Banana iz Kostarikanske džungle

Organski i pravično

Tradicionalna i ukusna sorta banana „Gros Michel" raste pod optimalnim uslovima u džunglama Kostarike. Vrlo je bogata ukusom, ima procenat šećera koji je savršen za dečju hranu i nikada se ne nalazi na velikim plantažama. Autohtono stanovništvo uzgaja ovu sortu banana tradicionalnim metodama, čime čuva jedinstveni biodiverzitet planinske džungle.

HiPP ima dugoročne ugovore sa lokalnim proizvođačima. Oko 1.000 malih poljoprivrednika može računati na garantovanu prodaju i fer cene. Zaposleni radnik u HiPP-u radi na farmi kako bi obezbedio izvanredan kvalitet proizvoda koje je HiPP-u potreban za vrhunsku dečju hranu. Tokom dve decenije, razvilo se duboko poverenje između ove osobe i porodica malih poljoprivrednika. Nemački proizvođač dečje hrane je na taj način preuzeo veliku društvenu odgovornost za ove ljude i oni su sada u mogućnosti da zarade za život, nešto što je u prošlosti često bilo gotovo nemoguće.

To su, pre svega, žene koje su pokretačka snaga projekta uzgoja banana, od koga više od 10.000 ljudi u regionu profitira direktno ili indirektno. Osim društvene koristi, to donosi i ekološke prednosti: za razliku od uzgoja na plantažama, stabla banana ovde rastu individualno i na odstojanju jedno od drugog. Ako je jedno stablo bolesno ili zaraženo gljivicama, ono se može ukloniti kako bi se sprečilo širenje zaraze. Za razliku od konvencionalnih metoda uzgoja, ne koriste se pesticidi niti hemikalije za kontrolu. Na taj način očuvano je prirodno stanište ljudi, biljaka i životinja i zaštićen je biodiverzitet.