Često postavljana pitanja na klinici za dermatologiju

Odgovara dr Christina Schnopp

Klinika i poliklinika za dermatologiju i alergologiju, TU Minhen

Koliko često treba kupati bebu? Da li je čista voda dovoljna ili je potrebno koristiti neki proizvod za kupanje?

Običaj kupanja i pranja beba se veoma razlikuju od zemlje do zemlje. U Francuskoj se, na primer, bebe kupaju svaki dan, dok ih u Nemačkoj samo na brzinu operu.

Nedavno su naučno istraživani efekti kupanja beba starih 7 dana do 4 nedelje (⁶). Jedna grupa je kupana dva puta nedeljno čistom vodom, dok je druga grupa prana peškirićem i čistom vodom. Rezultati su pokazali da postoji neznatna razlika, iako su vrednosti za barijernu funkciju kože u predelu pelena bile malo bolje kod dece koja su bila kupana.

Stoga se preporučuje kupanje dva puta nedeljno.

Pri tome je važno postarati se da temperatura vode i sobna temperatura budu odgovarajuće. Temperatura vode treba da bude između 36 i 38°C (telesna temperatura), a temperatura u kupatilu treba da bude ugodna i između 23 i 25°C. U prvih nekoliko meseci, bebe ne bi trebalo da u vodi budu duže od 5 – 7 minuta. Kod novorođenčadi, treba da se uzme u obzir i zaceljivanje pupka. Ukoliko ima nekih nejasnoća u vezi sa ovime, obratite se Vašoj babici.

Korišćenje nekog proizvoda za kupanje može da bude od koristi za blago čišćenje ili za umanjenje iritacija na koži. Imajte na umu da čista voda takođe može da napadne kožnu barijeru, bar privremeno. Idealni losioni za pranje i proizvodi za kupanje dece nežno čiste kožu, oni su pH neutralni ili blago kiseli kako bi održavali ogrtač od kiselina i ne iritiraju oči ukoliko dođe do kontakta sa njima (⁷).

U studiji koja je trajala više od 8 nedelja, dokazano je da primena prikladnih proizvoda za kupanje nema negativnih uticaja na funkciju kože; neke merne vrednosti su zapravo bile bolje kod one grupe dece koje su kupane samo čistom vodom (⁸).

Stoga se preporučuje prikladan proizvod za kupanje.

1) Garcia Bartels N, Mleczko A, Schink T et al. Influence of bathing or washing on skin barrier function in newborns during the first four weeks of life. Skin Pharmacol Physiol 2009; 22: 248-57.

2) Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J et al. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23: 751-9.

3) Garcia Bartels N, Scheufele R, Prosch F et al. Effect of standardized skin care regimens on neonatal skin barrier function in different body areas. Pediatr Dermatol 2010; 27: 1-8.