Skip to main content

Prirodne žive ograde


Živa ograda napravljena od prirodnog divljeg žbunja je korisna za mnoge životinje, a takođe je i bezbedno mesto za razmnožavanje insekata, malih sisara i ptica. Takve žive ograde su poput bogato postavljenog stola ako se ima u vidu količina insekata koji žive u njima, naročito za ptice poput evropskog crvendaća ili slavuja. Nativne biljke poput gloga ili kleke takođe predstavljaju ukusne plodove za mnoge vrste ptica.


Plodove gloga jedu 32 vrste ptica. Plodove srodnog severnoameričkog grimiznog gloga, međutim, jedu samo dve vrste.Ježevi imaju oko 8.000 bodlji, koje ponovo rastu kada ostanu bez njih.


Žive ograde su takođe divno sklonište za ježeve. Tokom dana, životinje vole da spavaju pod žbunjem ili u jazbinama ispod zemlje. Kada počne da se smrkava, postaju aktivni i traže puževe, crve, insekte, paukove i komade voća. Ježevi su najpoznatiji po svojoj navici hibernacije: pre zime, jedu što više kako bi dobili debeo sloj masti, a zatim se zakopaju pod jesenje lišće ili žbunje. Tokom hibernacije, izgube oko trećine svoje telesne mase. Kako da napravite dom za ježeve od Vaše bašte.