Skip to main content

Suvi vrtovi

Suvi vrtovi su idealno stanište za ugrožene insekte kao što su divlje pčele, bumbari, leptiri i bube. I gmizavci vole suve vrtove.


Bumbari prenose polen na mnoge biljke i stoga su veoma važni za prirodu. Oni traže sklonište u jazbinama, mišjim rupama, kutijama za gnezdo, vrtovima i livadama. Oni pripadaju porodici pčela ali njihovo telo je mnogo veće i dlakavije. Postoji 400-500 različitih vrsta bumbara na svetu. Uprkos tako velikom broju vrsta, u Nemačkoj su najpoznatije zemni bumbar, crvenorepi bumbar i poljski bumbar.


Pošto su krila bumbara premala za njihovo telo, oni mogu da lete samo dok ih nosi vetar.Livadski gušteri mogu da narastu do dužine od 25 cm.


Da bi se livadski gušteri osećali kao kod kuće, potrebno im je mnogo, mnogo skloništa: na primer, ispod krševa, grmlja i gomile peska i drveta. Za njih je takođe važno da postoji nekoliko žbunova, grmlja ili sličnih skloništa u okolinu jer oni vole da su na otvorenom. Livadski gušteri su savladali sjajan trik: kad god su u opasnosti, mogu da odbace svoj rep kako bi omeli napadača.Slepić izgleda kao zmija, ali je zapravo gušter bez nogu. Voli da boravi u vrtovima, šumama, gomilama drveta i đubriva. Njegova omiljena hrana su insekti, paukovi, gliste i puževi golaći.


Naučno ime za slepića je Angius fragilis, „krhka zmija”, što je verovatno proizašlo iz njihove sposobnosti da odbace svoje rep kada su u opasnosti.