Skip to main content

Nedelje trudnoće:

7. nedelja trudnoće: Od sada možete ići na pregled svake četiri nedelje

U 7. nedelji Vaša beba ima 5 nedelja, a Vi ste na polovini drugog meseca i u prvom tromesečju trudnoće

Veličina bebe u 7. nedelji trudnoće

Vaša je beba dugačka oko 5 milimetara i izgleda poput malog graška. Čvrsto je ugrađena u Vašu maternicu i ugodno joj je u amnionskoj kesici. U sedmoj nedelji još je vrlo mala.

Razvoj bebe

Vaša će se beba puno kretati, ali je i dalje vrlo nekoordinisana. Pokreti više izgledaju poput grčeva. Međutim, njena će se koordinacija poboljšati tokom sledećih nekoliko nedelja.

Njeno srce kuca brzo i snažno sa oko 150 otkucaja u minuti, što je izvanredan napor koji je potreban kako bi se mogli odvijati svi procesi koji se događaju u njenom telu.

Ako očekujete blizance, moći ćete da vidite kako dva odvojena srca snažno kucaju, premda ih lekar još neće moći da vidi odvojeno jer će sićušna tela biti jedno iza drugog.

Ruke, šake i noge polako počinju dobijati svoj oblik, a ovaj se stadijum često naziva "gumeni meda” jer beba liči na gumenu bombonu u obliku medvedića. Ultrazvuk će pokazati male izbočine na rukama, koje će postati njihovi prsti.

I dalje će biti vidljiv repić Vaše bebe, iako će nestati tokom sledećih nekoliko nedelja nakon što se noge i kičma potpuno oblikuju.

U međuvremenu, na prilično velikoj glavi počinje se razvijati lice. Oči izgledaju poput crnih tačkica, te se može videti otvor za usta i dve nosnice. To su sada mali žlebovi koji će se razviti u otvore kako nos nastavlja da se razvija u kasnijoj fazi.

Posteljica takođe nastavlja da se razvija kako bi sledila potrebe Vaše bebe i osigurala da beba iz Vašeg tela dobija dovoljno kiseonika i hranjivih sastojaka. U sedmoj nedelji posteljica je upola manja od veličine koju će doseći do kraja trudnoće. Otprilike oko 14. nedelje biće istog oblika, veličine i težine kao i kad rodite.

Kako se buduća mama oseća u 7. nedelji trudnoće

Većina trudnica oseća simptome kao rezultat hormonalnih promena u telu tokom prvog tromesečja. OU zavisnosti od težine simptoma, u 7. nedelji možete ublažiti svoje simptome načinom života.

Ako se teško nosite sa simptomima, možete se veseliti njihovom ublažavanju i potpunom nestanku do trećeg meseca. Od tada se trudnice obično osećaju puno bolje i optimističnije.

Uobičajeni znacii i simptomi

Bolne grudi

Vaše grudi rastu, što znači da će često biti bolne i natečene. To može stvarati probleme naveče i noću, jer je često teško pronaći položaj u kojem možete udobno ležati - ponekad će Vam čak i sama težina prekrivača zasmetati. Grljenje takođe često može biti bolno.

Osetljivost na miris

Jeste li znali da je osetljivost na miris i osećaj mučnine kada je reč o određenoj hrani prirodni način da spreči buduću mamu da našteti sebi i svom detetu? Da ne biste ugrozili sebe i svoje dete, Vaše telo koristi stari refleks "potpune averzije" kako bi Vas sprečilo da konzumirate stvari koje ne biste smeli.

Iscedak iz vagine

Možda ćete imati pojačani iscedak iz vagine. Ako nema krvarenja ili ako je samo minimalno, tada je sve kako treba. Ako postoji jače krvarenje i imate jake bolove u stomaku, to bi mogao biti znak pobačaja.

Priprema za dojenje

Već ste počeli dobijati na telesnoj masi kako Vaše telo stvara rezervu masnih ćelija - priprema se za porođaj i za vreme odmah nakon porođaja. Trebaće Vam i dosta masnih zaliha kako biste dojili dete. Majke često u periodu dojenja počinju gubiti kilograme koje su stekle tokom poslednjih nekoliko meseci, što znači da je to važno vreme i za Vaše dete i za Vaše zdravlje. Dojenje takođe smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raznih vrsta karcinoma, uključujući rak maternice.

Saznajte više o tome kako će se Vaša težina menjati tokom trudnoće pomoću HiPP Kalkulatora težine tokom trudnoće.

Važni saveti

Ako postoji nešto oko čega niste sigurni, opustite se i pokušajte osluškivati svoje telo. Verujte signalima koje Vam daje i onome što Vam govori Vaš instinkt.

Jedite puno svežeg voća i povrća kojeg volite - posebno se preporučuju smoothiji.

Pokušajte što više nositi pamučni donji veš, jer to omogućava koži da diše i neće Vas stezati.

Koristite samo toplu vodu za čišćenje intimnih delova, a izbegavajte sapun (osim ako nemate poseban losion koji štiti i gradi zdravu vaginalnu floru).

 

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Zaštita od patogena i hemikalija u bazenima

Tokom trudnoće Vaše je vaginalno okruženje osetljivije nego inače, a posebno treba paziti na pH nivo kako bi se osigurala osetljiva ravnoteža. Vaša je vagina takođe posebno osetljiva na patogene i gljivične infekcije.

Agresivne stvari poput hlora koji se koristi u bazenima mogu oštetiti ovu ravnotežu. Ako ste i pre trudnoće znali da primetite osetljivost nakon bazena (npr. ako primetite promenu na sluznici vagine), tada je efikasna zaštita još važnija tokom same trudnoće. Iz iskustva mnogih žena, tampon ne daje pouzdanu zaštitu od hemikalija i patogena u vodi, jer končić patogenima omogućava lak put do vagine. Hlor se takođe upija s vodom u tampon, što znači da takođe može ući u vaginu i uticati na njenu sluznicu.

Nežni homeopatski lekovi

Postoje prirodne i nežne metode olakšavanja neugodnih simptoma koje imaju trudnice. Jedna od njih je homeopatija, metoda isceljenja koja se temelji na principu "slično se leči sličnim", koja gotovo nema nuspojava, a posebno je efikasna tokom trudnoće. Razgovarajte s lekarom koji ima iskustva u prirodnoj medicini kako biste saznali koji se lekovi mogu koristiti za Vaše simptome.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.