Skip to main content

Nedelje trudnoće:

8. nedelja trudnoće: Vaša je beba povezana sa Vašim krvotokom

U 8. nedelji trudnoće dolazite pred kraj drugog meseca i još uvek ste u prvom tromesečju.

Veličina bebe u 8. nedelji trudnoće

Veličina je embriona oko 1.5-1.6 cm, što ga čini otprilike velikim poput kupine (a izbočine iz kojih će nastati prsti na rukama i nogama pomalo liče na kupine). Vaša je beba još uvek u stadijumu izgleda “gumene bombona medvedića”, jer su joj ruke i stopala izgledom slične kao kod gumenih medvedića. Beba neprestano raste, što se može videti iz nedelje u nedelju. Međutim, još je uvek prerano za vaganje, lekari procenjuju da prosečna beba u ovoj fazi teži oko 0,25 grama.

Razvoj bebe

U 8. nedelji Vaša beba prvi put podiže glavu i proteže se. Udovi joj se nastavljaju razvijati, a ruke, stopala, prsti na rukama i nogama polako dobijaju oblik.

Između svakog prsta na rukama i nogama postoji malo kože koja izgleda poput mrežice: to će vrlo brzo nestati i ubrzo će Vaša beba moći da pojedinačno pomiče prste na rukama i nogama.

Iznad bebinih očiju vidljiv je mali nabor kože, koji će kasnije oblikovati očni kapak, iako će proći neko vreme dok im oči ne dobiju svoju punu strukturu i ne počnu delovati.

Na ultrazvuku se na predelu glave može videti nakupina mehurića koja će se kasnije oblikovati u mozak.

Želudac i bubrezi su prvi unutrašnji organi koji se počinju stvarati, jer su to organi kojima je potrebno najviše vremena da razviju svoju konačnu anatomsku strukturu i fiziološku funkciju. Svi preostali vitalni organi slediće ih u sledećih nekoliko nedelja.

Od 8. nedelje Vaša beba se polako počinje razvijati iz embriona u fetus.

Njeno malo srce kuca dvostruko brže od srca odrasle osobe, neprestano pumpajući krv bogatu kiseonikom po telu kako bi se svi organi uspešno razvijali. Kiseonik je presudan za razvoj Vaše bebe i uvek je nužan u dovoljnim količinama – to je posao posteljice.

Kako se buduća mama oseća u 8. nedelji trudnoće

Već ste mogli primetiti da se tipični simptomi trudnoće postupno smiruju kako se Vaše telo sve više navikava na promenu nivoa hormona. Na kraju trećeg meseca trudnoće, mučnina, povraćanje i bolovi u stomaku trebali su nestati. Vaše će se grudi i dalje povećavati i pripremati za hranjenje deteta kad se rodi, ali bol i preosetljivost Vaših bradavica zasad će se smanjivati.

Nastavite da radite sve kako biste čuvali svoju bebu i izbegavali sve nepotrebne rizike. Budite razumni kada su u pitanju stimulansi poput kafe i drugih pića koja sadrže kofein (poput mnogih gaziranih pića), a trebali biste u potpunosti izbegavati alkohol i nikotin kako ne biste naštetili detetovom zdravlju.

Uobičajeni znaci i simptomi

Emocionalni usponi i padovi

Na Vašem stomaku se još uvek ne vidi promena, pa za Vaše prijatelje i porodicu još nema vidljivih tragova da ste trudni. Samo članovi bliske porodice ili prijatelji mogu primetiti promene u Vašem emocionalnom stanju dok prolazite kroz ovaj emocionalni vrtlog: jednog minuta ste presrećni, a sledećeg ste blizu suza. Biće trenutaka kada Vam se plače i teško Vam je držati osećaje pod kontrolom i sakriti ih od ljudi oko sebe, bilo da su to Vaše kolege s posla ili prijatelji. Ovaj vrtlog emocija može Vas podsećati na pubertet, kad su Vam hormonalne promene uzrokovale sve vrste različitih emocija i osećaja.

Važni saveti

Odlučite sa svojim partnerom kome i kada želite saopštiti ovu divnu vest.

Redovne šetnje pomoći će Vam da naveče lakše zaspite i osigurati Vam puno svežeg vazduha i kiseonika.

Jedite puno povrća (kuvanog ili sirovog) kako biste zadovoljili povećanu potražnju tela za vitaminima i drugim vitalnim stvarima.

Ako osećate mučninu, nastavite da pijete lagane čajeve tokom dana, što će Vam pomoći da vratite potrebe za tekućinom.

Kupite ili posudite jednu od mnogih knjiga o trudnoći koja će Vama i Vašem partneru pomoći da shvatite što se događa u Vašem telu.

 

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Folna kiselina, vitamin B i jod

Ne zaboravite nastaviti da jedete svežu hranu koja sadrži puno folne kiseline, a takođe biste trebali osigurati dovoljno vitamina B iz ishrane i/ili suplemenata ukoliko je potrebno. Tokom trudnoće trebaće Vam i više joda kako bi se štitna žlezda deteta pravilno razvijala.

Zamolite svog lekara da Vam preporuči odgovarajući dodatak koji će Vam osigurati folnu kiselinu, vitamin B i jod koji su vam potrebni.

Nakon porođaja neće Vam trebati baš toliko folne kiseline kao tokom trudnoće, ali žene koje doje i dalje trebaju veću količinu.

Sprečavanje oštećenja Vaše prirodne zubne gleđi

Ako ste poslednjih nekoliko nedelja redovno povraćali, trebali biste posetiti svog zubara. Agresivna kiselina u želucu koja prilikom povraćanja prolazi kroz usta i zube, može dugotrajno oštetiti zubnu gleđ (čak i ako nakon povraćanja isperete usta i operete zube).

Vaš Vam stomatolog može reći je li zaštitna gleđ već oštećena i objasniće Vam šta možete učiniti kako biste zaštitili zube.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.