Flašica - ovako je ukusno

Bebe koje se ne doje ili se samo delimično doje dobijaju kroz hranu za odojčad sve hranjive materije koje su im u ovoj važnoj fazi potrebne. Pored pravilne pripreme hrane, i ljubav i pažnja su presudni za zdrav razvoj.

Bebu u potpunosti ili delimično hraniti na flašicu ne znači da mu se poklanja manje pažnje i ljubavi. Naprotiv: držite bebu u naručju kao i pri dojenju i održavajte stalni kontakt očima. Tako će biti ne samo sita nego i zadovoljna.

Optimalna priprema

Prilikom pripreme mlečne hrane za odojčad treba uvek striktno da se držite uputstva na pakovanju. Za snabdevanje hranjivim materijama i svarljivost hrane je bitno da se poštuju navedene količine za prah i vodu. Pored toga poštujte pravila o higijeni jer imuni sistem bebe treba tek da sazri: flašicu pripremati uvek neposredno pre hranjenja. Ruke, merna kašika i svi delovi flašice moraju biti apsolutno čisti i suvi. Vodu za hranu uvek prokuvati.

Užitak na pravoj temperaturi

Kada Vašoj bebi dajete flašicu temperatura pri pijenju bi trebalo da bude najviše 37°C (telesna temperatura). Nekoliko kapi na unutrašnjoj strani Vašeg ručnog zgloba su dobra provera: mleko ne bi trebalo da bude vruće već toplo. Količina koju Vaša beba pije se menja u zavisnosti od apetita i doba dana. Pustite Vašu bebu da pije onoliko koliko joj je potrebno da se zasiti. Eventualne ostatke obroka bacite. Hrana se ne sme ponovo koristiti.

Čiste cucle, zdrava deca

Svi delovi flašice i cucle moraju, posle obroka, biti temeljno isprani i pažljivo očišćeni. Gumene cucle treba povremeno iskuvati (kod silikonskih cucli to nije potrebno). Za odmeravanje praha uvek samo onu kašiku koja je bila u pakovanju. Očistite mernu kašiku posle upotrebe samo čistom kuhinjskom krpom i vodite računa o tome da je van pakovanja držite na čistom i suvom mestu.

Ovo bi Vas takođe moglo zanimati: