Skip to main content

Nedelje trudnoće:

18. nedelja trudnoće: Rast bebe

Veličina bebe u 18. nedelji trudnoće

U 18. nedelji trudnoće Vaša je beba dugačka između 12,5 i 14 cm, otprilike je velika poput mahune. To je čini potpuno iste veličine kao što je i posteljica koja je snabdeva svime što treba. Težiće oko 145 grama, a sada se njen razvoj zaista ubrzava jer treba da postane puno veća i da se puno udeblja pre porođaja.

I posteljica i pupčana vrpca prilagođavaju se povećanim prehrambenim potrebama fetusa u ovoj fazi rasta, u 18. nedelji trudnoće. Pupčana vrpca postaje duža, deblja i jača, što je važno kako bi se osigurao povećani protok krvi. Uz to, pupčana vrpca mora biti sposobna da izdrži detetovu igru u bliskoj budućnosti. Pupčana vrpca postaje prva i najdraža igračka - pre rođenja. Vaša će beba na njoj vežbati svoje pokrete hvatanja.

Razvoj bebe

U 18. nedelji trudnoće Vaša se beba sve više približava proporcijama koje će imati u trenutku rođenja. Udovi, tj. ruke i noge, sada posebno brzo rastu, a na glavi rastu prve dlačice.

Krv Vašeg deteta teče kroz pupčanu vrpcu do posteljice, gde se obogaćuje kiseonikom i hranjivim tvarima i onda se vraća detetu. Majčin i detetov krvotok usko su povezani. Ipak, krv majke i krv deteta neće se međusobno mešati. To je zato što posteljica deluje kao prepreka ili filter, štiteći Vašu bebu od uticaja štetnih supstanci.

Od 18. nedelje trudnoće možete videti bebino malo srce kako kuca na ultrazvuku i Vaš lekar može proveriti ima li kakvih anomalija. Ako Vi ili član porodice imate problema sa srcem ili niste sigurni, porazgovarajte o tome sa svojim lekarom.

Kako se buduća mama oseća u 18. nedelji trudnoće

U 18. nedelji trudnoće puni ste snage i energije. Želite stvoriti siguran i ugodan dom za svoju buduću porodicu i zasigurno ste vrlo kreativni.

Uz sve planove koje imate i želite ih sprovesti, ne treba da preterujete. Imate još uvek dovoljno vremena pre nego što se dete rodi.

Sada trebate da izbegavate dizanje i nošenje teških predmeta (poput nameštaja za bebu) i dugotrajno stajanje. Zaštitite svoje noge kako biste sprečili pojavu paučinastih vena odnosno proširenih vena. Napravite dovoljno pauza tako da sednete ili legnete sa nogama u podignutom položaju.

Možda ste već primetili da se Vaša ravnoteža menja zbog stomaka koji je sada veći. Zbog toga, vežbajte držanje ravnoteže prebacujući težinu s jedne na drugu nogu dok stojite.

Ako ste trudni sa drugim detetom, tada ćete verojatno osetiti prve pokrete deteta u 18. nedelji trudnoće. U sledećih nekoliko nedelja možete da očekujete da će ti pokreti biti još intenzivniji. Ako je ovo Vaše prvo dete, verojatno ćete morati da pričekate još malo.

Uobičajeni znaci i simptomi

Krvni pritisak može varirati

Povremeno Vam se može zavrteti u glavi. Razlog tome je ogroman posao koji Vaše telo sada mora da obavi, u kombinaciji sa povećanim volumenom krvi koja se prenosi kroz žile. Vaš krvni pritisak trenutno je malo niži. Tokom napora, krvni pritisak može na trenutak naglo pasti, zbog čega možete osetiti vrtoglavice. U tom slučaju trebali biste sesti ili leći i podići noge. Neće trebati dugo da se Vaše telo prilagodi i uskoro ćete se osećati bolje.

