Skip to main content

Nedelje trudnoće:

31. nedelja trudnoće: Sada je vreme da započnete da planirate rođenje deteta

Počela je 31. nedelja trudnoće, napetost i uzbuđenje se neprestano povećavaju - uskoro će doći vreme za rođenje Vašeg deteta. Za desetak nedelja napokon ćete ga/je držati u svom naručju. Sigurno već imate blisku vezu sa svojim detetom isto kao i Vaš partner, jer uskoro dolazi novi član u Vašu porodicu.

Veličina bebe u 31. nedelji trudnoće

Do 31. nedelje trudnoće i gotovo na kraju osmog meseca, Vaša je beba već dostigla značajnu dužinu od 41,5 do 41,8 centimetara. Najbolje je zamisliti crveni kupus - ovo je otprilike veličina Vaše bebe. Još nije dostigla dužinu koju će imati kad se rodi. S težinom od 1575 grama, dete se polako približava dva kilograma. Vaša će se beba i dalje debljati sve do rođenja. Zavisno od svoje predispozicije (genetike), novorođenče će gotovo udvostručiti svoju težinu do rođenja.

Razvoj bebe

Razvoj pluća

Kako dužina i težina Vaše bebe i dalje rastu, detetovi unutrašnji organi dovršavaju svoj razvoj i počinju raditi svoj posao. Od 31. nedelje trudnoće, nerođeno dete može u potpunosti proširiti svoja pluća, a da se alveole uz pomoć zaštitnog surfaktanta ne zalepe. Zanimljivo: Sazrevanje pluća je vrlo uznapredovalo. Ako se dete rodi u 31. nedelji trudnoće, moguće je da više neće trebati respirator, već je dovoljan smeštaj u inkubatoru.

Položaj bebe

Budući da je prostor u maternici za dete postao pretesan, dete se manje kreće. To je takođe i zbog činjenice da u 31. nedelji trudnoće postoji izražen ritam spavanja i buđenja. Vaše će dete spavati u stomaku i do 15 sati dnevno. U satima kada je Vaša beba budna, Vi ćete jasno osetiti aktivnost. Ponekad njihovi udarci rukama i nogama u Vaše organe mogu biti izuzetno snažni i uzrokovati laganu nelagodu.

Detetov položaj još nije konačan kakav će biti pri rođenju. Ali postepeno se dete premešta uz zid maternice i počinje postavljati glavu u smeru u kojem će proći kroz porođajni kanal.

Detetov položaj još nije konačan kakav će biti pri rođenju. Ali postepeno se dete premešta uz zid maternice i počinje postavljati glavu u smeru u kojem će proći kroz porođajni kanal.

Kako se buduća mama oseća u 31. nedelji trudnoće

Možda se ponekad osećate pomalo preplavljeno osećajima kada razmišljate šta Vas sve očekuje u nadolazećim nedeljama. Jedna stvar o kojoj ćete puno razmišljati je mesto gde ćete roditi: želećete odgovore na pitanja o tome koliko je sigurno za Vas i Vašu bebu kad dođe na svet. Ako to već niste učinili, preporučujemo da posetite nekoliko porodilišta (ukoliko je to moguće) i razgovarate s babicama koje će čuvati Vas i Vašu bebu dok rađate.

Uobičajeni znaci i simptomi

Misli Vam se vrte oko Vaše bebe

U 31. nedelji sve ćete više razmišljati o stvarima koje trebate da kupite za svoju bebu. Najčešće se emocije javljanju na slatke bodiće, džemperiće, jakne i cipele. Vaši prijatelji i rodbina takođe imaju stvari koje Vam mogu proslediti, pa je dobro napraviti popis stvari koje već imate i koje Vam nedostaju. Šta i koliko toga trebate za svoju bebu, uveliko zavisi od meseca u kojem se dete rodi. Je li to letnja ili zimska beba? Takođe biste trebali da kupite i stvari za sebe koje će Vam trebati nakon porođaja. Uskoro će doći vreme za pakovanje torbe za bolnicu u koju biste trebali spremiti stvari i odeću za sebe i svoju bebu. Saznajte više o tome što je potrebno Vama i Vašem detetu.

Vaše telo štrajkuje

Ponekad ćete se osećati kao da Vaše telo štrajkuje. Ponekad teže dišete pod težinom stomaka, noge postaju teške i bolne, a leđa napeta. Noću često loše spavate i okrećete se po krevetu, tražeći položaj koji Vam omogućava da se smirite. Povećani nagon za mokrenjem takođe prekida Vaš noćni san. Velika je verovatnoća da dobijete žgaravicu posebno nakon jela. Zbog toga biste tokom dana trebali da jedete više manjih obroka. Creva su takođe sve više opterećena jer ih pritisak maternice izbacuje iz uobičajenog ritma. Takođe Vam je sve teže sesti ili ustati. Ovde instinktivno držite stomak i leđa, što Vam služi za potporu. Uskoro ćete morati vezanje cipela prepustiti partneru ili obuti cipele koje se ne moraju vezati.

Inkontinencija

Zbog naprezanja dna karlice, funkcija zadržavanja mišića mehura više nije garantovana. Glava Vaše bebe takođe pritišće mehur. Iz tog razloga, posebno kada je mehur prilično pun, može se dogoditi da Vam „pobegne“ nekoliko kapljica mokraće tokom smeha, kijanja ili kašljanja. To je uobičajeno u kasnijim fazama trudnoće, a nakon porođaja će se vratiti u normalu. Taj proces možete ubrzati treniranjem dna karlice tokom kursa postnatalne gimnastike.

Izbočeni pupak

U 31. nedelji trudnoće, rast maternice i napetost kože na stomaku najprije spljošte Vaš pupak. A sledećih nekoliko meseci pupak se može izbočiti spolja. To se jasno vidi na laganoj odeći, na primer leti.

Važni saveti

  • Da bi se lakše obuli uzmite dugačku kašiku za cipele.
  • Ako patite od privremene stresne inkontinencije zbog naprezanja dna karlice, možete koristiti dnevne higijenske uloške za sigurnost i zaštitu veša.
  • Kako bi postigli toplo i prijatno okruženje u dečjoj sobi ili dečjem kutku u Vašoj spavaćoj sobi, možete ga ukrasiti svetlim bojama.
  • Koristite netoksične boje i lakove za zidove u svom domu i na dečjem nameštaju.
  • Razmislite o "nošenju ili guranju", što znači hoćete li dete gurati u kolicima ili nositi u marami - većina ih odabire mešoviti oblik.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Čuvanje matičnih ćelija i krvi iz pupčane vrpce

Kao budući roditelji možda imate mogućnost da se odlučite za uzimanje ćelija iz posteljice i pohranjivanje u banku matičnih stanica. U slučaju bolesti, ove ćelije mogu se staviti na raspolaganje Vašem detetu kao matične ćelije.

Isto se odnosi na krv u pupčanoj vrpci, koja takođe sadrži matične ćelije Vaše bebe koje se mogu zamrznuti i koristiti za pomoć u slučaju bolesti.

Potražite savet od svog ginekologa ili lekara i proverite banke za čuvanje matičnih ćelija iz posteljice ako ste zainteresirani za ovu opciju.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.