Skip to main content

Nedelje trudnoće:

28. nedelja trudnoće: Imunološki sistem Vaše bebe počinje da radi

28. nedelja je kraj sedmog meseca trudnoće. Sad ste u trećem i posljednjem tromesečju - koje traje od 28. do 40. nedelje.

Veličina bebe u 28. nedelji trudnoće

Vaša je beba dugačka između 37 i 37,2 centimetra, otprilike poput praziluka. Sada je teška između 1000 i 1100 grama. Od sada neće rasti puno u dužinu, ali dobiće dosta na težini.

Razvoj bebe

U 28. nedelji Vaša beba počinje da apsorbuje antitela iz Vaše krvi kroz posteljicu, što je prvi važan korak u razvoju njihovog imunološkog sistema. Ta antitela potom podstiču detetovo telo da proizvodi vlastita antitela za zaštitu od patogena.

Razvoj mozga

Mozak Vaše bebe postaje sve složeniji kako brazde postaju sve izraženije. Povećana moždana aktivnost, rezultat njihove poboljšane čulne percepcije, takođe se može otkriti merenjem električnih signala koje generiraju nervi u njihovom provodnom sistemu pomoću EEG-a (elektroencefalograma).

Razvoj pluća

Njihova se pluća razvijaju jednako brzo. Dušnik, prolaz koji vodi vazduh u njihova pluća, podelio se na desni i levi glavni bronhi, tako da vazduh može da prolazi kroz njihovo plućno tkivo nakon što se rode. Do sada su razvijene i alveole koje su presudne za izmenu svežeg vazduha bogatog kiseonikom koji udišu sa "iskorištenim" vazduhom koji izdišu. Sada se proizvodi posebna tvar koja se naziva surfaktant, a koja će osigurati da se alveole ne lepe prilikom udisanja i zaštititi površinu pluća.

Uz sve ovo, Vaša beba nastavlja da vežba disanje. To uključuje gutanje dosta plodove vode, što može dovesti do štucanja koje ćete osetiti kao lagano trzanje u stomaku.

Uz sve ovo, Vaša beba nastavlja da vežba disanje. To uključuje gutanje dosta plodove vode, što može dovesti do štucanja koje ćete osetiti kao lagano trzanje u stomaku.

Razvoj očiju

Oči Vaše bebe i dalje se razvijaju: kad spava, zatvara oči, a kada je budna, otvara ih. Sada može razlikovati svetlo i tamu, što utiče na ritam spavanja. Takođe, sada može nejasno razaznavati boje i oblike. Sledeća je faza razvoj oštrog vida, iako oči neće biti u potpunosti razvijene po rođenju. Sazrevanje i razvoj dečjeg vida dovršava se tek u uzrastu od dve godine.

Kako se buduća mama oseća u 28. nedelji trudnoće

Do kraja sedmog meseca trudnoće ste verojatno već dobili na kilaži. Stomačić Vam je narastao, što je pomaklo Vaše težište i promenilo način na koji doživljavate svoje telo - iako postoje određene vežbe koje možete učiniti kako biste se prilagodili svojim novim okolnostima. U 28. nedelji primetićete sve više simptoma uzrokovanih težinom i rastućim stomakom.

Uobičajeni znaci i simptomi

Traženje položaja za spavanje

Stomak će Vam otežati pronalaženje udobnog položaja u kojem ćete ležati, pa ćete često teže zaspati. I ne samo to, već ćete se mučiti da prespavate celu noć dok se okrećete, pokušavajući da pronađete bolji položaj za spavanje.

Savet patronažne sestre

"Stavljanje jastuka ispod stomaka kada ležite na boku učiniće Vam spavanje u ovom položaju puno ugodnijim." Dorothee Kutz, patronažna sestra

U 28. nedelji fundus, dno Vaše maternice, nalaziće se tačno u sredini Vašeg pupka i rebrenog luka.

