Različiti načini dojenja

Da li primećujete da je ponašanje vašeg deteta slično ovom opisanom u nastavku?

Nezasita mala gladnica

Kod energičnih i nestrpljivih "nezasitih" beba bradavica brzo nestaje u gladnim ustima. Takve bebe "žure" na najbolji izvor mleka, snažno vuku, a grudi oslobođaju samo kad je trbuščić pun. A za sve to vreme se preznojavaju! Njihova glad može biti utoljena bez problema u bilo kom trenutku, bilo gde, samo je važno da bude dovoljno mleka s obzirom na to kakav apetit imaju. Ponudite grudi detetu na prvi znak gladi. Što je vaša beba gladnija, to će više sisati. U slučaju da bradavica nije lepo pričvršćena bebinim usanama, može se desiti da postane bolna.

 

Čim vidi grudi, beba se raduje

Čim su grudi na vidiku, vaša mala gladnica postaje veoma aktivna. Uzbuđeno maše rukama i nogama, smejulji se i ispušta razne zvuke. Razmišlja - da li je možda mleko sa jedne strane ukusnije, čak i bolje od onog koje će naći na drugoj strani? Ovakvo dete pokazuje čistu ljubav prema dojenju! Međutim, važno je da vašoj bebi u takvoj žurbi sisanje ne bude otežano. Kad su tako uzbuđene, može se desiti da se nagutaju previše vazduha. Najbolje je zato da prvo malo mazite vašu bebu pre nego što joj ponudite da sisa, jer tako mirna izbećiće gutanje vazduha koji može da izazove grčeve u stomačiću. 

Tako mali, a tako veliki gurmani

Sisanje majčinog mleka za mnoge bebe je pravi "delikates". Uživanje je moto tih malih gurmana, koji obično provode dvostruko više vremena sisajući, u odnosu na druge bebe. Takve bebe vole mamimo mleko, piju ga redovno i veoma pažljivo, i na grudima dobijaju sve što im treba za rast i razvoj. Ako je takva, nikada ne požurujte svoju bebu. Prve kapi mleka na senzualan način, pre nego što se prepustite raskošnom obroku. Dobro je znati da za ovakav tip beba mesta sa puno radoznalih ljudi nijsu dobra za dojenje, jer njih čak i radoznale oči mogu da uznemire. Ako niste u mogućnosti da izbegnete gužvu, svetlom tkaninom ili pamučnom pelenom zaštitite bebinu glavu tokom dojenja. 

Sanjari

Kad je beba pravi mali "sanjar" dojenje može i da vas umori. One sisaju pomalo, a onda se odmaraju u grudima, pa se opet vraćaju na grudi, zatim se još malo opuštaju, pa opet nastavljaju da sisaju... Često im treba dosta vremena dok ne popiju mleka koliko im je potrebno. Ovakve sanjalice se potpuno opuste dok sisaju. Ne treba im poseban ritual za spavanje, jer su one polako uspavljuju na maminim grudima. Čak i posle noćnog dojenja, uglavnom nastavljaju da spavaju bez ikakvih problema. Zato drage mame, budite strpljive i ne prekidajte ovaj sneni ritual vašeg deteta. To što vaša beba odmora između nekoliko sisanja - ne znači da je sita. Ako dojite bebu u uspravnom položaju, znajte da neće lako zaspati. Neka pije mleko na grudima i, naravno, uvek joj ponudite i drugu stranu. Ako možete da šetate lagano dok dojite bebu, to će za nju biti kao uspavanka, a stomačić će biti pun mleka. 

Njima treba malo podrške

Nezainteresovane bebe dugo će razmišljati da li su mamine grudi njima uopšte interesantne. U prvih nekoliko dana, jedva da se trude da ozbiljno sisaju. Iako je mamino mleko dobro, ponekad može biti prilično iscrpljujuće da one to shvate i krenu da sisaju. Oklevanje brine mnoge majke, ali ovakvom tipu beba treba malo podstreka i malo više vremena. Naravno, nikada ih ne prisiljavajte da sisaju. Čim otkriju značenje maminih grudi, ova deca počinju redovno da sisaju, napreduju i rastu bez ikakvih problema. Potrebno im je samo malo više podrške.

 

Možda se vaša beba uopšte ne ponaša po modelima koji su ovde opisani? Ili je sasvim drugačija?

To je normalno, jer vaša beba je jedinstvena, prepoznatljiva mala ličnost. Zato, kada dojite, nema pravila i ne grešite. Sve što vama odgovara i vašoj bebi je dobro. Zbog toga je najvažnije da se osećate prijatno kada dojite bebu.

Sledeći saveti mogu da vam pomognu: 

Dodirnite, sačekajte, povucite.  

  • Kada dojite, držite svoje dete blizu tela i proverite da li je sve u redu sa grudima. 
  • Promenite stranu dok dojite, ali samo u trenutku kada dete posle 15 do 20 minuta završi sa dojenjem i proguta mleko.
  • Isprobajte različite položaje i načine dojenja i počnite da ih praktikujete sa vašim detetom. 
  • Detetu uvek ponudite da sisa i izbegavajte dude i veštačke bradavice. Tako ćete sprečiti mogućnost da se vaše dete "zbuni" šta treba da radi sa vašim grudima. 
  • Posle dojenja ostavite bradavice da se osuše na vazduhu.