Skip to main content

Nedelje trudnoće:

38. nedelja trudnoće: Vreme je za poslednje pripreme

Početkom 38. nedelje trudnoće nalazite se u drugoj nedelji 10. meseca trudnoće. Mnogo se toga već promenilo u Vašem životu. Ali iščekivanje Vaše bebe je i uvek će biti najveća radost.

Veličina bebe u 38. nedelji trudnoće

U 38. nedelji trudnoće dete je ponovno naraslo centimetar i sada ima oko 49 centimetara. U vizualnom smislu, Vaša je beba sada dužine štapića rabarbare. S telesnom težinom od oko 3100 grama, već je premašila granicu od 3 kilograma. Obe vrednosti brzo se približavaju onima koje će novorođenče imati pri rođenju.

Razvoj bebe

Bebina glava se dalje razvija, a opseg je oko 32 centimetra. U preostalom vremenu do rođenja detetova se pluća pripremaju za odlučujući trenutak prvog udisaja. Uz pomoć majčinog kortizona, koji se sada formira, moguće je da se pluća već uz prvi udah potpuno otvore i ne slepe. Od tog trenutka Vaša beba može samostalno disati i može preživeti izvan maternice.

U 38. nedelji Vaša se beba neće puno kretati. To je delomično zato što nema puno prostora, ali i zato što se treba odmoriti i pripremiti za porođaj. Lažni trudovi premestili su bebu duboko u Vašu karlicu i trebala je zauzeti položaj rođenja, iako nekolicini beba to baš ne uspeva i možda će im trebati vanjska pomoć.

Tokom Vaših pregleda u ovoj fazi, Vaš lekar može ultrazvukom, ako je potrebno, utvrditi radi li posteljica još uvek sve što bi trebala - tj. opskrbljuje li bebu onim što joj treba. U suprotnom, Vaš će lekar možda da odluči podstaći porođaj nakon što razmotri situaciju te proceni rizike i koristi za Vašu bebu i njen dalji zdrav razvoj.

Vaš lekar takođe može proceniti verojatni datum rođenja. Ako je to uskoro i ako CTG jasno utvrdi da već imate kratke, neredovite kontrakcije, možda je bolje podstaći porođaj. To zavisi od detetove situacije i vitalnih znaka koji ukazuju na to je li dete pod velikim stresom. Postoje prirodni, nežni načini izazivanja porođaja na koje će Vaša maternica pozitivno reagovati i koji će podstaknuti Vašu bebu da pomakne glavu dale u prsten karlice kad za to dođe vreme.

Kako se buduća mama oseća u 38. nedelji trudnoće

Sada napetost možete doslovno uhvatiti rukama. Verojatno ćete lako postati razdražljivi i nervozni. Zbog trajnih bolova u leđima i stomaku uzrokovanih pritiskom koji dete vrši na dno karlice, Vaši su nervi vrlo osetljivi na kraju trudnoće. Najverojatnije Vaš partner neće proći drugačije. Mnogi se očevi često osećaju bespomoćno u ovoj situaciji, pogotovo kod prvog deteta, jer se ne zna kada će porođaj početi.

Uobičajeni znaci i simptomi

Telo se priprema za porođaj

Ako je Vaše telo spremno za porođaj, Vaš sluzni čep sada može popustiti. Takozvani sluzni čep "zatvara" cerviks tokom trudnoće i osigurava da nikakve bakterije ne mogu prodreti u maternicu. Ako sada primetite pojačan beli iscedak, možda s malom količinom krvi - ovaj se čep sluzi olabavio. Čep može biti proziran, bele, žućkaste ili smeđe boje, takođe može biti i prošaran crvenim ili braon prugama krvi. U tom je slučaju porođaj obično započinje 24 sata kasnije kontrakcijama vezanim uz rođenje, ali ne mora da znači. Sluzni čep se može pojaviti nekoliko dana pa i čak nedelja pre početka porođaja. U ovom trenutku mogu započeti trudovi koji traju nekoliko dana i uključuju nepravilne kontrakcije pre stvarnog rođenja.

Ostali znaci mogu biti žgaravica, mučnina, dijareja i umor - telo Vas priprema za porođaj i počinje se "čistiti". Osećaj umora način je na koji Vam telo govori da se odmorite i saberete misli.

U 38. nedelji trebali biste slušati svoje telo, obratiti pažnju na simptome koje imate i pokušati se opustiti. Uživajte u poslednjih nekoliko dana trudnoće – i veselite se dolasku novog člana u porodici zajedno sa svojim partnerom.;

Savet patronažne sestre

"Iako Vam je sada sve puno teže, pokušajte uživati u ovom vremenu čekajući da dete dođe. Razmislite o stvarima ili aktivnostima koje su dobre za Vas i čine Vas srećnom." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni saveti

  • Ako imate nepravilne kontrakcije, testirajte ih jesu li prave ili lažne - okupajte se! Prave kontrakcije pojačavaju se u toploj vodi, a lažne kontrakcije postaju slabije.
  • Nastavite jesti uravnoteženu ishranu i male obroke uprkos mučnini.
  • Pripazite da unosite dovoljno gvožđa - krv koju izgubite tokom porođaja i posle porođaja znatno će smanjiti nivo gvožđa u Vašem telu.
  • Ako se osećate preterano ili stalno umorno, obratite se svom lečniku kako bi proverio nivo gvožđa.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Šta ako moje dete ne želi da se okrene?

Nekoj deci je teško da zauzmu položaj za rađanje. Razlozi za to su vrlo različite prirode i kreću se od bolesti ili invalidnosti deteta do psihološkog preopterećenja buduće majke, što sprečava dete da se pripremi za porođaj. U slučaju bolesti ili invaliditeta, rođenje carskim rezom obično je najbolji način da se dete dovede na svet. Ali postoji i mogućnost da Vaše dete bez razloga ne odluči da se okrene u položaj za rođenje. Ako je tako, moderna medicina ima puno metoda i tehnika kako bi se Vaša beba okrenula (okretanje bebe obično počinje u 34. nedelji).

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.