Vaša se beba sve više kreće

Vaša beba koristi prostor koji još ima u maternici za intenzivne aktivnosti dok vežba svoje pokrete, što ponekad može poremetiti Vaš san ili koncentraciju. Ti snažni pokreti mogu se videti i izvana: svako malo pojaviće se mala izbočina uzrokovana pritiskom njihovih sićušnih stopala ili ruku. Ako očekujete blizance, to će se, naravno, događati češće.

Sada budući tata i budući bake i dede mogu uživati u „kontaktu“ s Vašom bebom. U 28. Nedelji nije moguće znati u kojem se tačno položaju nalazi Vaša beba - doći će u bilo koji položaj koji im se sviđa.

Primećujete kontrakcije

Vaše se telo nastavlja pripremati za rođenje i vežbati kontrakcije: svako malo, bez upozorenja, osetićete kako Vam se stomak steže otprilike minut. To neće biti bolno i ni na koji način nije opasno za Vašu bebu.

Vaša maternica pritišće druge organe

Osim što ćete se boriti da prespavate noći u komadu, moraćete češće ići na wc. To je zato što se maternica i dete stisnu uz mehur smanjujući njegovu veličinu. Nadalje, Vaša maternica takođe vrši pritisak na druge organe, što može rezultirati žgaravicom ili bolovima u bubrezima.

Bolne noge

Otečene noge i gležnjevi, teške noge (posebno leti) i grčevi u mišićima su uobičajeni simptomi koje trudnice osećaju u ovoj fazi. Zato pripazite na sledeće:

  • Puno se odmarajte
  • Setite se zdrave ishrane sa puno magnezijuma! Sedite ili lezite podignutih nogu što češće možete!

Podizanje nogu pojačaće cirkulaciju u krvi i tkivima i zaustaviti "taloženje" krvi u donjim ekstremitetima.

Saznajte više informacija o važnim nutrijentima koji su Vam sada potrebni za ublažavanje ili sprečavanje ovih simptoma.

Važni saveti

  • Ako imate otečene i bolne noge, olakšanje će Vam pružiti hladni oblog s hladnom vodom i malom količinom jabukovog sirćeta.
  • Ako se mučite sa spavanjem, biljke poput lavande i matičnjaka mogu Vam pomoći. Eterična ulja sa pomorandžom i ružom deluju uravnotežujuće, a vanila Vam može pomoći da se opustite i pojačate koncentraciju.
  • Kada upotrebljavate lekovito bilje, na primer u aromaterapiji, uvek pripazite da je pogodno za trudnoću: na primer, lišće Senne i lišće maline nisu dobra ideja pre 36. nedelje jer mogu podstaći porođaj, a čaj od listova maline oslabljuje dno karlice.
  • Da biste izbegli proširene vene i grčeve u mišićima, vene možete trenirati tako da stojite na vrhovima prstiju, držite položaj i zatim se lagano vratite na celo stopalo. Masažer za stopala može Vam takođe pomoći.
  • Većina prenatalnih kurseva započinje u ovoj fazi. Nađite vremena za ovakve kurseve. Danas ih možete pratiti i putem interneta, iz udobnosti svog doma. Sigurno ćete puno toga saznati, a voditeljima uvek možete postaviti pitanja na koja želite saznati stručan odgovor.

Pitanja koja želite postaviti svom lekaru

Traženje pomoći za proširene vene

Ako često osećate bol u nogama ili ako ste pre trudnoće patili od proširenih ili paučinastih vena, lekar će Vam moći reći je li taj problem medicinski relevantan za trudnoću. Može biti da imate genetske predispozicije za proširene vene, što je najčešće samo estetski problem. Vaš lekar može Vam pomoći u prevenciji tromboze, koja će ponekad uključivati terapiju ili preventivni tretman. U ovom slučaju, u zavisnosti od toga šta Vaš posao uključuje, prvi korak bio bi nošenje kompresijskih čarape (koje su vrlo elastične i tako sprečavaju taloženje krvi u donjem delu nogu) dok stojite i šetate.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.