Skip to main content

Nedelje trudnoće:

13. nedelja trudnoće: Individualni razvoj Vašeg deteta započinje

Uglavnom se Vaše telo sada prilagodilo hormonalnim promenama. Simptomi koje ste iskusili u prva tri meseca su nestali, a nadamo se da sada možete u potpunosti da uživate u trudnoći. Vaša beba sada ima 12 punih nedelja i ušli ste u 13. nedelju, posljednju nedelju prvog tromesečja.

Veličina bebe u 13. nedelji trudnoće

Vaša beba je sada dugačka između 6 i 7 cm, veličine jednog kivija. Težina može biti oko 20 grama, gotovo kao težina jedne jagode.

Razvoj bebe

13. nedelja trudnoće predstavlja poseban korak u rastu Vaše bebe. Dok se dete sada brzo proteže u dužinu, proporcije se nastavljaju razvijati i prilagođavati. Zbog toga dete poprima sve više i više ljudskih karakteristika i ubrzo nalikuje novorođenčetu pri rođenju. Lice se i dalje oblikuje i sada dobija genetski specifične oblike od majke i oca. Tako će iz izgleda bebe biti vidljivo da su nasledili nešto od vas oboje.

Pankreas sada proizvodi insulin, hormon koji je ljudskom telu potreban za razgradnju šećera.

Do 13. nedelje creva Vaše bebe su takođe u svom položaju i spremna za prolazak supstanci. Kako beba počinje da guta plodovu vodu, supstance počinju da se prerađuju u probavnom sistemu.

Beba još uvek ima dovoljno mesta u Vašoj zaštićenoj maternici za impresivnu gimnastiku, a svoj refleks sisanja će trenirati sisanjem palca. Sve se više okreće prema zidu stomaka kako bi osetila šta se napolju događa i počeće reagovati na Vaš kontakt. Zato biste trebali svako malo stavljati ruke na stomak.

Kako se buduća mama oseća u 13. nedelji trudnoće

Verujte svojim željama. Sve dok je Vaša ishrana uravnotežena, možete pojesti malo i onoga za čime osetite posebnu želju!

Još uvek imate dovoljno vremena za razmišljanje i planiranje porodičnog života. Morate pričekati još 27 do 29 nedelja pre nego što ćete moći svoju bebu da držite u naručju. Da je Vaša trudnoća knjiga, do sada biste pročitali otprilike trećinu.

Uobičajeni znaci i simptomi

Vrtlog misli

Puno toga Vam sada prolazi kroz glavu i ne možete prestati da razmišljate o trudnoći. Želeli biste da naučite iz iskustava žena koje su već majke i dobijete uvid u njihove misli. Nešto drugo s čime se treba nositi su reakcije svih koji znaju za Vašu trudnoću, koje će se kretati od razumnijih do manje razumnih komentara, a svi njihovi argumenti i mišljenja uticaće na Vas.

Slušajte šta Vam govore Vaš um i telo i redovno odvajajte vreme kako biste bili sami sa svojim mislima. Ne zaboravite da komunicirate sa bebom polaganjem ruke na stomak - beba to sada može da oseti i da odgovori.

Nažalost, još nekoliko nedelja nećete moći da osetite bebino kretanje. Žene koje očekuju svoje prvo dete obično počinju da osećaju prve pokrete deteta otprilike od 18. nedelji na dalje.

Simptomi prvih nekoliko nedelja trudnoće popuštaju

Svi ti spoljašnji uticaji mogu biti vrlo zabrinjavajući pa je dobro što se osećate puno bolje, a simptomi prvih nekoliko nedelja trudnoće uglavnom su nestali. No, s vremena na vreme još uvek možete da osetite lagano povlačenje u stomaku (jer Vam se maternica neprestano povećava, a okrugli ligamenti koji je podupiru, rastežu), a Vaše će grudi i dalje biti osetljive i bolne.

Srećom, postoje jednostavni, nežni načini za ublažavanje ovih simptoma. Jedno od najkorisnijih je osigurati da ste mirni i opušteni. Da biste to postigli, prikladne su vežbe opuštanja poput popularne joge ili ciljanih vežbi za trudnoću. Sada je vreme da saznate šta Vas uravnotežuje i šta je dobro za Vas lično.

Važni saveti

  • Zapišite sve informacije koje ste dobili od svojih prijateljica, porodice ili bilo kog drugog i razvrstajte ih po važnosti.
  • Potražite i upišite se u grupu za vežbanje trudnica.
  • Alternativno, pronađite kurs joge za trudnice.
  • Efikasno se zaštitite od infekcija i ozbiljnih bolesti. Vaš imunološki sistem više nije toliko jak jer se mora brinuti o procesima u Vašem telu, a time i zdravom razvoju Vaše bebe.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Detaljna dijagnoza

Tokom pregleda Vaš će lekar pažljivo pratiti veličinu različitih delova Vaše bebe. Jedan važan deo njihovog razvoja koji se sada može izmeriti je nešto što se naziva nuhalni (vratni) nabor, nakupljena tečnost (limfa) u potkožnom tkivu nuhalne (vratne) regije, odnosno na području zadnjeg dela vrata fetusa. Sledećih nedelja ta će pukotina potpuno nestati. Količina tečnosti u tkivu pokazuje ima li Vaša beba povećan rizik za hromozomske abnormalnosti (npr. Downov sindrom) ili urođene srčane mane. Nuhalni (vratni) nabor se uglavnom meri abdominalnim ultrazvukom, ređe vaginalnim. Merenje je deo redovnog ginekološkog pregleda trudnice, nije bolno i opasno, niti za majku, niti za dete.

Toksini iz Vašeg doma, Vašeg neposrednog okruženja i šire okoline

Bojenje kose

Sve više i više žena postaje svesno problema bojanja kose tokom trudnoće i otrovnih hemikalija u mnogim bojama. Iako mnoge žene smatraju da je bojanje bezopasno, ženska klinika Straubing u Nemačkoj to ne savetuje zbog velike apsorpcijske sposobnosti vlasišta. Savetuje se da izbegavate boje i trajne (minival) u prva tri meseca trudnoće jer vlasište vrlo dobro upija štetne otrovne supstance i tako ih krvotokom može preneti na bebu. Prirodne boje za kosu dobar su kompromis, a druga je mogućnost bojanje pramenova kose ne bliže od 2 cm od temena.

Sredstva za čišćenje u domaćinstvu

Najbolje što možete učiniti ako niste sigurni je li sigurno koristiti proizvode za čišćenje koje imate kod kuće jeste da pitate svog lekara jer Vam on može reći koji sastojci proizvoda za čišćenje u domaćinstvu mogu naštetiti embrionu ili fetusu. Ako još uvek niste sigurni, pređite na prirodne, organske proizvode za čišćenje (to će dugoročno pomoći Vašoj bebi).

Hemikalije

Isto vredi i za proizvode koje koristite u vrtu. I ovde se savetuje oprez. Definitivno je bolje ne koristiti hemijska sredstva za uništavanje korova. Čak i u svoja četiri zida, ako na primer obnavljate stan, bolje je hemijske zidne boje i lakove za drvo zameniti prirodnim sredstvima poput pčelinjeg voska.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.