Skip to main content

Nedelje trudnoće:

9. nedelja trudnoće: Mali grašak postaje dete

Veličina bebe u 9. nedelji trudnoće

Od ovog trenutka lekari nerođeno dete nazivaju fetus. Veliko je oko 2,6 cm, otprilike poput trešnje (njegova veličina se može meriti u cm od 9. nedelje). Iako će se Vaša beba brzo povećavati tokom sledećih nekoliko nedelja, u Vašoj maternici i dalje ima dovoljno prostora za vežbanje, koordinaciju i usavršavanje pokreta.

Razvoj bebe

Nakon ključnog embrionalnog razdoblja, koje traje od začeća do 8. nedelje, Vaše dete sad ulazi u novu fazu razvoja. Više nije toliko osetljivo i ranjivo kao prethodnih nekoliko nedelja.

Svi njegovi vitalni sistemi organa su uspostavljeni do 9. nedelje, a na ultrazvuk bi po pravilu trebalo uraditi između 9. i 12. nedelje. Pregled bi trebao da potvrdi uspešnost trudnoće i proveriti je li jajašce uspešno ugrađeno u maternicu, te da li Vaša beba ima normalne otkucaje srca. Takođe treba potvrditi ili prilagoditi Vaš termin porođaja. U ovoj fazi Vaš će lekar takođe moći da kaže očekujete li jedno dete ili blizance.

Mnogi unutrašnji organi Vaše bebe počeli su da rade, iako još uvek nemaju sve funkcije koje će imati kasnije.

Glavni razvoj u 9. nedelji je stvaranje nervnih vlakana Vaše bebe, što znači da može da oseti podražaje i reaguje na njih. To će stalno vežbati tokom sledećih nedelja i meseci.

Vaša beba izgledom sve više počinje da liči na čoveka. Glava postaje uspravna, beba proteže udove i čini prve pokrete koji su za sada još uvek poput grčeva.

Prsti na rukama i nogama Vaše bebe nastavljaju da se razvijaju, a u 9. nedelji počinju da se stvaraju i zglobovi. Mrežica koja je ispočetka spajala njihove nožne prste sad je gotovo u potpunosti nestala, a nestao je i “rep”, koji se razvija u početku zajedno sa kičmom kako se oblikuju pojedini pršljenovi. Kad se beba rodi, imaće 33 ili 34 pršljena fleksibilno povezanih diskovima, koji omogućavaju pokret i savijanje.

Kako bi se zaštitio mozak, od 9. nedelje počinje da se stvara koštana lobanja (prije toga je bila sastavljena samo od hrskavice). Ostale kosti takođe nastavljaju da se stvaraju, iako su tokom ovog razvojnog razdoblja još uvek mekane i još nisu usvojile konačnu strukturu kostiju.

Takođe u ovoj fazi ubrzava se moždani razvoj Vaše bebe: stvaraju se važne regije mozga, koje će kontrolisati sisteme organa i nivoe hormona. Podražaji koje će osetiti tokom sledećih nekoliko nedelja pokrenuće razvoj mozga (jer te podražaje treba obraditi), a slanje podražaja u mozak putem nervnog sistema pospešuje i trenutni razvoj nervnog trakta. Mozak Vaše bebe još uvek neće biti potpuno razvijen do trenutka kada se rodi - zapravo ni blizu. U svojim ranim godinama, Vaše će dete naučiti čitav niz novih sposobnosti i veština koje će mu pomoći da se snađe u izazovima sveta, a tek kad dostigne ranu odraslu dob, njegov mozak će biti potpuno razvijen sa svim potrebnim funkcijama i mentalnim sposobnostima.

Kako se buduća mama oseća u 9. nedelji trudnoće

Tipični simptomi i dalje će se smirivati, jer se Vaše telo do sada gotovo u potpunosti prilagodilo promeni nivoa hormona. Možda ćete se osećati umornije nego inače, ali to bi takođe trebalo prestati do kraja trećeg meseca trudnoće. Nakon toga počećete da osećati iščekivanje i kreativnost, te biti puni energije.

Uobičajeni znaci i simptomi

Vaš stomak još uvek nije počeo da raste, ali postoje drugi uobičajeni znci koji bi mogli odati Vašu trudnoću.

Promene na Vašoj koži i kosi
U 9. nedelji buduće mame često primećuju promene na koži i kosi. Kosa nekih žena postaje gušća i sjajnija, dok se kod drugih žena stanjuje. Ovi simptomi su takođe uzrokovani promenom nivoa hormona zbog trudnoće, a nakon rođenja, kako se nivo hormona normalizuje, nestaće i ove karakteristike. Nežno pranje kose blagim šamponom može biti od pomoći.

Još uvek možete kosu sušiti fenom, ali trebate izbegavati boje ili trajne, jer se hemikalije preko korena kose mogu apsorbovati i ući u krvotok. Na taj način ove supstance mogu naštetiti Vašoj bebi. Međutim, to ne znači da sa kosom ne možete učiniti ništa: nežne nijanse i prirodne boje kane neće stvarati probleme.

Vaša će koža takođe reagovati na hormone koji sada putuju Vašim telom. S jedne strane, postaće mekša i izgledaće zdravije i sjajnije zahvaljujući pojačanoj cirkulaciji krvi, dok ćete s druge strane tu i tamo videti pokoja bubuljica. Nežni tretman opet je najbolji odgovor - nikada nemojte koristiti agresivnu kozmetiku protiv bubuljica da biste poboljšali kožu tokom trudnoće.

Važni saveti

  • Obavezno unesite dovoljno kalciuma koji je nužan za pravilan rast bebinih organa.
  • Kupite grudnjak izrađen od udobnog materijala koji će se prilagoditi i rastezati kako Vam grudi rastu (možda bi bilo dobro da kupite jednu veličinu veći).
  • Radite lagane vežbe svaki dan, šetajte i obavljate svakodnevne obaveze (penjanje stepenicama, čišćenje itd.). Žene koje su telesno aktivne tokom trudnoće obično imaju manje simptoma i lakši porošaj.
  • Razgovarajte sa Vašim partnerom i sa Vašom porodicom o trudnoći. Trudnoća često pokreće zaštitnički instinkt muškaraca.

 

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Osetljive desni

Isti hormoni zbog kojih grudi postaju veće, omekšavaju tkivo i čine Vaše zubno meso osetljivijim, što znači da ćete možda primetiti blago krvarenje kad perete zube. Vaša slina je takođe agresivnija nego obično (poput želučane kiseline) i može oštetiti zube - možda ste čuli narodnu priču "Dobijete dete, izgubite zub". Pazite da zube perete 2-3 puta dnevno mekanom ili umereno mekanom četkicom. Takođe vam preporučujemo da redovno posećujete svog stomatologa.

Krvarenje iz nosa

Mogli biste povremeno i krvariti iz nosa. Ako je reč o samo maloj količini krvi, tada nema potrebe za bilo kakvim lekarom, ali ukoliko imate većih problema pitajte svog lekara kako se najbolje nositi s tim.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.