Skip to main content

Nedelje trudnoće:

14. nedelja trudnoće: Veliko pitanje- devojčica li dečak?

U 14. nedelji ste na polovini četvrtog meseca trudnoće i sada ste u drugom tromesečju.

Veličina bebe u 14. nedelji trudnoće

Vaša beba je narasla do dužine od 8 cm (otprilike veličine breskve), a njena težina je oko 31 gram (oko težine pola breskve).

Razvoj bebe

Karakteristike lica Vaše bebe se nastavljaju razvijati. Glava joj je još uvek disproporcionalno velika, ali sada se njen rast usporava tako da se sve više izjednačava proporcija glave i tela koje počinje da liči na telo novorođenčeta. Oči su sada u pravom položaju u sredini lica, a i uši su tamo gde bi trebale biti, sa strane, na sredini glave.

Jeste li odlučili želite li znati pol svog deteta? Ili želite da to bude iznenađenje? Ove će nedelje Vaš ginekolog možda znati očekujete li dečaka ili devojčicu, jer se bebini specifični polni organi razvijaju. Ako ne želite da saznate, napomenite to pre svakog ultrazvučnog pregleda. U ovoj fazi pol neće biti moguće razlikovati ultrazvukom sa potpunom sigurnošću, zato nemojte biti previše razočarani ako Vam lekar ne može reći koji je pol Vaše bebe. Ona se u maternici sve vreme premešta i menja položaj, što može onemogućiti dobar pogled na taj deo njihovog tela, pogotovo ako pogled zaklanja noga.

Vaša beba će piti amnionsku tečnost (vežbati gutanje) i izlučivati je, a otprilike svaka tri sata plodova voda će se obnavljati putem Vašeg krvotoka. Takođe nastavlja trenirati svoj refleks sisanja, što uključuje snažnije sisanje palca, tako da je savršeno upoznata s time nakon rođenja.

Kako se buduća mama oseća u 14. nedelji trudnoće

Većina Vaše porodice i prijatelja sad znaju da ste trudni, što će verojatno biti olakšanje – sigurno je bilo vrlo teško tako dugo ovako velike vesti držati za sebe. Vaš bi poslodavac to trebao znati do 14. nedelje kako bi se za Vas i Vaše nerođeno dete mogle urediti zakonske odredbe.

Ako ste samozaposleni ili freelancer, imajte na umu da nemate taj zakonski benefit, pa je na Vama da sami odredite svoje radno vreme i rokove te se pridržavate zdravstvenih i sigurnosnih smernica. Budite razumni i pobrinite se da imate ugodno i sigurno radno okruženje. Iskoristite priliku da reorganizirate svoj radni raspored i napravite sebi više pauza kako biste mogli da se malo više odmorite i jedete onda kad to želite. Ako radite za stolom, pobrinite se da možete udobno sedeti bez da ste prisiljeni na jedan položaj. Takođe je dobro svako malo napraviti par kratkih vežbi kako biste izbegli grčeve. Na kraju krajeva, sve što radite trebalo bi biti usmereno na Vaše zdravlje i razvoj Vaše bebe.

Uobičajeni znaci i simptomi

Dobijanje na težini

I dalje ćete dobijati na težini, iako se tačan broj ne može predvideti za svaku pojedinu ženu. Do 25. nedelje dobićete oko 250-300 grama nedeljno, a od tada do 40. nedelje oko 400-500 grama nedeljno. Vaša težina na kraju trudnoće sastojaće se od sledećeg:

 • Količina krvi: 1500-2000 grama
 • Voda u tkivima: 2000 - 3000 grama
 • Amnionska tečnost: 1000-1500 grama
 • Težina maternice: 1000-1500 grama
 • Težina grudi: 500-1000 grama
 • Rezerve masti i proteina: 1900 grama
 • Težina Vaše bebe: 3000-4000 grama
 • Masno tkivo: 3500-5000 grama
 • Placenta: 500 - 1000 grama

To su približne vrednosti koje se naravno neće odnositi na svaku ženu, ali jasno pokazuju kako se Vaša težina povećava tokom trudnoće.

Na temelju težine pre trudnoće, saznajte više o Vašem individualnom dobijanju na težini.

Pokreti Vaše bebe

Možda ćete već osetiti kako se Vaša beba pomiče u stomaku, ponekad prilično snažno, pogotovo ako Vam ovo nije prva trudnoća. Ako Vam je ovo prva trudnoća, odvojite vreme i pokušajte biti potpuno mirni - možda ćete osetiti lagane trnce poput leptira koji maše krilima. To je Vaša beba čiji pokreti uzrokuju talase plodove vode. Budite strpljivi i zapamtite: biće i trenutaka kad ćete poželeti da Vaš stomak opet bude miran i tih. Npr. kad želite ići da spavate, a beba se neprestano kreće, vežba svoje reflekse i pokušava komunicirati sa Vama.

Vaše telo čini čuda

Osim bolnih grudi i žudnje za određenom hranom, do 14. nedelje ne biste trebali da osetite nikakve druge glavne simptome. Ne biste se trebali osećati umorno kao pre, iako možda nećete biti toliko snažni kao pre trudnoće. To može obeshrabriti mnoge trudnice, ali imajte na umu da Vaše telo ima dvostruku dužnost - zato učinite sve što možete da mu pomognete.

Ako primetite krvarenje odmah obavestite svog lekara, jer to može biti ozbiljan problem. Ovo vredi za ceo period trudnoće.

Važni saveti

 • Redovno jedite male obroke.
 • Pilates lopta Vam može biti ugodnija za sedenje od stolca.
 • Nabavite roll-on s aromatičnim uljem, koji možete poneti sa sobom gde god krenuli. Isprobajte koji Vam prirodni mirisi odgovaraju i opuštaju Vas.
 • Uvek pri ruci imajte termos bocu s omiljenim čajem ili bocu vode kako biste se podsetili da unosite svoje 2 litre tečnosti dnevno.
 • Hladan ili mlak tuš može Vam pomoći da se rešite bezvoljnosti koju osetite ujutro. Ne samo da će Vas razbuditi, već će Vam pomoći i u sprečavanju strija.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Medicinski žargon

Lekari imaju svoj jezik kad razgovaraju jedni s drugima, a često ih je teško slediti. Ne sramite se - pitajte šta znači kad koriste neku Vama nepoznatu reč. Buduće mame se razlikuju, pa ako ste neko ko treba znati svaki detalj da biste bili bezbrižni, samo napred, pitajte!

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.