dopunska ishrana pretragarizik od alergije


proširena pretraga proizvoda

Plakanje i vriskanje

Šta raditi kad beba vrišti?

Prva reakcija kada Vaše dete plače jeste da se ono podigne ili da sednete do njega kako bi se smirilo. Vi automatski činite prâvu stvar! Vrištanje je signal Vašeg deteta da mu je neprijatno. Kada beba vrišti treba joj izvesnost da ste tu i da ona nije sama.

Kako ćete Vašoj bebi koja vrišti najbolje pomoći?

  • Vaše dete je gladno, ako duže vreme ne može da se uteši kada ga uzmete u naručje. Ako je prošlo više od 2 sata od obroka, onda bi Vašu bebu trebalo da dojite, odn. da joj date flašicu. Ako je tek pre 1 sata dobila bogati obrok, onda glad teško da može da bude uzrok za njeno vrištanje. Onda radije pokušajte da uzmete bebu u naručje, da ona ponovo podrigne i da malo odugovlačite sa sledećim obrokom. Jer, ako su razmaci između obroka premali, onda bebin stomak još uvek nije ispražnjen od prethodnog obroka - a Vaša beba će verovatno još više vrištati!
  • I nadimanje može da bude uzrok bebinom plaču. Ono se javlja kada se na primer vazduh nalazi u stomaku, a dete posle poslednjeg obroka nije dovoljno podrignulo. Zbog toga za svaki slučaj podignite dete, da bi ono još jednom moglo da podrigne. Ponekada pomaže da se dete lagano ljulja ili da rukom masirate njegov stomačić blagim kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu. To će osloboditi mehuriće vazduha u stomaku od