Skip to main content

Suvo drveće


Suvo drveće se definiše kao staro, bolesno ili mrtvo drveće, ali i kao slomljene grane ili korenje palog drveća. Sve ovo zvuči loše, ali je zapravo veoma dobro, zato što suvo drveće brzo postaje mesto rađanja novog života: pruža sklonište mnogim životinjama poput malih sisara ili vodozemaca. Na primer, obični puhovi mogu da se gnezde u rupama ili šupljinama unutar starog stabla, divlje pčele mogu da prave tunele u drveću, a i mnogi drugi insekti žive u suvom drveću i koriste ga kao hranu. Suvo drveće takođe pruža odlično stanište za različitu mahovinu, lišajeve i gljivice. Za više informacija o suvom drveću, posetite veb-sajtove lokalnih udruženja za zaštitu prirode.


Oko 20% šumskih biljaka i životinja direktno ili indirektno živi od suvog drveća – uključujući gljivice, lišajeve, mahovinu, paprat, insekte, reptile, ptice, pa čak i sisare.Obični puhovi imaju lepljiva stopala koja im omogućavaju da se penju po vertikalnim površinama.


Obični puhovi pripadaju porodici puhova. Engleski naziv ove vrste potiče od francuskog dormeuse, što znači „spavač“. Dobio je ime zbog toga što puhovi hiberniraju oko 7 meseci – od sredine septembra do sredine maja – obično u jazbini pod zemljom. U letnjim mesecima, obični puhovi se retko sreću na zemlji, zato što u tom periodu više vole da žive na drveću. Njihovi žbunasti repovi im pomažu da održavaju ravnotežu tokom penjanja. Obični puhovi vole da jedu bukov žir, ali i sve vrste pupoljaka, izdanaka i lišća. Ovi mali glodari su aktivni noću, zbog čega im je naročito dobro razvijeno čulo mirisa, dodira i sluha.