Meni

Intervju o BIO žigu

BIO je u usponu. Ali, da li je BIO zaista garancija za zdravu ishranu? Od čokolade do čipsa svaki proizvod u međuvremenu može da se zove BIO ako ispunjava zakonske norme.

Zbog toga prof. dr Klaus Hip, koji je kao niko drugi obeležio biološki uzgoj u Nemačkoj, želi da Vam opširno objasni razliku između standardnog BIO i HiPP BIO kvaliteta.

Gospodine Hip, Vi imate sopstveni BIO žig. Zašto?

C. Hipp: Prvo, iz nastale tradicije. Mi smo biološki poljoprivredni uzgoj započeli pre više od 50 godina.Tada BIO još uvek nije bila neka velika tema, čak suprotno, primena hemije u poljoprivredi je ulazila na velika vrata. Mi smo sa HiPP-om plivali protiv struje i unapredili smo BIO uzgoj iz potpunog ubeđenja. I da bi se postavili nova merila u kvalitetu hrane za bebe.

Ali, BIO logo Evropske unije takođe je sinonim za kvalitet, ili?

C. Hipp: Naravno. BIO uredba EU je dobra stvar. Ona zabranjuje upotrebu hemijsko-sintetičkih sredstava za prskanje i đubriva, donosi propise o položaju polja, o semenu i još mnogo toga.

Zar onda nije suvišno da se držite sopstvenog BIO žiga?
C. Hipp:
Ni u kom slučaju. Standardni BIO logo je dobar, ali taj BIO logo još uvek ne kaže da je dotična BIO roba bez štetnih materija. Štetne materije iz vazduha ili iz susednog polja mogu da štete usevu. U skladu sa tim propisi za hranu za bebe dozvoljavaju samo malu količinu sredstava za zaštitu bilja u hrani za bebe. Međutim kod HiPP-a ovde važi zakon,,nulte tolerancije": To znači da mi ne dozvoljavamo čak ni najmanje ostatke sredstava za zaštitu bilja u našoj hrani za bebe. Samo besprekorni BIO proizvodi stižu u teglicu i dobijaju naš BIO žig.

Dakle, HiPP BIO žig je sinonim za najveću čistoću. Kako se to danas uopšte može postići?

C. Hipp: Prvo ispitujemo uz pomoć uzoraka zemlje da li neka njiva uopšte dolazi u obzir. HiPP-ovo polje može da postane samo ono koje je veoma udaljeno od industrije i ulica sa velikim prometom. Pre mnogo godina smo sklopili ekskluzivne ugovore za ona područja uzgoja koja su najpogodnija za određene vrste povrća. U toku nekoliko decenija smo stekli posebna znanja o redosledu uzgoja ploda da bi ugroženost štetnim materijama ostala što je moguće manja. Međutim, mi nadgledamo BIO poljoprivrednike i za vreme uzgoja i usko sarađujemo sa njima. Kasnije, kad dovozi robu, poljoprivrednik može da je istovari tek kada je naše ispitivanje u labaratoriji pokazalo da proizvodi ispunjavaju stroge HiPP-ove zahteve u pogledu čistoće.

Dokle idu vaše kontrole štetnih materija?

C. Hipp: Ukupno ispitujemo prisustvo 800 štetnih materija. Znatno više nego što to zakonodavac propisuje. Pri tome smo toliko precizni da bi smo zrno soli našli u 50 metara dugačkom bazenu. Pored toga postoje štetne materije koje zakon uopšte ne reguliše, vezano za ishranu beba. HiPP je u pogledu svih mogućih štetnih materija dobrovoljno postavio ekstremno stroge granične vrednosti. Stoga smo strožiji od zakona. Međutim, neprocenjivi doprinos u pogledu čistoće dolazi od samih poljoprivrednika. Našim poljoprivrednicima je naš stav bez kompromisa poznat već preko 50 godina.

BIO iz HiPP-a znači da nemakompromisa kod sirovih BIO proizvoda. A kako to izgleda u proizvodnji?
C. Hipp:
HiPP BIO znači mnogo više. Između ostalog: mnogo ručnog rada, u poljoprivredi kao i u proizvodnji. Sirovi proizvodi koji su dobili zeleno svetlo u laboratoriji se kod nas rukom biraju kako bi se obezbedio kvalitet svakog povrća. Sadržaj svake teglice kod nas prođe preko 260 kontrola. I tek onda se stavlja HiPP BIO žig.

A kako je sa mesom?

S. Hipp: Isto tako. Kada se životinja zaista drži shodno svojoj vrsti na livadi i biološki uzgaja i hrani, onda to ne podstiče samo dobrobit životinje već i njegov prirodni imunitet i zdravlje. A to se naravno odražava i na ukusni kvalitet mesa. Znate, mi ,,naše" BIO poljoprivrednike poznajemo već decenijama.
Poreklo svake životinje od goveda do ćurke, možemo da dokumentujemo bez ijedne praznine. Bez obzira što se životinje drže shodno svojoj vrsti i dobijaju biljnu hranu, mi BIO meso precizno ispitujemo pre prerade u pogledu bilo kakvih štetnih materija. Tako možemo 100% da garantujemo da je HiPP-ovo BIO meso besprekorno.

Da li se iza Vašeg BIO žiga krije i proizvodnja koja čuva životnu sredinu?

S. Hipp: HiPP BIO za nas znači priređivati u skladu sa prirodom. Naša fabrika u Pfaffenhofen-u proizvodi CO2-neutralno. Našu struju dobijamo isključivo iz obnovljivih izvora energije.
Dosledan BIO uzgoj po mom mišljenju uključuje i odgovornost za našu životnu sredinu.

Gospodine Hipp, još jedno pitanje na kraju: Kakav je Vaš odnos prema genetskom inženjeringu?

S. Hipp: Onaj ko me poznaje zna da sam genetski inženjering u poljoprivredi oduvek striktno odbijao. Zbog toga me još više raduje što je primena genetskog inženjeringa u BIO uzgoju i zakonom zabranjena. Po mom mišljenju genetski modifikovani sastojci nemaju šta da traže u životnim namirnicama a kamoli u hrani za bebe.

Gospodine Hip, zahvaljujemo na razgovoru.