Vaš lekar redovnim merenjem krvnog pritiska može videti je li Vam krvni pritisak prenizak. U skoro svim slučajevima nizak krvni pritisak može se rešiti konzervativnom terapijom koja odgovara ritmu svakodnevnog života tokom trudnoće. „Trening vena“, koji uključuje stezanje i opuštanje mišića nogu, takođe može pomoći kod niskog krvnog pritiska i proširenih vena.

Savet patronažne sestre

"Malo kofeina ili čaja takođe Vam mogu dobro doći. Možete bez griže savesti popiti dve šoljice kafe ili crni ili zeleni čaj na dan." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Kad se želudac pobuni

Žgaravica se može pojaviti češće zbog pojačanog lučenja želučane kiseline tokom trudnoće. Ako Vam se to dogodi, sednite uspravno i jedite malo sporije. U budućnosti biste trebali pripaziti da izbegavajte kiselu hranu što je više moguće. Žvakanje hleba i badema ili jedenje proizvoda od krompira ili ovsenih pahuljica dobri su načini za ublažavanje žgaravice. Ovsene pahuljice najbolje je jesti kuvane, tj. kao kašu.

Često se osećate umorno

Sasvim je normalno da se sada sve češće osećate umorno, uostalom, u Vašem se telu puno toga događa. Tokom trudnoće trebate puno minerala u tragovima koje možda nećete uvek dobiti. Zato se posebno preporučuje povećani unos gvožđa. Gvožđe veže kiseonik u krvi i njime snabdeva Vas i Vašu bebu. Zato pripazite na hranu bogatu gvožđem ili pijte sokove koji sadrže puno gvožđa.

Vaše se telo oseća drugačije

Gledajte kako Vaš stomak postaje sve veći i veći s uzbuđenjem i entuzijazmom. Samim time se menja i Vaš osećaj za Vaše telo. Sad je sasvim normalno da hodanje postaje napornije, noge postaju teže i treba Vam više odmora.

Takođe se može dogoditi da imate poteškoća u pronalaženju pravog položaja za spavanje budući da stomak pritišće organe i krvne žile tokom ležanja na leđima. Jastuk za dojenje može Vam pomoći da udobno zaspite. Sa ovim jastukom možete zauzeti udoban bočni položaj postavljanjem jastuka između nogu.

Važni saveti

  • Jastuk za dojenje može Vam pomoći da bolje spavate.
  • Preporučuje se hrana bogata gvožđem.
  • Dobro je svako malo podići noge i napraviti pauzu.
  • Svakodnevne vežbe za vene su korisne.
  • Nošenje ravnih cipela olakšava Vam hodanje.
  • Možete početi da kupujete prve stvari koje će Vam trebati za Vašu bebu.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Osnažite Vaše vene

Potražite vežbe posebno osmišljene za jačanje vena, vežbanje cirkulacije krvi i sprečavanje proširenih vena. To je posebno važno ako članovi Vaše porodice pate od proširenih vena. Za dodatnu pomoć postoje i posebne kreme koje možete utrljati u kožu, a koje možete pronaći u lokalnoj apoteci.

Priprema za porođaj

Raspitajte se o kursevima za trudnice kod ginekologa ili patronažne sestre. Oni Vam mogu preporučiti koje kurseve, kada i gde možete pohađati. Pored procesa porođaja, naučićete i efikasne mere kako biste se dobro pripremili za porođaj. Vaš partner ili dobar prijatelj, prijateljica, netko od porodice, takođe može učestvovati na kursu za trudnice – koji se obično održavaju predveče - i saznati kako Vas mogu podržati pre i tokom porođaja.

Krvni pritisak

Lekar Vam može preporučiti načine za održavanje stabilnog krvnog pritiska. Mala vežba koju možete napraviti svako jutro pre nego što se dignete iz kreveta, nogama vozite bicikl u vazduhu. To pokreće cirkulaciju i pozitivno utiče na nizak krvni pritisak.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.