Skip to main content

Nedelje trudnoće:

12. nedelja trudnoće: Vreme je da kažete da ste trudni

Konačno ste u 12. nedelji trudnoće. Vreme je da svom poslodavcu kažete da ste trudni. Na radnom mestu imate pravo na sve zaštitne mere koje su zakonski regulirane za buduće majke i za zaštitu nerođenih beba. A nevezano za posao, Vaša beba u ovoj nedelji ima veliki pomak u razvoju.

Veličina bebe u 12. nedelji trudnoće

Do sada, Vaša je beba već dugačka preko 5 centimetra što je veličina velikog jajeta. Uz to, trebala bi da bude teška oko 16 grama. Budući da se beba trenutno neprestano kreće u maternici, teško je potpuno tačno izračunati njenu veličinu. Još jedan razlog zašto sve bebe u ovoj fazi razvoja nisu jednake veličine je genetski unapred određena predispozicija oca i majke. Te razlike u visini i težini postaće izraženije tokom drugog tromesečja koje počinje za dve nedelje.

Razvoj bebe

U 12. nedelji trudnoće, kao i u sledećim nedeljama, Vaša će beba rasti sve više i više. Kako postaje sve veća i veća, vitalni unutarašnji organi počeće raditi: na primer, želudac bebe je sposoban da apsorbuje stvari. Kao rezultat toga, Vaša će beba sada početi da guta male količine plodove vode, što joj omogućava vežbanje disanja, gutanja i unošenja hrane. U ovoj fazi razvoja, beba još uvek nije naučila da guta plodovu vodu (za to joj naravno, treba prakse čak i nakon rođenja - novorođenčad koja hlapljivo pije iz majčinih dojki često se „guši“).

Vaša će beba biti vrlo aktivna u 12. nedelji, koristeći prostor koji ima za obavljanje svih vrsta gimnastike.

Takođe može prvi put reagovati na podražaje, a to je moguće jer su bebin provodni sistav srca, nervni sistem i mozak sada dovoljno razvijeni. Na primer, ako oseti nešto ispred svojih malih usta, aktivira se refleks sisanja. Taj će refleks osigurati opstanak novorođenčeta nakon rođenja, jer je sisanje jedini način na koji može dobiti hranu tokom prvih nekoliko meseci života.

U ovom periodu, trenirano oko moglo bi da uoči lagane pokrete kapaka Vaše bebe na ultrazvuku, a potpuno zatvaranje očiju je nešto što još treba vežbati (kasnije će se to takođe razviti kao refleks). Ako spolja pritisnete svoj stomak, beba će se naglo odmaknuti od zida stomaka. Ovo je još jedan refleks koji će se promeniti. Tokom sledećih nekoliko nedelja beba će početi da reaguje na spoljne podražaje okrećući se prema njima.

Još uvek je nemoguće odrediti pol Vaše bebe, pa ćete morati da pričeke još neko vreme - 16. nedelja je najranija nedelja kada lekar možda može videti nosite li devojčicu ili dečaka. Do sada će, međutim, biti jasno očekujete li blizance ili ne.

Kako se buduća mama oseća u 12. nedelji trudnoće

Sada željno iščekujete prve slabe znakove kretanja Vaše bebe. Na žalost, na to ćete morati još malo da pričekate iako se šansa za otkrivanjem detetovih pokreta povećava kako Vaša bebe postaje veća.

Uobičajeni znaci i simptomi

Vaš stomak polako raste

Zapravo se sada postepeno može primetiti kako Vaš stomak raste. To je zbog kilograma koje ste nakupili tj. skladištenja zaliha masti. Drugi ljudi bi mogli da primete Vaš stomak tek u sledećim nedeljama, ali ako je to Vaša druga ili treća trudnoća, stomak će biti vidljiv i pre. Ako porodici i prijateljima kažete da ste trudni, usresrediće se na izgled Vašeg stomaka svaki put kad ih sretnete.

Kako se sada debljate brzinom od 250 do 300 grama nedeljno, pitanje odeće, a posebno pronalaženja udobnih stvari za nošenje, postaće sve više i više problematično. HiPP kalkulator težine tokom trudnoće omogućava Vam pažljivo praćenje telesne težine.

Na Vama je kontrola i odgovornost koliko kilograma ćete zapravo dobiti. Zaista, jedan važan aspekt je zdrava ishrana . Ne jedite za dvoje, hranite se zdravo i uravnoteženo i ne zaboravite da vežbate.

Nutritivni nedostatak

Mnoge trudnice se ponekad osećaju umorno - to je normalan deo trudnoće. Međutim, ako se jako često osećate umorno i ako vam je nivo gvožđa nizak, to je znak da ne unosite dovoljno gvožđa u ishranu. To je često slučaj ako ste vegetarijanka ili veganka.

Uopšteno govoreći, nema ništa loše u vegetarijanskoj ishrani tokom trudnoće. Ali ako ne jedete meso ili ribu, treba posvetiti više pažnje tome kako zameniti meso drugom hranom koja je bogata proteinima i gvožđem. Vegetarijanska ishrana koja uključuje mleko i druge mlečne proizvode apsolutno je u redu, ali trudnice koje su vegetarijanke trebale bi da posebno pažljivo biraju hranu kako bi osigurale dovoljnu količinu hranjivih sastojaka.

Rizik od neadekvatnog unosa gvožđa tokom trudnoće vegetarijanki, pravi je izazov. Telo lakše prerađuje gvožđe iz mesa (takozvano hem gvožđe) od gvožđa iz biljnih izvora – iz graška, spanaća, tamnog voća i proizvoda od celih žitarica apsorbuje se u malim količinama. Vitamin C može Vam pomoći da povećate unos gvožđa u telo, a samim time pomaže i da obezbedite više gvožđa Vašeg detetu.

Ženama koje su veganke i ne jedu meso, ribu, mlečne proizvode i jaja, unos hranjivih materija tokom trudnoće mnogo je složenije. Ako ste do sada bili na veganskoj prehrani, potražite savet lekara koji Vam može preporučiti suplemente koji će pomoći da izbegnete nedostatak hranjivih sastojaka.

Naš savet je da i veganke i vegetarijanke redovno odlaze kod lekara na analize krvni tokom trudnoće.

Važni saveti

  • Ako ste vegetarijanka ili veganka, kupite odgovarajući kuvar za trudnice i potražite savet stručnjaka.
  • Obavezno zakažite pregled kod svog lekara.
  • Pitajte svoje prijatelje i porodicu imaju li kakvu trudničku odeću koju možete da posudite.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Važne analize krvni

Ako se često osećate umorno proverite nivo gvožđa analizama krvi. Lekar će Vam tada reći imate li kakav nedostatak hranjivih sastojaka, poput niskog nivoa gvožđa, a takođe Vam može preporučiti određenu hranu ili dodatak ishrani kako bi se gvožđe vratilo na odgovarajući nivo.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.