Skip to main content

Nedelje trudnoće:

25. nedelja trudnoće: Primećujete prve kontrakcije dok se Vaše telo priprema za porođaj

Veličina bebe u 25. nedelji trudnoće

S veličinom od 34 do 35 centimetara, Vaša je beba već velika poput celera. Teška je oko 750 grama. To znači da je dobila još 50 grama od prošle nedelje. Debljanje će se nastaviti do porođaja - oko 50 grama svake nedelje.

Ako očekujete blizance, težina Vaše bebe će se naravno razvijati malo drugačije: oni će dobijati na kilaži malo manje.

U 25. nedelji Vaša beba još uvek ima prostora za vežbanje, iako ne baš onoliko koliko je imala pre - u jednom trenutku neće biti mesta za ovu važnu aktivnost. Uskoro će joj postati pomalo neugodno u maternici, a i Vi ćete se osećati sve neugodnije kako nedelje prolaze.

Razvoj bebe

Do 25. nedelje bebine su oči potpuno razvijene i neprestano ih otvara i zatvara. U ovoj fazi nedostaje samo boja šarenice, iako je to utvrđeno u trenutku začeća iz genetskog materijala Vas i Vašeg partnera i doći će s vremenom.

U potkožnim slojevima bebin se kapilarni sistem (koji se sastoji od sitnih krvnih žila zvanih kapilari koje prenose krv bogatu kiseonikom i opskrbljuju kožu ključnim hranjivim sastojcima) sada počinje razvijati. Sad kad se njena koža opskrbljuje krvlju, ona će sve više poprimati ružičastu boju.

Takođe razvija se i osećaj bebe za ravnotežu, tako da može usavršiti svoje pokrete i kretati se suptilnije i s više kontrole nego pre.

Na primer, sada može prstom dodirnuti vrh nosa i staviti palac u usta kako bi ga sisale.

Kad su aktivne, bebe će stalno menjati svoj položaj. Kad se odmaraju, obično će biti u svojevrsnom sedećem položaju, s kolenima podignutim uz telo i spuštenom glavom.

Razvoj bebinih pluća

Bebino plućno tkivo obično se počinje stvarati u 16. nedelji i, kad se to dogodi, složeni razvoj njenih pluća brzo napreduje. Vaša će beba trebati pluća kako bi disala kad izađe iz maternice i jer više neće imati pupčanu vrpcu koja će je opskrbljivati kiseonikom.

Bebina pluća nisu sasvim razvijena do 25. nedelje, pa još ne mogu samostalno disati. To znači da su njene šanse za preživljavanje izvan maternice male, iako neonatolozi (lekari koji su se specijalizirali za novorođenčad i prerano rođenu decu) sada imaju veštine i tehnologiju koje im daju priliku za borbu.

Vaš lekar može ultrazvučno videti kako se njena pluća razvijaju. To bi moglo biti presudno ako postoji rizik od preranog porođaja, jer postoje lekovi koji mogu ubrzati razvoj pluća nerođene bebe.

Kako se buduća mama oseća u 25. nedelji trudnoće

U stomaku sada neprestano osećate kretnje i možda ćete primetiti kad bebine malene ručice ili stopala pritišću stomačni zid u obliku malih modrica ili kvrga. Do sada će Vam biti jasno da je Vaša beba iznenađujuće jaka - ako udari nogom u organe oko Vaše maternice, to stvarno može boleti.

Uobičajeni znaci i simptomi

Bol u stomaku

Postoji nekoliko mogućih razloga za bolove u stomaku tokom trudnoće: pritisak koji Vaša maternica vrši na okolne organe, preopterećeni želudac, pun mehur ili nadimanje creva. Ovi su simptomi normalni, ali ako postanu ozbiljni, posetite svog lekara.

Savet patronažne sestre

"Ako primetite neke od ovih simptoma, trebali biste početi da jedete manje obroke, ali češće. Tako ćete izbeći preopterećenje želuca." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Vežbajte kontrakcije pre porođaja

U 25. nedelji možete primetiti da se Vaša maternica steže u kratkim vremenskim razmacima. Ove kontrakcije (formalnije nazvane Braxton Hicks kontrakcije) mogu se dogoditi bez ikakvog upozorenja u bilo koje vreme, danju ili noću, i na ovaj način Vaše telo priprema mišiće za porođaj.

Iako bi Vas ovo stezanje moglo zaustaviti u onome što ste radili, ono neće biti bolno. Vaša se maternica zateže, ali ove kontrakcije još uvek nisu toliko intenzivne koliko će biti za vreme porođaja jer Vaše telo još ne proizvodi potrebne hormone. Ove kontrakcije u praksi neće rezultirati širenjem cerviksa.

Poznato je da na kontrakcije takođe može uticati mentalno stanje buduće mame: stres ili emocionalno opterećenje mogu ih učiniti intenzivnijim ili češćim. Ako je to slučaj kod Vas, zakažite sastanak s lekarom kako biste bili sigurni da ove kontrakcije nisu uticale na Vaš cerviks.

Važni saveti

  • Radite pauze tokom svakodnevnih obaveza.
  • Pokušajte naseckati i zgnječiti urme, smokve, indijske oraščiće, kakao u prahu i kokosovo ulje te ih oblikovati u „energetsku kuglicu“ - ovo može biti sjajan način da brzo podstaknete energiju.
  • Ako osetite iscedak, nemojte nositi mirisne dnevne uloške već birajte one prirodnih materijala bez mirisa i bojila.
  • Pronađite udoban položaj za spavanje na boku, tako da težina maternice ne vrši pritisak na Vaše unutrašnje organe ili krvne žile.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Sigurno Vam se u glavi počinju vrteti razne misli i brige. Uvek ih vredi zapisivati kako biste znali da pitate svog lekara na sledećoj kontroli.

Intenzitet kontrakcija

Ako niste sigurni jesu li kontrakcije koje osećate zaista bezopasne, pitajte svog lekara. Moći će Vam pokazati da to nisu prevremeni trudovi pregledom kardiotokografa (CTG). Takođe, proveriće je li Vaš grlić maternice kakav treba biti.

Važno je znati da će gotovo svaka trudnica pre ili kasnije napraviti CTG, obično u nekom trenutku od 29. nedelje. Otkucaji srca Vaše bebe proveravaće se svaki put kad idete na kontrolni pregled, a kako to nije moguće čuti stetoskopom do relativno kasne trudnoće, lekar će obično koristiti fetalni monitor ili CTG kako bi ih slušao (na taj način i Vi možete čuti otkucaje). Rutinski CTG obično nije potreban tokom trudnoće i sprovodi se samo u određenim okolnostima, na primer ako postoji rizik od preranog porođaja, ako dobijete prevremene kontrakcije, ako niste rodili do termina ili ako je Vaša beba imala nepravilan rad srca.

Male porcije za buduću mamu

Vaš lekar može Vas savetovati o prehrambenim navikama koje biste trebali steći od 25. nedelje kako biste osigurali da Vi i Vaša beba dobijate hranjive tvari koje su Vam potrebne. Sve ćete teže i teže jesti velike obroke, a probavni sistem može Vam stvarati probleme, pa je dobro poslušati savjete stručnjaka.

Energetske pločice pune su vlakana, pomažu probavi i snabdevaju Vas važnim vitaminima i mineralnim tvarima. Mnoge žene takođe uživaju u njima dok doje jer su i zdrav način za povećanje nivoa energije.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.