Carski rez

Tokom carskog reza, fetus se hirurški (kroz rez na abdomenu) izvlači iz majčine materice. Postoji razlika između primarnog carskog reza i sekundarnog carskog reza. Primarni carski rez se planira i sprovodi pre početka prirodnog porođaja. Sekundarni carski rez se sprovodi nakon što je porođaj već počeo. Ovakav carski rez se obično obavlja usled komplikacija koje se javljaju tokom porođaja, što dovodi do toga da se porođaj ne može izvesti bez rizika.

Danas se u Nemačkoj prosečno troje od desetoro dece rađa carskim rezom. Učestalost carskog reza je poslednjih godina značajno porasla.

Tokom hirurškog porođaja, beba ne prolazi kroz prirodni porođajni kanal i ne dolazi u kontakt sa vaginalnom florom majke. Istraživanja su pokazala da je crevna flora kod beba rođenih carskim rezom različita od crevne flore beba rođenih vaginalnim porođajem. Dojenje je takođe najbolje za bebe rođene carskim rezom, jer majčino mleko sadrži važne komponente kao što su probiotici i prebiotici. Ako ne dojite, konsultujte se sa klinikom ili pedijatrom da biste saznali koja je mlečna formula za odojčad pogodna za vašu bebu. Bebe koje ne sisaju mogu imati koristi od mlečne formule za odojčad koja sadrži prebiotike i probiotike.