Odakle dolaze naši organski bademi? Gde i kako se gaje?

Odakle dolaze naši organski bademi? Gde i kako se gaje?

Prvobitno divlje drvo badema dolazi sa Mediterana i uzgaja se već duže vreme. Bademi za ulje koje HiPP koristi dolaze iz Španije. Naša drva badema rastu na mediteranskoj obali Španije, na "Kosta Blanki" u Alikanteu, gde je klima odgovarajuća. Drva badema su organski uzgajana i obrađivana (prema Zakonu EU o organskoj proizvodnji 834/2007/EU).

Kako se dobija naše organsko bademovo ulje?

Kako se dobija naše organsko bademovo ulje?

Naše organsko bademovo ulje se dobija iz zrelih, slatkih badema, takozvanih "pinchados"-a. U Španiji se branje badema odvija u avgustu, a bademi se prevoze u Nemačku. Biraju se samo najkvalitetniji plodovi badema, hladno ceđeni i zatim filtrirani. Presovanje se vrši mašinski. Nepoželjni proteinski elementi se filtriraju. Samo ovaj proces čišćenja garantuje kvalitet i neoštećenost trajnog proizvoda.

Zašto je organsko bademovo ulje tako visokog kvaliteta?

Zašto je organsko bademovo ulje tako visokog kvaliteta?

Bademovo ulje je jedno od najcenjenijih i najskupljih ulja za negu kože. Sadržaj ulja jednog badema je između 50 i 55%. Bademovo ulje je svetlo žuto, prilično retko i ima karakteristično blagi miris i ukus. Zbog svog sastava, bademovo ulje pripada najcenjenijim uljima za negu kože i ima veoma hranljiva svojstva: bademovo ulje je prirodno bogato jednostruko i dvostruko nezasićenim i masnim kiselinama (> 90%)  koje prijaju koži, izuzetno dobro je neguju i štite. Procenat oleinske kiseline (~70%) je izuzetno visok u bademovom ulju, praćen linolnom kiselinom (> 20%) koja doprinosi zdravlju kože. γ-linolna kiselina ima veoma pozitivan efekat na suvu kožu. Bademovo ulje sadrži i prirodni vitamin E (tokoferol) koji je antioksidans (kao presretač slobodnih radikala) i stoga štiti kožu od spoljašnjih uticaja.

Zašto je organsko bademovo ulje tako dobro prilagođeno za negu bebine kože?

Zašto je organsko bademovo ulje tako dobro prilagođeno za negu bebine kože?

Bademovo ulje se pokazalo kao efikasno u kozmetici vekovima unazad i tokom istorije je poznato po svojim svojstvima za negu kože. Pokazalo se kao dobro u nezi osetljive bebine kože budući da ga osetljiva i suva koža dobro podnose,  a obnavlja i ulja potrebna koži. Bademovo ulje je neuporedivo blago i neiritirajuće. Kombinacija njegovih hranljivih efekata i posebne blagosti dovodi do toga da ga babice često preporučuju za negu bebine kože. Takođe je i savršeno za masažu budući da kožu čini čudesno mekom.