Skip to main content

Nedelje trudnoće:

19. nedelja trudnoće: Mozak bebe se razvija

Veličina bebe u 19. nedelje trudnoće

Vaša beba je sada duga oko 15 centimetara, otprilike koliko i banana. Teška je otprilike jednako kao i banana (oko 200 grama), ili otprilike koliko i pločica čokolade ili čaša jogurta. Dakle, njena Vam težina još uvijek neće stvarati probleme.

Vaša beba se još uvek može slobodno kretati i trenirati mišiće u 19. nedelji trudnoće, ali to će se promeniti u sledećih nekoliko nedelja jer postaje sve veća i teža.

Razvoj bebe

Čulni organi Vaše bebe sada su toliko dobro razvijeni da jasno reaguju na tišinu i buku. Ovo je prva faza prilagođavanja na život izvan maternice i na Vaš lični ritam.

Mala osoba koja raste u Vama već ima veliku potrebu za pažnjom koju dobija. Reagiuje na toplinu ruke kada ju stavite na stomak. Ovo već predstavlja prvu intenzivnu komunikaciju između Vas i bebe. Partner, braća i sestre, bliska porodica ili prijatelji takođe mogu uspostaviti prvi kontakt na ovaj način.

Beba takođe jasno čuje glasove u 19. nedelji trudnoće i prepoznaje ih. Pogotovo nakon porođaja, mamin glas umirujuće utiče na novorođenče. Tada zajedno s mirisom oseti da se nalazi u sigurnom i poznatom okruženju.

U 19. nedelji trudnoće razvoj mozga napreduje velikim koracima. Delovi mozga koji su odgovorni za percepciju čula - poput ukusa, mirisa, sluha i vida, kao i dodira - nastavljaju da se razvijaju u ovoj fazi.

Vaša će beba i dalje vežbati svoj refleks sisanja i često će sisati palac. Ta sposobnost služi i za smirivanje nakon porođaja. Uz jedenje, sisajući pokreti osiguravaju i samopouzdanje i opuštanje.

Refleks hvatanja takođe je od velike važnosti za dete. Dete pomiče prste i stisne ih u šaku. Takođe može uštinuti vlastiti nos te uhvatiti i povući pupčanu vrpcu.

Koža deteta postaje sve deblja i zato više nije toliko prozirna kao pre.

Očekujete li dečaka? Iako su mošnice jasno vidljive kod dečaka u 19. nedelji trudnoće, testisi ostaju u stomaku i spuštaju se u mošnice nešto pre rođenja. Muška beba proizvodi testosteron, važan za razvoj testisa, od 16. nedelje trudnoće.

Očekujete li curicu? Nekoliko miliona jajnih ćelija već se stvorilo u jajnicima Vašeg deteta do 19. nedelje trudnoće. Jajne ćelije sazrevaju sve dok se devojčice ne razviju u žene tokom puberteta. Svakog meseca jajašce će napustiti jajnik da bi se oplodilo. To znači da su jajne ćelije koje se kasnije mogu oploditi stvorene pre nego što se Vaša devojčica rodila.

Kako se buduća mama oseća u 19. nedelji trudnoće

Vaš stomak i Vaša beba postaju sve veći, a vi sve teži. Međutim, trenutno je detetova težina najmanji deo. Maternica koja raste, posteljica, zalihe masti i amnionska tečnost igraju presudnu ulogu u Vašem trenutnom debljanju.

Verojatno se pitate kako ćete se nositi s kilogramima koje ćete dobiti tokom sledećih nekoliko meseci dok ne rodite. Ne brinite: hormoni trudnoće čine Vaše zglobove mekšima, a tetive fleksibilnijima, tako da će Vaše telo moći da podnese težinu koju dobijete.

Pomoću našeg ličnog kalkulatora težine tokom trudnoće možete proveriti je li Vaš porast telesne težine u preporučenom rasponu.

