Skip to main content

Nedelje trudnoće:

5. nedelja trudnoće: Vreme neizvesnosti je završeno

U 5. nedelji započinje drugi mesec trudnoće. Prošle su tri nedelje otkako je došlo do oplodnje jajašca.

Veličina bebe u 5. nedelji trudnoće

U petoj nedelji trudnoće, još uvijek nije moguće videti bebu na vanjskom ultrazvučnom pregledu. Međutim, s vaginalnim ultrazvukom pomoću male sonde moguće je prepoznati amnionsku šupljinu u kojoj se malo biće nastanilo i gde će izrasti u bebu tokom sledećih nekoliko meseci. Kad biste je mogli videti u 5. nedelji, mogli biste da je uporedite sa sitnom semenkom susama.

Razvoj bebe

U 5. nedelji, iz oplođene jajne ćelije koja se već višestruko podelila, stvara se oblik “izdužene vrpce”. Još izgledom ne nalikuje bebi, iako su sve ljudske karakteristike već na mestu. Tokom ove nedelje događa se prvi i najvažniji razvoj: formiranje mozga.

Uz to, sada se takođe počinju stvarati nervi koji će jednog dana kontrolisati sve procese u telu malog bića. Iz tog su razloga ona posebno važna, jer bez njih život ne bi bio moguć.

Od 22. dana nakon oplodnje (od 6. nedelje trudnoće) ultrazvučnim pregledom se može uočiti kucanje srca. U ovoj fazi mogli bi pomisliti da je bebino telo samo srce. Budući da je ovo najvažniji organ, u početku je disproporcionalno velik u odnosu na sve ostalo. Ritam kojim kuca srce bebe dvostruko je brži od ritma kojim kuca srce majke.

Jeste li znali da se razmena kiseonika tokom cele trudnoće ne odvija preko pluća, već isključivo putem posteljice? Beba tek kad se rodi prvim udahom dobija kiseonik u pluća.

Kako se buduća mama oseća u 5. nedelji trudnoće

Ako je menstruacija izostala ili imate pozitivan test na trudnoću, idite kod svog ginekologa. On će napraviti dodatni test da utvrdi je li se jajašce ugradilo u maternicu, a ne u jajovod. Ginekolog će proći kroz Vašu medicinsku istoriju (anamnezu), što će mu dati sve potrebne informacije za Vaše trenutno zdravstveno stanje.

Na prvom pregledu bićete registrovani kao trudnica. Lekar će zabeležiti trenutnu fazu razvoja i nedelju trudnoće u kojem se nalazite. Takođe se unose svi pregledi i rezultati relevantnih analiza krvi, kao i promene Vaše težine i krvnog pritiska.

Saznajte više o tome kako doktori koriste testove i podatke za praćenje Vaše trudnoće.

Uobičajeni znaci i simptomi

Snažna mučnina

Kad žene saznaju sa sigurnošću da su trudne, simptomi poput mučnine mogu se pojačati. To je delimično jer telo luči sve više hormona hCG, a delomično zbog velikog emocionalnog stresa kroz koji trudnica prolazi tokom tog vremena. Pročitajte više o tome šta učiniti ako osetite snažnu mučninu.

Savet patronažne sestre

"Mučnina često prođe ako redovno jedete male količine hrane, kao što su slani štapići, dvopek, krekeri ili kaša. Kad se Vaš želudac pokrene, mučnina bi se trebala ublažiti." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Promenjivi hormoni

Osluškujte šta Vam Vaše telo govori. Žene koje su planirale trudnoću i zatrudnele su, jednako su iznenađene ovim čudom prirode kao i žene čija trudnoća nije planirana. Uprkos svoj brizi i zbunjenosti koju Vam ovakve vesti mogu doneti, hormoni trudnoće stvaraju osećaj silne radosti: buduća mama mora biti u dobrom mentalnom stanju kako bi podnela sve promene koje joj se nađu na putu.

Dobijanje na težini

Ako stanete na vagu, primetićete da ste dobili nekoliko kilograma. Vaše telo sada nakuplja zalihe koje su mu preko potrebne za trudnoću, porođaj i iscrpljujuće razdoblje nakon porođaja. Masne naslage i težina plodove vode, posteljice i dojki (plus naravno Vaša beba!), sve to doprinosi masi koju dobijate. Vaše telo može zadržati i više vode nego inače, što će Vam takođe povećati težinu. Upotrebite HiPP kalkulator težine tokom trudnoće kako biste proverili je li Vaš porast težine unutar preporučenih granica.

Važni saveti

Obavezno dogovorite pregled kod svog lekara.

Odvojite vreme za opuštanje jer će Vam trebati puno snage tokom sledećih meseci.

Otvoreno razgovarajte sa sebi bliskim osobama o svojim dobrim vestima, jer oni mogu ponuditi savete i smiriti Vas ako ste zabrinuti ili uplašeni.

Obavezno unosite dovoljno folne kiseline i uzimajte suplemente koji je sadrže.

 

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Lekovi i dodaci ishrani

Obavestite svog lekara o svim lekovima i suplementima koje trenutno uzimate, jer ih treba pažljivo proveriti i proceniti. Određene vrste vitamina takođe mogu biti štetne u ovoj fazi ako ih unosite previše. Postoje posebni dodaci za trudnice koji su hranjivim sastojcima i vitaminima prilagođeni potrebama tokom trudnoće, potražite savet što je najbolje za Vas.

Dodatni pregledi u slučaju ozbiljnijih simptoma

Ako smatrate da su Vam potrebni dodatni pregledi obratite se svom lekaru. Važno je znati koji simptomi trudnoće su normalni, a koji nisu: na primer, preterano povraćanje može uzrokovati neravnotežu elektrolita, što može dovesti do toga da Vašem telu ponestane vitalnih supstanci.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.