Skip to main content

Nedelje trudnoće:

37. nedelja trudnoće: Vaša se beba sada može roditi kao zrelo novorođenče

U 37. nedelji trudnoće, sada ste već u "10. mesecu" trudnoće. U narodu se kaže da trudnoća traje devet meseci. Međutim, vreme do rođenja deteta je više od 9 meseci. U stvarnosti trudnoća obično traje oko 9,5 meseci, budući da se računa od prvog dana zadnje menstruacije. Ne samo Vi, buduća majka, već se i Vaše dete sada intenzivno priprema za dan kada će doći na svet, ležati u Vašem naručju i prvi put mirisati svoje roditelje.

Veličina bebe u 37. nedelji trudnoće

Vaša je beba u zadnjih nedelju dana dobila na dužini otprilike još centimetar. U 37. nedelji trudnoće to je već oko 48 centimetara i zato je otprilike dužine lista blitve. S težinom od 2900 grama, Vaše će dete uskoro dostići težinu od tri kilograma, što je vrlo blizu porođajnoj težini.

Razvoj bebe

Od 37. nedelje trudnoće, Vaše je dete spremno za rođenje i život izvan Vaše maternice. Vaše dete koristi preostalo vreme do rođenja kako bi stvorilo još više zaliha masti. Nerođeno dete sada dobija na telesnoj masi oko 20 do 30 grama dnevno - 15 posto njegove telesne težine sada čini masnoća. Na taj način beba može održavati i regulisati telesnu temperaturu nakon rođenja kako se ne bi ohladila i kako bi se mogla nastaviti zdravo razvijati. Masne ćelije su stvorene tako da mogu pretvoriti masnoću u toplinu u svakoj pojedinačnoj ćeliji i temperatura novorođenčeta se održava više ili manje konstantnom

Sada, nešto pre rođenja, Vaša beba gubi većinu lanugo dlačica, a voštani vernix caseosa (sirasti belkasti premaz) koji prekriva kožu se smanjuje. Malo će jednog i drugog ostati i biti vidljivo na njenoj koži kad se rode, a to može iskoristiti iskusna babica kako bi odredila tačnan uzrast. Bebe koje se rode posle termina obično (gotovo) nemaju vernix caseosa, a glatkoća kože ukazuje na njihov uzrast i razvoj.

Lobanja i mozak nastavljaju da rastu do rođenja, dok su ostali organi već potpuno razvijeni i počeli su funkcionisati. Beba nastavlja da uzima ćelije kože i lanugo dlačice iz plodove vode u maternici, iz kojih se u detetovom crevu razvija mekonij, koji se nakon rođenja izlučuje kao crna, lepljiva stolica

U 37. nedelji trudnoće, glava Vaše bebe najčešće se već smestila u malu karlicu, zbog karličnih trudova, što je najbolji preduslov za porođaj. Beba leži tamo u neugodnom položaju u kojem se može samo malo kretati i čeka porođaj. Većina beba prespava ovaj deo i skuplja snagu za izlaz iz maternice.

Kako se buduća mama oseća u 37. nedelji trudnoće

Verojatno se trenutno osećate pomalo nemirno i uzbuđeni ste zbog nadolazećeg porođaja. Pogotovo ako je ovo Vaše prvo dete, još ne možete pravilno proceniti simptome svog tela i ne znate koji su znaci da porođaj počinje.

Savet patronažne sestre

"Kažu da je ovo vreme kad Vam je već "dosta" trudnoće i samo želite da što pre završi. To je normalno i nije loše – porođaj će uskoro početi." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Trudnički kalendar polako se bliži kraju i imate malo vremena za završne pripreme za dolazak bebe. Sada biste trebali biti sigurni gde ćete roditi dete i ko će Vas pratiti tokom porođaja. Torba za bolnicu bi trebala biti spakovana i spremna na mestu za koje Vaš partner zna. Sigurno ste zajedno sa svojim partnerom i u dogovoru sa lekarom razvili plan kada želite da Vas odvezu u bolnicu.

Uobičajeni znaci i simptomi

Povećava se pritisak na organe

Kontrakcije koje premeštaju bebu dublje u karlicu i dovode je u ispravan položaj za porođaj već su se dogodile ili će se dogoditi ove nedelje. To povećava pritisak na malu karlicu i dno karlice. Pritisak na pluća, međutim, osetno popušta. Tokom ovih kontrakcija osećate pritisak prema dole. Da biste sprečili grčenje mišića dna karlice, trebali biste izvoditi lagane kružne pokrete. Ovo će Vas opustiti i ublažiti pritisak. Uz to, takvi pokreti pomažu detetu da se lakše smesti u položaj za rođenje

Primjećujete prve znake porođaja

Porođaj bi mogao započeti u bilo kojem trenutku, što se obično najavljuje nadimanjem sa dijarejom, povraćanjem, mogućim glavoboljama, jakim bolovima u leđima i stomaku. Glavni znak da je porođaj krenuo je kada primetite iscedak koji sadrži krv. S ovim simptomom, čep ispred vrata maternice na kraju olabavi. S početkom porođaja, vodenjak pukne, što je uočljivo kao curenje ili kapanje plodove vode iz vagine. Najkasnije tada biste trebali krenuti u bolnicu, jer puknuće vodenjaka podstiče porođaj. Molimo Vas da odmah odete u bolnicu ako Vam je pukao vodenjak bez obzira što još nemate kontrakcije.

Savet patronažne sestre

"Ako niste sigurni radi li se o lažnim kontrakcijama ili je porođaj počeo, na leđa možete staviti bocu s toplom vodom ili zagrejani jastučić sa trešnjinim košticama.

Ako se kontrakcije ublaže, radilo se o lažnim kontrakcijama.

Još jedan dobar pokazatelj: možete li još uvek govoriti tokom kontrakcija. Ako ne možete, trudovi su pravi i trebali biste otići u bolnicu

Ako se više ne osećate ugodno kod kuće, uvek biste trebali ići pravo u bolnicu. Osim toga, vreme naravno zavisi i od toga koliko daleko živite od porodilišta." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni saveti

  • Omogućite sebi puno odmora i uživajte u preostalom vremenu do porođaja sa svojim voljenima.
  • Izradite plan za početak porođaja, na primer, kako ćete doći do bolnice, ko će ići s Vama, kome trebate javiti da je vreme da krenete i gde je tačno torba za bolnicu. To će smanjiti stres, što je dobro i za Vas.
  • Možete nositi visoko upijajuće higijenske uloške kako biste izbegli vlaženje donjeg veša ako Vam vodenjak iznenada pukne.
  • Počnite razmišljati o vremenu nakon porođaja, kad ćete povratiti snagu kako biste se nosili sa svakodnevnom obavezama uz novorođenče.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Kako reagovati kada se pojave znaci početka porođaja

S teoretskim znanjem o telesnim simptomima koji najavljuju početak porođaja, dobro ste se pripremili. Ipak, uobičajeno je osećati se nesigurno. Zato, razgovarajte o svim opcijama sa svojim lekarom. On Vam može reći s kojim simptomima porođaja se trebate javiti u bolnicu. Takođe kontaktirajte i patronažnu sestru da se posavetujete o tome što učiniti nakon porođaja i kako se brinuti za sebe i svoju bebu kod kuće. To Vam daje sigurnost s kojom možete mirno otići na porođaj.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.