Skip to main content

Nedelje trudnoće:

23. nedelja trudnoće: Zašto su dužina i težina Vaše bebe samo približne vrednosti

Veličina bebe u 23. nedelji trudnoće

Vaša beba je u 23. nedelji dugačka između 28 i 30 cm od vrha glavice do pete, otprilike veličine glavice kelja.

Možda neće biti moguće izmeriti celu dužinu fetusa zbog njegovog položaja i aktivnosti. U tom slučaju može se upotrebiti dužina bedrene kosti, poznate i kao femur, najduža kost u ljudskom telu. Da bi odredio veličinu Vaše bebe, Vaš će lekar koristiti formulu koja uključuje množenje dužine bedrene kosti sa 7. Ovo merenje, zajedno s opsegom glave, biparijetalnim promerom i opsegom stomaka, daje procenu ukupne veličine Vaše bebe.

Bebu još nije moguće izmeriti mernom vrpcom ili metrom, pa su ove vrednosti približne i mogu biti različite od proseka. Mogu se pojaviti greške u merenju, posebno ako je Vaša beba vrlo aktivna, a svaka je beba jedinstvena, naravno, zahvaljujući genetskom materijalu roditelja.

Prosečnu težinu od oko 450 grama u 23. nedelji, takođe treba smatrati približnom vrednošću. Bebe će rasti i dobijati na težini u različito vreme - njihovo telo zapravo ne može da radi oboje istovremeno - i zato se može činiti da postoje kratke "stanke" u bilo kom aspektu njihovog razvoja. Stoga se ne brinite ako Vam se čini da u bilo kom trenutku ne rastu ili ne dobivaju na težini.

Razvoj bebe

U 23. nedelji Vaša beba razvija ključni organ za proizvodnju hormona i regulaciju metabolizma šećera: gušteraču. Smeštena iza želuca, najbolje ju je smatrati žlezdom - zapravo to je najveća žlezda u ljudskom telu sa dužinom od 15-20 cm. Sadrži ono što je poznato kao Langerhansovi otočići, koji proizvode presudni hormon insulin koji je Vašoj bebi potreban za razgradnju šećera i regulaciju nivoa šećera u krvi.

U Vašoj se maternici još uvek nalazi dovoljno prostora za kretanje deteta, a to će u potpunosti iskoristiti za treniranje mišića, tetiva i zglobova te za usavršavanje čula. Ako su „turbulencije“ u stomaku takve da mislite kako očekujete blizance, to je verovatno zato što se Vaša beba brzo premešta iz jednog dela maternice u drugi. To će se događati manje tokom sledećih nekoliko nedelja jer imaju sve manje prostora za ta "putovanja".

Unutar maternice amnionska šupljina sada sadrži otprilike pola litre plodove vode. Ova se tečnost redovno izmenjuje putem posteljice, a količina tečnosti će se povećavati kako Vaša trudnoća odmiče. Svakoga dana beba popije oko 400 mililitara tečnosti, što pomaže u razvoju njenog probavnog sistema.

Od sada, svake nedelje šanse za preživljavanje u slučaju preranog porođaja su sve veće. Savremena medicina i inovativna tehnologija omogućavaju nedonoščadi da im se pruži sve što im je potrebno i da se stvori okolina maternice.

Uprkos tome, prerano rođenje izuzetno je težak proces za majku i bebu. Pregledi koje imate kod ginekologa pomoći će smanjiti ovaj rizik.

Kako se buduća mama oseća u 23. nedelji trudnoće

Svaki put kad stanete na vagu, videćete da polako dobijate na kilaži. Obično je to između 250 i 300 grama u 23. nedelji. Možda i malo više od toga - i to je sasvim u redu.

Ako želite, možete proveriti svoju težinu pomoću našeg kalkulatora težine tokom trudnoće kako biste bili sigurni da je sve unutar preporučenog raspona.

Mogli biste primetiti kako se brzo umarate i nemate energije. To je zato što Vaše telo izuzetno naporno radi kako bi se suočilo sa izazovom pružanja podrške zdravoj bebi u razvoju. Od 23. nedelje biste trebali izbegavati intenzivne aktivnosti i brze šetnje ili dugotrajna pešačenja. Može se dogoditi da se i dalje osećate u formi i, ako je tako, nema razloga zaustaviti te aktivnosti - iako je najbolje da ipak malo usporite.

Uobičajeni znaci i simptomi

Povećana potreba za mokrenjem

Nećete moći provesti puno vremena bez odlaska na WC jer ćete morati češće mokriti. To je uzrokovano pritiskom maternice na mehur, koji se time smanjuje. Međutim, to nije razlog da pijete manje - pobrinite se da unos tečnosti bude povećan, jer je telu to stvarno potrebno tokom trudnoće.

Osećaj umora i slabosti

Ako se često osećate umorno i slabo, iako se niste previše naprezali, možda Vaše telo nema dovoljno gvožđa. Kod oko 20% trudnica se javlja ovaj problem.

Ako se osećate izuzetno slabo, koža vam bledi, a čak i dobar odmor ne pomaže, trebali biste se raspitati kod svog lekara o dodacima prehrani za povećanje nivoa gvožđa. Na taj način ćete osigurati da beba dobija kiseonik koji joj je potreban.

Saznajte više o gvožđu, kao i hrani koja sadrži visok udeo istog.

Vaš krvni pritisak može biti razlog zašto se osećate slabo i umorno. Mnoge trudnice pate od niskog krvnog pritiska u srednjim nedeljama trudnoće, jer njihov kardiovaskularni sitem pokušava podneti povećani protok krvi i opskrbiti posteljicu krvlju i hranjivim tvarima. Lekar će Vam redovno meriti krvni pritisak i upozoriti Vas ako je prenizak.

Važni saveti

  • Isprobajte gaćice za trudnice jer će one biti dobra potpora Vašem stomaku.
  • Saznajte više o pelenama i tehnikama menjanja pelena.
  • Bojanke za odrasle ili mandale dobar su način da se opustite i razbistrite misli.
  • Pitajte svojeg lekara o opremi za dojenje i knjigama koje možete pročitati o dojenju.
  • Kad se zaželite slatkiša, pokušajte da jedete voće.

Pitanja koja želite da postavite svom lekaru

Dojenje je najbolje za Vašu bebu

Sada je dobro vreme da svog lekara pitate o tome kako funkcioniše dojenje. U osnovi je pitanje ponude i potražnje: Vaše će dete postaviti obrazac dojenja, a Vaše se telo tome prilagođava. Tokom prvih nekoliko dana i nedelja nakon porođaja, presudno je da se Vi i Vaša beba povežete kako biste uspostavili dobar ritam dojenja.

Razumevanje načina na koji dojenje funkcioniše (i učenje od drugih mama) pomoći će Vam u rešavanju bilo kakvih problema ili kriza koje se mogu pojaviti u početku.

Patronažna sestra Vam takođe mogu reći koju opremu za dojenje treba da kupite i koju opremu možete posuditi ako je potrebno.

Nedostatak gvožđa ili nizak krvni pritisak

Ako se stalno osećate umorno i slabo, i to utiče na Vaš svakodnevni život, zatražite od lekara da Vam proveri nivo gvožđa i krvni pritisak. Uostalom, ako se Vi ne osećate dobro, onda se ni Vaša beba neće osećati dobro.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrovana medicinska sestra. Više od deset godina savetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmoro dece i živi sa porodicom u Halleu.