Skip to main content

Nedelje trudnoće:

26. nedelja trudnoće: Vaša beba vežba disanje

Veličina bebe u 26. nedelji trudnoće

Vaša je beba sada dugačka od 35 do 36 cm, od vrha glavice do peta, otprilike veličine manje bundeve. Teška je između 750 i 900 grama i vrlo brzo će dobiti još dosta na kilaži.

Još uvek bebe u stomaku imaju dovoljno prostora za okretanje i istezanje, ali sa svakom nedeljom imaju sve manje prostora, a Vama postaje sve teže.

Razvoj bebe

U 26. nedelji nosnice Vaše bebe se otvaraju: sada može udahnuti prvi put i naporno će raditi na ovoj veštini sve dok se ne rodi. U ovoj fazi udiše amnionsku tečnost usisavajući je kroz nosnice i kad izađe iz maternice, učiniće potpuno isto sa vazduhom oko sebe.

Ovo je nedelja i kada se razvija vid Vaše bebe. Oči su sada povezane s područjima mozga odgovornim za obradu vizualnih podražaja, tako da može razlikovati svetlo i tamu te različite oblike.

Ako je Vaš stomak izložen jakoj svjetlosti, na primer izravnoj sunčevoj svetlosti tokom leta, Vaša će beba ustuknuti u strahu, probuditi se ili odgovoriti komunicirajući s Vama na svoj nežni način.

Razlike između vremena kad je Vaša beba budna i kada se odmara postaće sve jasnije: kad je budna i aktivna, osetićete kako se kreće, a kada spava, stomak će Vam biti miran i tih i imaćete nekoliko sati kada nećete osećati pokrete. Primetićete ta duža razdoblja odmora čak i ako očekujete blizance, jer blizanci obično rade iste stvari u maternici i kopiraju međusobno ponašanje.

Kako se buduća mama oseća u 26. nedelji trudnoće

Trudnički stomačići u svakoj trudnoći mogu biti drugačiji. Ako Vam je ovo druga trudnoća, moguće je da ćete primetiti kako Vam je stomak narastao brže nego u prvoj trudnoći - to je zato što je Vaše tkivo već rastegnuto. Ostali činioci koji utiču na veličinu Vašeg stomačića uključuju položaj Vaše bebe i količinu plodove vode, ali u konačnici se jednostavno radi o različitim vrstama tela: na primer, neke žene prirodno imaju fleksibilnije tkivo od drugih, pa će im se stomak brže i jače proširiti.

Bez obzira na veličinu, Vaš stomak raste brzo otprilike od 26. nedelje. Zbog toga, česta pojava su bolovi u donjem delu leđa. Kako biste sebi olakšali, pokušajte što više paziti na ispravno držanje tela i isprobajte lagane vežbe namenjene trudnicama.

Savet patronažne sestre

"Trudnički pojas će pružiti potporu trudničkom stomačiću." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Uobičajeni znaci i simptomi

Gastrointestinalni problemi

Pritisak koji maternica vrši na okolne organe povećava verovatnoću da ćete patiti od gastrointestinalnih problema. Osećaj sitosti nakon obroka može biti popraćen žgaravicom i mučninom, jer je Vaš želudac sada manji i ne može preraditi istu količinu hrane kao pre.

Imunološki sistem kod trudnica takođe je manje učinkovit, jer se telo trudnice mora nositi s dodatnim „izazovima“ trudnoće. Zato pripazite da jedete što više sveže hrane, manje i laganije, ali češće obroke.

Strije

Konačno, nema načina da u potpunosti izbegnete strije - Vaše vezivno tkivo rasteže se tokom trudnoće kao nikada pre. Vaši geni, veličina stomaka i količina pritiska na kožu uticaće na količinu strija koje ćete dobiti na kožnom tkivu.

edna stvar koju možete učiniti su redovne masaže uljem ili losionom za negu kože, koji će pojačati elastičnost Vaše kože. Biće najefikasnije ako masaže radite svaki dan - uspostavljanje rutine potaknuće elastičnost Vaše kože te ćete izbeći svrb kože i strije.

Važni saveti

  • Dogovorite pregled kod svog stomatologa, jer je dobra oralna higijena posebno važna tokom trudnoće.
  • Stalno ažurirajte svoj popis stvari za kupovinu - sigurno ćete imati puno ideja za stvari koje bi mogle trebati Vama ili Vašoj bebi.
  • Ako možete, pravo je vreme za adaptaciju i opremanje dečje sobe.
  • Potražite prikladnu odeću za dojenje, poput grudnjaka za dojilje, koji se lako mogu prilagoditi kada trebate da dojite dete.
  • Nađite vremena da se nađete sa svojim prijateljima pre nego što rodite - oni bi mogli imati korisne savete za prvih nekoliko dana i nedelja sa bebom.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Potpuno je normalno da Vas muče razna pitanja, brige i strahovi, pogotovo ako Vam je ovo prva trudnoća. Uostalom, nalazite se na nepoznatoj teritoriji na kojoj nikada do sada niste bili.

Zato nemojte biti sramežljivi postavljati pitanja svom lekaru ili patronažnoj sestri i imajte na umu da možete iskoristiti i iskustva drugih mama.

Koliko bi se moja beba trebala kretati?

Ako niste sigurni kreće li se Vaše dete intenzivno koliko bi trebalo, pitajte svog lekara. On Vam može objasniti što Vas muči, a takođe može proveriti vitalne znake Vaše bebe. Uopšteno govoreći, možete se osloniti na svoj osećaj - Vaša intuicija kao mame je već tu, zato je poslušajte!

Možda Vam pomaže zabeležiti pokrete koje osećate tokom dana, ako ste zabrinuti. Bebe će jedan dan biti mirne, a drugi dan vrlo aktivne. Samo ako duže od 24 sata ne osećate nikakve pokrete (ili vrlo malo pokreta), trebali biste se javiti svom lekaru.

Savet patronažne sestre

"Ako nekoliko sati ne osećate nikakve pokrete, popijte dve velike čaše vode, pojedite nešto ili napravite nekoliko čučnjeva. Buka koju stvaraju Vaša creva i/ili vežbanje, obično će probuditi Vašu bebu." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Provera vaših vitalnih znakova

Razgovarajte sa svojim lekarom o trenutnim nivoima Hb (hemoglobina), koje pokazuju koliko gvožđa imate u krvotoku. Nije dobro za Vas ili Vašu bebu ako Vam nivo Hb padne ispod određene vrednosti.

Stabilan, uravnotežen nivo šećera u krvi takođe je važan kako bi se izbegli problemi tokom trudnoće za Vas i Vaše dete, zato pripazite da ne jedete previše slatke hrane.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.