Skip to main content

Nedelje trudnoće:

30. nedelja – Šta se događa u 30. nedelji trudnoće?

U 30. nedelji ste na polovini osmog meseca trudnoće i u trećem ste i poslednjem tromesečju. Vaša je beba sada dovoljno velika pa joj je u Vašoj maternici poprilično tesno tako da će se njeni pokreti promeniti.

Veličina bebe u 30. nedelji trudnoće

Vaša je beba sada velika oko 40 cm, otprilike veličine celera - tako da je prilično velika. Teška je između 1300 i 1400 grama, dakle gotovo 1,5 kilograma ili jedno i po pakovanje brašna. Približava se, veličini i težini koju će imati kad se rodi.

Razvoj bebe

Razvoj pluća

Razvoj pluća Vaše bebe uglavnom je završen.

Razvoj probavnog trakta

Probavni je trakt Vaše bebe takođe u velikoj meri razvijen - sve je sada na svom mestu što će biti važno kasnije, za probavu svega što konzumira. Beba sada može piti, gutati, variti i amnionsku tečnost, a ove će veštine biti presudne nakon rođenja kada zavisi od majčinog mleku. Međutim, kako creva još nisu potpuno razvijena po rođenju, probavni sistem u celini se ne može još smatrati potpuno zrelim. To znači da je moguće kako će bebu mučiti nadutost i bolovi u stomaku, posebno dok ne napuni tri do četiri meseca. No te su tegobe uglavnom bezopasne i nemate razloga za brigu.

Razvoj potkožne masti i kapilara

Vaša beba je sada već pomalo „bucmasta“ dok prikuplja "dečju masnoću", što čini njenu telesnu strukturu kompaktnijom. Male količine potkožne masti su rezerve koje su potrebne nakon rođenja kako bi regulisale telesnu temperaturu i služile dok Vaše majčino mleko (koje sadrži više masti) ne sazre i bude spremno za kompletan „obrok“.

Potkožna masnoća nalazi se tačno ispod kože, ali tamo su se stvorile i male krvne žile zvane kapilari kako bi snabdele kožu krvlju i hranom. Kao rezultat, koža Vaše bebe sada će poprimiti ružičastu boju.

Usvajanje položaja fetusa

Količina plodove vode prilagođava se rastu Vaše bebe, postepeno se smanjujući kako bi beba imala više prostora.

Do ove faze u Vašoj maternici više nema dovoljno prostora da se ispruži, pa usvaja takozvani položaj fetusa povlačeći noge prema telu. Beba će nastaviti da se vraća u ovaj položaj čak i nakon rođenja, a tek otprilike tri nedelje nakon rođenja ponovo će se ispružiti u svom krevetiću. Međutim, nije samo nedostatak prostora ono što je podstiče da zauzme takav položaj: u prvih nekoliko dana izvan maternice, pomaže joj u održavaju telesne toplote.

Iz tog razloga je uobičajena praksa u mnogim zemljama da se novorođena deca povijaju, tako da budu dobro zamotana, jer im to pruža ugodnost i sigurnost maternice i pomaže održavanju telesne temperature. To na njih deluje smirujuće i pomaže im da se prilagode životu izvan maternice. Ako možete, pokušajte u različito vreme staviti bebu u ležaljku, dečja kolica, povoj, na ruke i u dečji krevetić, kako bi saznali šta joj najviše odgovara.

Dalji razvojni koraci

Od 30. nedelje nadalje, lanugo dlačice koje prekrivaju Vašu bebu, postepeno će nestajati, ostavljajući tek malu količinu dlačica na koži do trenutka rođenja. Naučno je dokazano da sada bebe mogu osećati bol, a definiše se i sklonost korišćenju leve ili desne ruke, što će ih kasnije učiniti levorukim ili desnorukim.

