Skip to main content

Hoteli za insekte

Hoteli za insekte su sjajno sklonište tokom zime ili za pravljenje gnezda. Oni obično imaju različite odeljke napravljene od različitih materijala da bi bili pogodni za veliki broj vrsta insekata.

Pošto oko 80 posto divljih biljaka i više od 150 različitih useva zavisi od polinacije koju vrše insekti, ova skloništa su od ključne važnosti. Ovo su neke od vrsta koje bi volele da žive u takvim hotelima za insekte:


Leptir, kao što je dnevni paunovac, više voli da boravi na šumskim čistinama, livadama, u parkovima ili vrtovima. Leptiri se hrane nektarom ili prezrelim voćem. Da bi došli do nektara razdragano lete od cveta na cvet i usput prenose polen. Na ovaj način oni pomažu rastu novog cveća.


Većina dnevnih paunovaca preživi samo jednu zimu.Bubamare mogu da prelete nekoliko kilometara u jednom cugu.


Bubamare vole da borave u šumama, livadama, močvarama, vrištinama, parkovima i vrtovima. Širom sveta, ima više od 4.000 različitih vrsta. Neke su žute, neke crvene, a neke crne. Kada su u stanju hibernacije, ove bube se priljube jedna uz drugu da bi grejale jedna drugu. Bubamare su prirodni neprijatelj beskonačnog broja štetočina kao što su biljne vaši, što ih čini vitalno važnim za našu floru.Uholaže su aktivne noću. Tokom dana one odmaraju u zidnim pukotinama ili kori od drveta. Ali ne brinite: bez obzira na njihovo ime, one ne ulaze u uši. Ime su dobile iz činjenice da su ih nekad mleli i koristili za lečenje upale ušiju. I da, i uholaža doprinosi prirodnoj kontroli štetočina.


Mužjaci koriste klešta koja kreću iz njihovog abdomena da ostave utisak na ženke (ovo je deo njihovog rituala razmnožavanja).Trčuljci se mogu naći na svim kontinentima – osim na Antarktiku.


Trčuljci su veoma važni za poljoprivredu. Oni jedu, na primer, puževe golaće i biljne vaši. Kreću se po livadama i poljima uglavnom noću. Postoji nekoliko vrsta trčuljaka, ali nažalost, mnoge od njih se nalaze na crvenom spisku ugroženih insekata.

Kako da sami napravite hotel za insekte:

Prirodni materijal: stabljike trske, seno, slama, stabljike bambusa, grančice, treset, glina, cigle, šišarke i drveni blokovi (savet: insekte naročito privlače elementi crvene boje).

  • Prirodni materijal: stabljike trske, seno, slama, stabljike bambusa, grančice, treset, glina, cigle, šišarke i drveni blokovi (savet: insekte naročito privlače elementi crvene boje).
  • Izbušite rupe dubine 6-8 milimetara.
  • Poređajte različite materijale u veću strukturu, kao na primer, staru policu i obesite je na otprilike 1 m visine.
  • Najbolje je da se obesi okrenuta prema istoku, jer ovako jutarnje sunce ugreje hotel.
  • Izaberite mesto blizu drveća, grmlja, cveća i trava.
  • Napravite rupu sa vodom za pojenje u blizini.
  • Nemojte je obesiti blizu ptičijeg gnezda.
  • Nemojte je premeštati nakon što je postavite.

  Postoje i već napravljeni sjajni hoteli za insekte za prodaju. Za više informacija posetite internet stranice lokalnih udruženja za očuvanje prirode.