Skip to main content

Medonosne pčele


Medonosne pčele žive na svim kontinentima – osim Antarktika. Pčele su potrebne jedna drugoj i mogu da prežive jedino u grupama. Ove grupe pčela se zovu kolonije i obuhvataju između 40.000 i 80.000 pčela. U okviru kolonije pčela, svaka pčela ima poseban zadatak: postoje radilice, trutovi i matica. Precizan zadatak pčele zavisi od godina starosti.


Udaljenost koju pčela preleti da bi napravila 500 g meda je ista kao i dva putovanja oko Zemlje.

Međutim, pčele ne samo da proizvode med, već i oprašuju cvetove mnogih voća i povrća. Poznate su po vrednoći („vredan kao pčela“) i po tome što imaju sjajna dostignuća, što ih čini jednim od najvažnijih životinja za našu planetu.

Zato je važno da zaštitimo naše pčele! Pčele zavise od polena i nektara u svrhu ishrane. Pošto ljudski faktor često negativno utiče na njihovo stanište, pčele, nažalost, često moraju da gladuju. Bez pčelara koji ih hrane, pčele ne bi mogle da prežive u nekim regionima.

Kako možemo da pomognemo pčelama?

Sadnjom nativnih semena za cvetne livade možete da obezbedite ukusan obrok za pčele. Takođe možete da sagradite hotele za insekte, gde ove marljive male životinje mogu da pronađu utočište.

Šta mi u HiPP-u radimo?

U HiPP-u kreiramo staništa za mnoge ugrožene insekte, mesta gde mogu slobodno da žive. U tom cilju, sadimo cvetne livade i cvetne redove na mnogim mestima. To činimo u saradnji sa Netzwerk Blühende Landschaft – inicijativom udruženja za zaštitu pčela Mellifera e.V.