Ultrazvučno snimanje pre porođaja služiće za utvrđivanje položaja posteljice s apsolutnom sigurnošću. To će biti važno kad rodite: na primer, ako posteljica delimično ili u potpunosti prekriva Vaš cerviks (poznat kao placenta previa), prirodno rođenje neće biti moguće, a carski rez obično će se izvoditi radi Vaše sigurnosti i sigurnost Vašeg deteta.

Kako se buduća mama oseća u 30. nedelji trudnoće

Trenutno će Vam se glavni fokus usmeriti na smanjivanje ili izbegavanje simptoma poput bolova u leđima i nogama koji pogađaju većinu trudnica. Teže ćete se kretati, pa čak i za penjanje stepenicama kod kuće može Vam nedostajati daha. Delom je to zato što maternica pritisne pluća, kao i sve organe u stomaku i grudima, ali i zato što nosite puno veći teret. Trudnoća je poput sporta na visokom nivou za žensko telo i zahteva performanse na visokom nivou.

Uobičajeni znaci i simptomi

Svrab i strije

Ponekad možete primetiti svrb dok se Vaša koža rasteže. Dermatolozi kažu (i iskustva drugih mama potvrđuju) da je svakodnevno mazanje kremom ili uljem područja zahvaćena najvećem rastezanju kože, najbolji način da se svrb i strije umanje, kako u pogledu veličine, tako i intenziteta. Male strije brzo će nestati nakon porođaja, a da pritom ne ostanu neugledni ožiljci.

Međutim, nanošenje kreme na kožu neće garantovati da nećete dobiti strije, jer to zavisi od tipa kože koji imate i Vašim genima.

Više dlaka na stomaku

Definitivno ćete primetiti da se Vaše telo promenilo na mnogo načina tokom poslednjih nekoliko nedelja. Vaše areole (područja oko bradavica) možda su postale tamnije i sada može postojati linija trudnoće, nazvana linea nigra, koja ide od Vašeg pupka do stidne kosti. Drugi mogući simptomi su dlakaviji delovi na stomaku uzrokovani hormonima koje Vaše telo sada proizvodi. Smatra se da je verojatnije da će žene koje očekuju dečaka dobiti više dlaka, jer je to možda rezultat muškog polnog hormona testosterona. Druga je teorija da dlake rastu jer Vaš stomak treba dodatnu zaštitu. Ali ništa nije potvrđeno.

Važni saveti

  • Osigurajte zdrav razvoj svog deteta dovoljnim unosom kalcijuma putem hrane. Najbolji izvori kalcijuma su mleko i drugi mlečni proizvodi poput jogurta i sira, ali zeleno povrće poput brokolija, kelja, komorača i rukole takođe su dobra opcija, kao i orašasti plodovi i mineralna voda.
  • Zamolite svoju patronažnu sestru da Vam pokaže nekoliko vežbi disanja. To će Vam pomoći kada krenu kontrakcije, a pravilno disanje smanjiće bol i pomoći Vam da se malo opustite pri porođaju.
  • Ako razmišljate o odmoru s partnerom pre nego što dete dođe, pravo je vreme za to.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Potvrđivanje položaja posteljice i priprema za mogući carski rez

Na Vašem sledećem ultrazvuku, lekar će pomoću ultrazvučne slike odrediti položaj posteljice u maternici. Ako delimično ili u potpunosti pokriva Vaš vrat maternice (placenta previa), to može biti razlog za dodatne kontrole i trebali biste biti spremni za porođaj carskim rezom.

Iako je tehnologija za carski rez u poslednjih nekoliko decenija napredovala velikom brzinom, i dalje bi je trebalo smatrati izuzetkom.

40-minutni postupak uključuje porođaj deteta rezanjem donjeg dela stomaka i zida maternice, što znači da ćete biti pod anestezijom. Odabrani anestetik neće štetiti Vašoj bebi.

Ako je Vaša posteljica smeštena tako da zatvara cerviks i savetuje se carski rez, postavite sva pitanja koja želite postaviti kako bi dobili sve potrebne podatke.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.