Uobičajeni znaci i simptomi

Kao i u svakoj fazi trudnoće, i u 19. nedelji trudnoće sigurno ćete osetiti znakove ili simptome koje još niste imali. Ovi simptomi mogu biti vrlo različiti i individualni od žene do žene.

Veći apetiti

Zbog hormonskog uticaja na Vaše telo, mogli biste imati veći apetit u 19. nedelji trudnoće. Mnoge žene imaju veći apetit noću. Na taj način Vaš organizam dobija hranjive sastojke koji su mu hitno potrebni kako bi se mogao nositi sa sve većim rastom Vaše bebe.

Jedite kada god osetite potrebu za hranom, ali imajte na umu da jedete manje količine i pokušajte izbegavati nezdravu hranu.

Povećana potreba za mokrenjem

Verojatno ste već primetili da morate češće ići na toalet. Uvek idite kad osetite potrebu, jer to pomaže da se oslobodi mokraćni mehur od patogena koji bi tamo mogli prouzrokovati probleme.

Teške, bolne i natečene noge

Čak i ako niste dugo hodali ili stajali, noge Vam mogu biti teške i uzrokovati blagu bol. To je zbog nedovoljnog povratnog protoka u vaskularnom i limfnom sistemu, što je ponekad neizbežno s obzirom na ogroman posao koji Vaše srce i krvne žile moraju obaviti tokom trudnoće. Povratni protok može biti posebno loš leti - mnoge trudnice imaju teške noge na visokim temperaturama.

Dakle, noge podignite što je češće moguće. To će osigurati da dovoljno krvi cirkuliše venama i da Vaš limfni sistem radi kako treba, što će pomoći da se Vaša natečena stopala brže vrate u normalu. Kao potpora ovom procesu preporučuje se i masaža stopala. To ublažava napor i pomaže Vam da zaspite. Za to možete upotrebiti i ulja za masažu. Hladna kupka za stopala takođe je korisna leti.

Savet patronažne sestre

"Naveče istrljajte noge umirujućom kremom ili gelom za hlađenje, a zatim sednite s podignutim nogama. Dobro je tokom dana nositi kompresijske čarape, čak i ako nemate proširene vene." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Ubrzani rad metabolizma

Tokom trudnoće Vaš metabolizam radi punom brzinom - isto vredi i za ravnotežu elektrolita. Zadržavanje vode u tkivu, koju uzrokuju hormoni, a takođe i izmena plodove vode, od tela zahteva puno. Fetus apsorbuje i pretvara deo plodove vode, a krajnji se proizvod vraća u krvotok. Zatim jetra očisti delove plodove vode koji sadrže krv i ciklus razmene se nastavlja. Količina plodove vode raste kako Vaša beba raste tokom cele trudnoće.

Redovnim unosom tečnosti poput mineralne vode i sokova s niskim kiselinama možete osigurati svom telu dovoljno tečnosti i pomoći svojim organima da rade svoj posao.

Važni saveti

  • Odmarajte noge i držite ih u podignutom položaju što je češće moguće.
  • Pobrinite se da unosite dovoljno tečnosti koja podržava rad metabolizma.
  • Priuštite sebi masaže stopala kako bi ih opustili.
  • Koristite pojas za trudnice (trake za stomak) za jačanje mišića.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Trening mišića i tetiva

Trake za stomak mogu Vam biti od velike pomoći, jer su delomično izrađene od elastina, tako da dobro prijanjaju oko Vašeg stomaka i pružaju dobru potporu stomaka i leđima. Raspitajte se o tome koje su vežbe najefikasnije za 19. nedelju i ne zaboravite i dalje trenirati mišiće karličnog dna.

Kako možete pomoći venama

Ako već imate proširene vene ili imate genetsku predispoziciju za njih ili ako je srčana bolest prisutna u Vašoj porodici, pitajte svog lekara da li bi bilo dobro nositi kompresijske čarape tokom trudnoće. Te su čarape vrlo elastične i podržavaju povratak krvi. To efikasno suzbija pojavu proširenih vena. Kada putujete avionom, kompresijske čarape su obavezne!

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.