Meni

HiPP BIO žig

BIO garancija HiPP-a je obuhvatnija od BIO loga EU.

EU-BIO-Logo ministarstva za potrošače se  odnosi na zakonom utvrđene propise za BIO proizvode. Oni moraju biti ispunjeni da bi BIO logo mogao da se koristi. Poštovanje ovih propisa se za nas podrazumeva. HiPP BIO kvalitet prevazilazi opšte zahteve zakonskih propisa za BIO proizvode.

Koje prednosti nudi HiPP BIO kvalitet?

HiPP koristi samo BIO sirovine, koje su uzgajane u skladu sa uredbom EZ o ekologiji. Pošto znamo da sam BIO logo EU još uvek ne garantuje da nema nikakvih štetnih materija, svi proizvodi se još jednom najstrožije kontrolišu.

Odmah po dostavi se vrše prva ispitivanja u pogledu štetnih materija – ukoliko postoje zamerke, proizvodi se ne primaju. Da bismo najzad postigli naš cilj, a to je da prerađujemo samo one sirovine u kojima nema nikakvih štetnih materija, mi vršimo ispitivanja prisustva 850 ostataka. Mi se sa našom sopstvenom HiPP laboratorijom u PFafenhofenu u analitici pesticida već godinama ubrajamo u vodeće laboratorije u Evropi.

Dakle, u teglicu se stavlja samo ono što je prošlo našu strogu kontrolu. Tek tada je teglica zaslužila HiPP BIO žig.

Koje značenje ima BIO logo prema uredbi EZ?

Uredba Evropske zajednice o ekologijji sadrži jasne smernice na koji se način ekološki proizvodi moraju proizvesti. BIO logo EU treba da garantuje da se naznačeni proizvodi proizvode poljoprivredom, koja:

  • svoju zaštitu bilja koncentriše na preventivne mere
  • koristi samo netretirana semena
  • se odriče mineralnih azotnih đubriva
  • životinje drži shodno njihovoj vrsti

Šta ne nudi BIO logo uredbe EZ?

Često se pogrešno pretpostavlja da je za BIO oznaku vezana i garancija da ne postoje štetne materije. Ali, nije tako. BIO logo EU ne pruža obaveštenje da li u poljoprivrednom proizvodu, koji je proizveden prema direktivama uredbe EZ o ekologiji, zaista ne sadrži štetne materije.

 Tako se preko propisa EZ mogu regulisati samo oni faktori u procesu proizvodnje, koji podležu neposrednom uticaju proizvodnog pogona. Međutim, ostaje nekontrolisana zagađenost štetnim materijama, koje ugrožavaju sirove proizvode u toku proizvodnje preko drugih puteva i neprimećeno od strane proizvođača. Ona može da nastane na primer zbog zagađenih podzemnih voda, velikih koncentracija štetnih materija u vazduhu (u blizini aerodroma, vazdušnih koridora, industrijskih postrojenja i jako opterećenih ulica), ali i preko zagađene stočne hrane.