču kontrakcije maternice. Nepravilne kontrakcije takođe mogu podstaći dijareju, što znači da se ova dva mehanizma međusobno podupiru. Isto tako, glavobolje, gasovi i bolovi u stomaku mogu biti znaci početka porođaja.

Bolovi u stomaku

Same kontrakcije osećaju se kao bol u stomaku i snažno povlačenje stomaka. To će se ponavljati u nepravilnim intervalima tokom nekoliko sati, dok kontrakcije konačno ne postanu jače i pravilnije. U ovoj se fazi cerviks otvara, što može dovesti do krvarenja. Kad se kontrakcije redovno počnu pojavljivati otprilike svakih sedam minuta srednje jakog do jakog intenziteta, trebate krenuti prema bolnici.

Važni saveti

  • Sada biste trebali da imate telefon uvek u blizini kako biste mogli nazvati lekara, partnera, porodicu ili bilo koga drugog kad za to dođe vreme.
  • Odmarajte se i opustite koliko god možete - to će Vam pomoći kada porođaj započne i kontrakcije postanu intenzivnije.
  • Budući da porođaj zahteva puno energije i tečnosti - ako je potrebno spakujte nešto hrane za bolnicu.
  • Ako se osećate jako umorno između kontrakcija, ne brinite se. Možete spavati između kontrakcija. Zvuči nezamislivo, ali ako možete - učinite to! Tada se telo oporavi i crpi snagu za sledeću kontrakciju.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Epiduralna anestezija (EA) za ublažavanje bolova pri porođaju

Žene koje rađaju svoje prvo dete još ne mogu da procene kako će se njihova tela nositi s porođajnim bolovima i kako ćete se same nositi s njima.

Ako porođaj traje dugo, čini se da zastaje ili ste već iscrpljeni i istrošeni, možda će Vam se ponuditi EA da ublažite bol tokom porođaja.

EA uključuje ubrizgavanje leka protiv bolova u područje između dva susedna lumbalna pršljena, u korene nervnih vlakana u kičmenom kanalu, gde utiče na smanjenje bola koji osećate u regiji karlice. Još uvek možete raditi težak posao pritiskanja kako biste rodili, ali pritom nećete osećati bol.

Kao i kod svih medicinskih intervencija, EA ima ograničenja, rizike i nuspojave. Dakle, moraćete izvagati prednosti i nedostatke - razgovarajte s lekarom o opciji ublažavanja bola i pre donošenja odluke pobrinite se da znate sve što o tome trebate znati.

Savet patronažne sestre

Verojatno ćete razmišljati o toku porođaja i šta bi bilo dobro za Vas tokom porođaja.

Moj je savet da se jednostavno prepustite. Razgovarajte o svojoj situaciji sa babicom i odlučite šta biste želeli da radite (npr. šetate, uzmete lekove protiv bolova itd.). Ako imate plan porođaja, a on iz nekog razloga ne uspe, to bi Vas moglo uznemiriti, što u ovoj situaciji zaista ne želite. Prepustite se toku porođaja. Vi to možete!" Dorothee Kutz, patronažna sestra

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.