dopunska ishrana pretragarizik od alergije


proširena pretraga proizvoda

Plan ishrane: između 4. i 6. meseca

od rođenja do 4. meseca između 4. i 6. meseca od 6. meseca između 7. i 9. meseca od 10. do 12. meseca

Pravo vreme za uvođenje mešovite ishrane

Uvođenje mešovite ishrane treba da usledi najranije nakon navršenog 4. meseca života, a ne posle 6. meseca života. Postoje bebe stare 4 ili 5 meseci koje ne mogu da zadovolje svoje potrebe samo sa majčinim mlekom i kod kojih je mešovita ishrana neophodna za pravilan rast. Sa druge strane ima i beba kojima je majčino mleko dovoljno do 6. meseca života i tek tad se uvode na mešovitu ishranu. Uvođenje mešovite ishrane se radi u skladu sa razvojem Vašeg deteta. Da li je Vaša beba potpuno sita na majčinom mleku ili na mlečnoj formuli? Da li Vaša beba drži glavu uspravno i pokakazuje interesovanje za novom hranom u kašici? Onda možete početi sa mešovitom ishranom. Ukoliko niste sigurni pitajte Vašeg pedijatra za savet.

Ukoliko Vaša beba pljuje prve kašičice bebi kaše, samo budite strpljivi. On ili ona treba da nauče da gutaju kašice. Ovo je razlog zbog kojeg Vašoj bebi treba da ponudite samo mali broj kašičica kašice na početku. Tako će Vaša beba imati dovoljno vremena da se navikne na ovaj novi oblik ishrane.

*Preporuka od strane komiteta za ishranu ESPGHAN-a (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition=Evropsko udruženje za dečiju gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu).

Zašto je mešovita ishrana tako važna za Vašu bebu?

Između 4. i 6. meseca majčino mleko prestaje da bude dovoljno da zadovolji potrebe Vaše bebe u nutrientima i energiji. Pored toga, uvođenje čvršće hrane poslužiće kao trening za mišiće koji se nalaze u ustima. I konačno, uvođenjem mešovite ishrane Vaša beba će početi da se upoznaje sa različitim ukusima, što je takođe važno za razvoj Vaše bebe.

Kako da počnem sa mešovitom ishranom?

Mlečni obroci u toku dana će biti postepeno zamenjeni nemlečnom hranom u toku sledećih nedelja i meseci. Počinje se sa ručkom, nastavlja sa večernjim obrokom i ,konačno, dodaje se poslepodnevni obrok.Ujutro Vaša beba nastavlja da dobija uobičajeni mlečni obrok.

Sa HiPP-om je uvođenje mešovite ishrane veoma jednostavno. Za prve kašičice tu je HiPP povrće raznih ukusa:

  • sa samo par sastojaka koji su izuzetno lako svarljivi
  • u malim teglicama od 125 g za prve, male obroke

Korak 1: Ručak

Idealno je početi sa 4 do 6 malih kašičica pirea od povrća za ručak (npr. HiPP čista šargarepa, čista bundeva). Posle toga, Vaša beba može biti redovno nahranjena mlekom ili mlečnom formulom kao dodatak. Možete povećavati količinu povrća za nekoliko kašičica